fb
Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd: Mijn man wil niet dat ik zonder anderen met mijn beste vriend afspreek

Karim en ik zijn sinds de middelbare school beste vrienden. We zijn inmiddels allebei getrouwd, hebben kinderen en wonen in een andere stad. Het is ons tot nu toe altijd gelukt om elkaar minstens één keer per maand te zien en hier zijn we heel blij mee. Helaas is mijn man heel erg jaloers en wil hij niet dat ik zonder anderen erbij met Karim afspreek.

Mijn man gelooft niet dat mannen en vrouwen beste vrienden kunnen zijn, zonder dat er seks en/of liefde bij komt kijken. Karim en ik bewijzen al twintig jaar het tegenovergestelde, maar hij laat het maar niet los. Nu zeg ik elke keer maar dat er een vriendin bij is, om hem gerust te stellen, maar het voelt ook niet goed om te liegen. De vrouw van Karim is er heel makkelijk in; zij gunt haar man deze vriendschap.

Geen vertrouwen

Ik heb het gevoel te moeten kiezen tussen mijn man en mijn beste vriend. Dit doet mij heel veel pijn, want ik kan zonder allebei niet. Dat mijn man mij niet volledig vertrouwt, doet misschien nog wel het meeste pijn. Ik heb hem nooit bedrogen of hem aanleiding gegeven mij niet te vertrouwen.

Advies

Wat kan ik doen? Ik vind dit super lastig. Ik wil mijn man niet kwijt, maar kan mijn beste vriend toch ook niet in de steek laten?

Liefs en alvast dank voor jullie advies,
Elles

Wil jij Elles van advies voorzien? Praat dan (op respectvolle wijze) mee in de reacties onder dit artikel. 

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Valerie kreeg ruzie om sturen Tikkie van 6 euro: “Ik was het zat om altijd de rekening te betalen”

ruzie om tikkie

Wanneer stuur je iemand een Tikkie en wanneer beschouw je iets als een traktatie? Ik vind het zelf best lastig! Om deze reden maak ik vaak een heldere afspraak over wie wat betaalt. “Zullen we de rekening splitten? Ik kan hem wel voorschieten, dan stuur ik je een Tikkie”, zeg ik bijvoorbeeld. En als ik een vriendin wil trakteren, zeg ik juist heel duidelijk: “Dit etentje krijg je van mij. Bedankt voor de gezelligheid!”. Zo ontstaat er achteraf geen gedoe over de rekening. Helaas horen wij uit onze omgeving ook weleens andere geluiden. Tikkies over extreem lage bedragen of Tikkies van mensen die zelf nooit wat betalen. 

Terugbetalen

Valerie had zo’n slechte Tikkie-ervaring met een van haar vriendinnen. Ze kregen er zelfs dikke ruzie over. “Mijn vriendin Esther is een echte kletskous, maar als de rekening betaald moet worden is ze ineens opvallend stil.” Valerie weet dat Esther het financieel minder breed heeft dan zij, dus betaalt zij eigenlijk altijd de rekening na een etentje of kop koffie. “Dat is zo normaal geworden, dat Esther niet eens meer aanbiedt om haar deel terug te betalen… Lees verder

16 reacties

Mar -

Ook ik heb een beste vriend. En een echtgenoot. En mijn beste vriend heeft ook een echtgenote. Nog nooit zijn hier problemen door geweest, waarom zou t? Het is onzin dat je eventueel zou moeten kiezen. Het probleem ligt bij je partner, niet bij jou. Zou je dit ook moeten doen als je beste vriend je beste vriendin zou zijn? Het draait hierin om respect voor elkaar en vertrouwen, en dat lijkt richting jou te ontbreken door je partners eigen onzekerheid. Lastige situatie, sterkte.

Peter -

Ik heb al 40 jaar een relatie en 4 kids.
Heb daarnaast vrienden en 1 vrouwelijke vriend. Al 30 jaar. Jaloezie zal er altijd zijn van mijn partner. Maar vriendschap is toch wel echt iets anders dan een relatie.

Sandta -

Ik denk dat het eerder aan jouw man ligt dan aan jou. Heb je wel eens gevraagd of hij een reden heeft voor zijn jaloezie ? Misschien in het verleden iets vervelends meegemaakt in een relatie, bedrogen of voorgelogen? Ik zou toch eens proberen een ernstig gesprek met hem.aan te gaan. En dan zien of er wat uitkomt. Verder zou ik die vriend blijven zien., al is hij het er niet mee eens. Hopelijk beseft hij dat hij heel veel kapot kan maken met zijn jaloerse gedrag.Mwr zo’ man zou ik niet normaal kunnen leven.

Plien -

Maak het niet jouw probleem. Dit is overduidelijk zijn jaloezie en onzekerheid die opspeelt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan want je wil je man niet kwetsen maar we willen altijd maar een oplossing zoeken voor iemand anders zijn of haar probleem. Laat hem zelf maar op zoek gaan: waarom voelt hij zich onzeker, kent hij Karim, kunnen ze het goed met elkaar vinden, waarom vertrouwt hij jou niet.

Bas Tiaan -

Ik ben van mening dat er gewoon vriendschap kan zijn. Zelf als (hetero) man heb ik altijd vriendinnen gehad. Anders gezegd, ik maak makkelijker contact met vriendelijke als met mannen.
Ik begrijp ook dat er heel veel vrouwen zijn die het niet op prijs stellen dat hun man vrouwelijke vrienden heeft.

Tegenwoordig heb ik weer een vriendin (Lees: relatie). Zij heeft ook een mannelijke vriend met wie ze af en toe afspreekt. Zij kennen elkaar sinds 30 jaar en ik ben van mening dat zijn dit contact moeten blijven houden. Dit moet niet veranderd worden omdat ik er nu ben.

Mocht mijn vriendin niet te vertrouwen zijn voor mijn gevoel, dan moet ik de relatie beëindigen. Ik heb ik dat geval een probleem met vertrouwen.

Linda -

Ik ben ervan overtuigd dat mannen (hetero) in een vriendschap met een vrouw toch vaak iets meer willen of hopen. Maar dat het een de vrouwen is of er wat gebeurt. Bij al mijn mannelijke vriendschappen wilde de man meer, maar ik niet.
Dus ja, dat de mannen reageren dat ze je man begrijpen, snap ik wel.

Senja -

Dit is zonder twijfel jaloezie. De reden daarvoor ligt bij je vriend ( ervan uitgaande dat je idd geen reden gaf om wantrouwend tegen je te zijn).
Is hij een controlefreak, probeert ie je vaker te manipuleren? Is hij onzeker? Heeft hij een persoonlijkheidsstoornis? Hoe dan ook, allemaal zijn probleem om wat aan te doen.
Hij moet niet gaan bepalen wanneer jij met wie, hoe en waarom iets afspreekt. Natuurlijk kan ie wel zeggen hoe hij het ervaart. Maar dan ook waarom hij het zo er vaart. Ipv dat jij een jarenlange goede vriendschap laat doodbloeden kan hij zelf iets aan zijn controlegedrag doen.
Het feit dat ie je niet vertrouwd is wel kwalijk. Je kunt je afvragen hoe gelijkwaardig jullie relatie dan is. Zou je hem ook vertrouwen als hij met een vriendin af wil spreken?
Blijf hoe dan ook bij jezelf. Luister altijd naar ” het stemmetje in je oor”. Het is jouw leven, jou man, jou vrienden of vriendinnen en jouw keuze. Het is niet aan jouw om hem tegemoet te komen omdat hij jaloers is.
Uit ervaring weet ik dat man-vrouw vriendschappen zonder iets met seks, uitstekend mogelijk is. Ik ben al sinds m’n 13e bevriend met een toenmalig klasgenoot en we zijn nu 56 en het duurt voort.
Mijn 1e man wilde ook niet dat ik naar hem ging ( tenzij ie een vriendin had) . Als hij bij mij kwam en hij was erbij was het altijd nepgezellig omdat mijn man dan schijnheilig deed. Ik was dat zat en had geen zin om als een tweederangs persoon te worden behandeld, dus hij kon kiezen, doe iets aan je eigen probleem of niet. Zo niet gaan we uit elkaar. Hij kwaad en ik was een hoer en zus en zo… afijn , week erop naar advocaat. Jaloezie leidt nergens nl toe.
Inmiddels hertrouwd, en nog steeds bevriend met m’n klasgenoot. Het was even een rottijd met iedereen die er wat van vindt, maar wat fijn dat ik weer kan omgaan met wie ik wil.
Ik wens je veel sterkte en ook veel moed om NIET jezelf weg te cijferen om oneigenlijke redenen.

Herman -

Het is helemaal niet moeilijk. Het is een gevoels kwestie! Je probeert te beredeneren waarom het normaal is. Maar dat beredeneren werkt niet bij gevoelsmatige kwesties. Je man voelt het gewoon zo en daar dien je dan rekening mee te houden. Je hebt al gekozen, gekozen voor je man, anders was je wel bij die vriend geweest. Er is wel wat met je vriend, waarom wil je hem zien? Je hebt alles toch al bij je gezin. Vaak missen mensen iets dat ze wel bij anderen vinden, diepgang, interesses, maatschappelijke dingen, sexuele aantrekkingskracht (ook al doe je er niets mee). Het is dus geen kwestie van vertrouwen maar rekening houden met zijn gevoelens. Heeft geen reet met jaloezie te maken. Hij voelt het zo, dat verander je niet, is een eigenschap van een mens.

Lieke -

Ik heb al jaren een hele fijne vriend, we praten over werkelijk van alles, maar bij ons zijn het beide partners die ons in de weg staan. We krijgen maar niet uitgelegd dat er niets is tussen ons speelt, al jaren niet. Ook de openheid die we geven, de bezoeken die we bij elkaar met onze partners erbij brengt daar veranderingen in. We hopen maar dat die inkeer er ooit gaat komen, wij ‘verdienen’ het ook wel eens om beloond te worden. Het hoeft niet altijd gelijk op meer uit te draaien.

Joris -

Vriendschap tussen mannen en vrouwen kan wel degelijk, is mijn mening, maar ik merk ook dat partners dat wat moeilijk vinden. Zeg maar de situatie van de geïnterviewde, maar dan omgekeerd. Natuurlijk is er een vorm van chemie, maar is dat niet ook zo bij vriendschap tussen mensen van gelijke sekse? Voor elke vriendschap is een aantrekkingskracht de basis; je vindt elkaar leuk, aardig, lief, gaaf, cool, interessant of tof.

Mickey -

Ik vind dat tie jou moet vertrouwen.Kijk jullie zijn vrienden .Een relatie is gebaseerd op vertrouwen eerlijkheid loyaliteit zorgzaamheid.Ik vind dat je dat respect wel hebt verdiend

Christina -

Hallo,
Ja, het kan wel. Ik heb een zak vriend gehad gedurende 50 jaar. Er is nooit iets tussen ons gebeurd. Helaas is hij overleden.

Rieneke -

Zelf geloof ik niet dat mannen en vrouwen beste vrienden kunnen zijn, zonder dat er iets achter ligt. Ik heb al namelijk vroeger een paar keer de deksel op mijn neus gekregen want elke keer bleek de man in kwestie toch wat te voelen. De laatste vriendschap met een man heeft 10 jaar geduurt totdat ik en mijn man een kind kregen toen zat ik op een roze wolk en het leek wel of hij in een diep zwart gat was gevallen. Dus ik begrijp je man volkomen maar jullie hebben ook kinderen gekregen en na zoveel jaar dan zou er anders allang iets hebben voorgevallen. Dus hier mijn advies.

Je man moet vertrouwen winnen in hem. Dat krijgt hij zo niet. Nodig hem en zijn vrouw eens uit om gezellig bij jullie thuis te eten. Zodat hij ziet en ervaart dat de vrouw van je vriend er geen problemen mee heeft en het bij jullie puur vriendschap is. Doe zo vaker eens wat met z’n 4en. Stel voor om als 2 gezinnen een keer wat leuks te doen met de kinderen erbij en laat je vriend dan af en toe alleen met je man en dat jij en de vrouw van je vriend bij de kinderen blijven. Ook al is het een half uurtje. Zo leer je beter zijn vrouw ook kennen en wie weet kunnen de mannen ook wel een soort vriendschap krijgen.
Vraag dan na een tijdje ” we wilden samen naar ….. maar vind je het ook vervelend als we niet een vriendin van mij erbij vragen want we hebben het gevoel dat zij het meer voor mij doet dan voor zichzelf” Als hij vaak je vriend en zijn vrouw heeft ontmoet en je vriend ook wel vaak alleen heeft gesoroken dan durf ik wel te wedden dat hij er geen problemen mee heeft.

Dorje -

Er wordt gesteld kiezen voor je vriend of partner. Kiezen uit 2 is een dilemma. de 3e optie is kiezen voor je eigen waarde , integriteit en autonomie. Wees trouw aan jezelf.

Henry -

Ik vind dat je man gelijk heeft. Vrouwen en mannen en vriendschap bestaat niet. Is er altijd chemie tussen man en vrouw.

Quirien -

Wauw wat een moeilijke situatie!

Mijn personelijke ervaring is dat zulke goede vriendschappen te belangrijk zijn om uit de weg te gaan. Mijn beste vriend en ik kennen elkaar nu acht jaar en ik heb op een gegeven moment het contact met hem sterk verminderd omdat mijn vriendje van toen heel jaloers was.
Achteraf ongelofelijk veel spijt van en heel blij dat we de draad weer konden oppakken nadat het uit ging met die vriend. Sindsdien nooit meer een relatie boven mijn beste vriend verkozen, ondanks dat sommige jongens dat echt niet leuk vonden.

Moet er wel bijzeggen dat ik een stuk jonger ben en niet getrouwd, dus dat de situatie wel anders ligt.

Het lijkt mij dat je het beste zo goed mogelijk met je man kunt blijven communiceren en wellicht hem uitnodigen af en toe mee te gaan zodat hij je vriend ook leert kennen?

Reageer ook