fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara en Aurelie bezoeken Smaakstad Leeuwarden

Koeien, weilanden en Doutzen Kroes. Dat waren tot dit weekend de eerste drie woorden die in me opkwamen als ik aan Friesland dacht. Dat er ook mooie steden, heerlijk eten en zonnige terrassen waren wist ik wel, maar op de een of andere manier was dit voor mij nooit top of mind. Maar, dit weekend kwam hier een einde aan. Aurelie (een van mijn beste vriendinnen) en ik reden afgelopen vrijdag naar Leeuwarden (Smaakstad 2015), om ons een weekendje culinair in de watten te laten leggen. En ik kan vast één ding verklappen: dat is gelukt.

Vrijdag, 08:30 ’s ochtends: mijn telefoon gaat. “Mara! Ik kom er bijna aan hoor. Maar mijn auto was weggesleept en ik moest hem ergens heel ver weg ophalen” schreeuwt Aurelie door de telefoon. Op dat moment besef ik me dat zij niet de enige is met een probleem. Ik had bij een vriendin gelogeerd en was vergeten mijn wekker te zetten. “Nou schat, doe rustig aan… Ik ben nog niet eens thuis” zeg ik op een toontje waardoor haar verhaal waarschijnlijk best lijkt mee te vallen. Snel verzamel ik mijn spullen, ren naar mijn fiets, race naar huis, zoek mijn kleding bij elkaar en kom erachter dat al mijn lievelingskleding nog vies in de wasmand ligt. Deze ochtend begint al goed.

Een half uur later stap ik met een klein katertje (het was donderdag heerlijk terrasweer) bij Aurelie in de auto. “Gelukkig! Je hebt hem weer terug” probeer ik om de sfeer een beetje richting het positieve te keren. Gelukkig snapt mijn vriendin de hint en zegt: “Zo, en nu gaan we genieten”. Muziekje aan, bakkie koffie erbij en de zon die langzaam de auto opwarmt maken de anderhalf uur durende rit richting Leeuwarden tot een waar genoegen. We hebben vakantie!

Als we in Leeuwarden bij het hotel aankomen worden we nog blijer. Het Post-Plaza Hotel blijkt een vier sterren hotel met alles erop en eraan; een mooie lobbybar, ontspannen wellness en geweldige hotelkamers. Ook wil ik via deze weg nogmaals het buitengewoon gastvrije personeel bedanken: jullie hebben ons verblijf echt een extra dimensie gegeven. Bedankt!

Post Plaza hotelkamer

Post Plaza badkamer

Post plaza badkamer 2

Na een goede opfris-sessie in de mooiste badkamer waar ik ooit in heb gestaan besluiten Aurelie en ik lekker de stad in te gaan. Het is prachtig weer en we beginnen rond 13:00 uur lichte trek te krijgen. We starten ons weekend met een Leeuwarder lunch bij de kiosk van We Are Grutsk (dit is Fries voor Wij zijn trots. En dat mogen ze zeker zijn). De lunch wordt verzorgt door Bjorn, een gezellige vent die ons veel over de stad kan vertellen. Ook helpt hij ons op weg met onze tweede activiteit: de Friese Food Tour.

We are Grutsk1

We are Grutsk 2

We are Grutsk 3

Laat twee foodies een food tour lopen en je weet dat ze het naar hun zin zullen hebben. De route loopt dwars door het schilderachtige centrum van Leeuwarden en laat je stoppen bij allerlei lekkere food hotspots in het centrum van de stad. We kwamen onder andere langs House of Taste en de Zuivelhoeve. Zeker een aanrader als je de stad Leeuwarden op een culinaire manier wilt ontdekken.

Culinaire wandeling 2
Culinaire wandeling 1

Na een middagje slenteren en snacken gaan we even shoppen (je moet je calorieën toch verbranden he…). Al vrij snel lopen we met tassenvol nieuwe kleding en spullen richting het hotel. Even ontspannen in de wellness.

Als we weer lekker ontspannen en opgefrist zijn besluiten we maar gewoon het terras op te duiken. Het is nog steeds zonnig en warm weer, dus wat kan je dan beter doen dan neerploffen en rosé drinken? Niks dus. Op aanraden van Leeuwarden Smaakstad bezoeken we café de Bak, een café met zonnig terras dat gevestigd is in een oude gevangenis. En dat is te zien. Heel gaaf om te zien hoe de combinatie van de oude tralies met het bruisende terras dit stukje van de stad haar eigen sfeer geeft. Dikke aanrader als je Leeuwarden bezoekt.

Terras de Bak 3
Terras de Bak 2
Terras de Bak 1

Na iets meer roseetjes dan gepland lopen we naar het restaurant wat we voor die avond in de planning hadden staan: Restaurant Eindeloos. Stiekem had ik thuis al even op IENS gekeken en zag dat dit restaurant ontzettend goed beoordeeld werd. Ook tijdens ons eerste dagje Leeuwarden hoorden we al van veel mensen dat Restaurant Eindeloos één van de culinaire parels van Friesland is.

Restaurant Eindeloos 1

Restaurant Eindeloos 2

Restaurant Eindeloos 3

Restaurant Eindeloos 4

En of het één van de culinaire parels is… Ontvangst met Champagne, heerlijke amuses en een geweldig menu met locale Friese producten zorgen ervoor dat ook Aurelie en ik verliefd worden op Restaurant Eindeloos. Na het eten borrelen we nog even na met chef Willem Schaafsma himself. Hij vertelt ons met grote passie hoe hij op zijn eigen manier omgaat met alle mooie locale producten uit de streek. Grappig weetje: ook sommelier en gastheer Jorrit Bokma is lokaal. Willem en hij zaten vroeger bij elkaar in de klas en runnen nu samen dit restaurant. Geniaal! Ook de vriendin van Willem, Jessica, komt na het eten even bij ons zitten. Lieve Willem, Jorrit en Jessica (en de rest van jullie toppers in de keuken en bediening): bedankt voor de warme, gastvrije en smaakpapil-strelende avond. Wij komen zeker nog eens terug!

Willem en Jorrit

Zoals je waarschijnlijk kunt begrijpen waren we na dit dagje redelijk gesloopt. We duiken heerlijk ons bedje in en vallen in een diepe slaap.

Om 10:00 uur gaat de wekker. We hebben nog een paar uurtjes Leeuwarden en die willen we optimaal benutten. Een klein beetje brak (de wijnen van sommelier Jorrit bij Eindeloos waren écht heel lekker…) lopen we vanaf ons hotel door een lichte miezer naar de Prinsentuin en bezoeken we food festival De Culinaire Verleiding. Nou zijn Aurelie en ik echt gek op leuke food festivals, dus dit was ook zeker een van de hoogtepunten uit ons culinaire programma van het afgelopen weekend. We aten bij Tasty Buns (ambachtelijke Bapao broodjes), Mammie Jammie (verse kipsaté) en Lekkere Trek (diverse Friese specialiteiten zoals een Friese roodbont burger, risotto van gort en een aardbei-karnemelk smoothie). Stuk voor stuk  échte street food toppers. Bedankt voor jullie lekkere hapjes en inspirerende verhalen!

Culinaire Verleiding

Culinaire Verleiding 2

Culinaire Verleiding 3

Culinaire Verleiding 5

Culinaire Verleiding 6

Met een goed gevulde maag vertrekken we na een perfect weekend weer richting het drukke Amsterdam. Met een volle maag plof ik op de bank en val in een hele diepe slaap… Leeuwarden: je was geweldig!

Volgende week plaats ik een artikel met onze top-5 hotspots in Leeuwarden. Houd onze website en Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Paula -

Super tof dat jullie in Leeuwarden waren. Ik woon er zelf al mijn hele leven, dus het is wel grappig om te zien hoe jullie tegen de stad aan kijken! Het foodfestival afgelopen weekend was ook zeker leuk, ik ben er zelf ook even geweest. 🙂

Bjorn van der Meer -

Het was gezellig jullie te mogen ontvangen. Fijn dat jullie van onze mooie stad hebben genoten!

mara -

Hi Bjorn, bedankt voor je reactie! We komen zeker een keer terug 🙂

Reageer ook