Tina’s man wil niet meer met haar naar de sauna: “Hij voelt zich onprettig bij mijn gewichtstoename”

Minimaal een keer in de maand zijn Tina en haar man Sander te vinden in de sauna. Vroeger hadden ze een vaste, maar nu wisselen ze regelmatig van sauna. Het was echt hun uitje, het liefst op vrijdag, lekker loom het weekend in. Maar sinds kort verzint Sander steeds smoesjes om niet te gaan. “Ja, ik ben wat kilootjes aangekomen. So what?”

Het maakt haar onzeker en eigenlijk ook heel verdrietig. De laatste twee jaar is Tina aangekomen. “Ik vermoed dat dat deels te maken heeft met de overgang maar ook omdat ik meer ben gaan snoepen. Ik voel een onrust in mijn lijf en ik probeer die te stillen door te eten. Ik weet ook wel dat dat niet werkt, maar ik kan het niet zo goed stoppen.” Ze praat er wel over met Sander maar die vindt het allemaal onzin. Zegt dat ze zich gewoon moet beheersen.

Dik van de lucht

Makkelijk praten voor iemand die alles kan eten en geen grammetje aankomt. “Sander kan maar dooreten maar aankomen doet ‘ie niet. Ik word van de lucht al dik, grap ik altijd, maar daar komt het wel een beetje op neer.” Natuurlijk vindt Tina het niet leuk dat ze zwaarder is geworden en dat ze een behoorlijke buik heeft gekregen. Maar het weerhoudt haar niet om naar de sauna te blijven gaan. “In een sauna letten mensen helemaal niet op elkaars lichaam. Ja, natuurlijk kijk je en registreer je, maar er wordt geen oordeel aan verbonden. Saunagangers zijn openminded en komen voor hun eigen rust en ontspanning. Niet om te constateren dat ik wat voller ben.”

Ik kan dan niet

Kennelijk heeft Sander wel problemen met de rondingen van zijn vrouw want hij wil al sinds tijden niet meer met haar naar de sauna. “We gingen altijd minimaal een keer in de maand, maar soms ook vaker. Vroeger hadden we een vaste sauna maar dat werd een beetje saai en toen we de kortingsbonnen en deals ontdekten, zetten we daar op in. Is een stuk goedkoper en het is leuk om telkens naar een ander complex te gaan. Als ik nu voorstel om weer eens te gaan, antwoordt Sander ontwijkend. Zegt dat ‘ie dat hij heeft afgesproken met vrienden om te zaalvoetballen of dat ‘ie moet werken.”

Schaamt hij zich?

Aanvankelijk had Tina niet echt in de gaten dat haar maar niet meer zo happig was om met haar mee te gaan. “We hebben tenslotte allemaal wel eens geen zin. Dat is helemaal niet erg. Maar het begon me op te vallen dat we al een hele tijd niet meer waren gegaan. Toen ik hem ernaar vroeg gaf hij niet echt goed antwoord en opeens brak het zweet me uit. Volgens mij wist ik de reden: Sander schaamt zich voor mij. Hij heeft het de laatste tijd ook best vaak over vrouwen van mijn leeftijd die er nog goed uitzien en zegt nog net niet ‘zo kan het ook’ maar ik proef zijn frustratie.”

Anderen zijn retestrak

Het raakt Tina dat haar man zich voor haar schaamt. Ze was in de veronderstelling dat ze er altijd voor elkaar zouden zijn, letterlijk door dik en dun samen. Maar nu dankt hij haar een soort van af en dat doet pijn. “Toen ik hem ernaar vroeg begon hij te stamelen. Eerst ontkende hij maar toen ik, hoe pijnlijk dat ook was, doorvroeg, gaf hij toe dat hij mij minder aantrekkelijk vindt met wat meer kilootjes. ‘Ja, dan zie ik vrouwen lopen die net zo oud zijn als jij, en die zijn gewoon nog retestrak. Ik vind dat gewoon mooi’ verklaarde hij. De tranen prikten in mijn ogen, maar ik heb niets laten merken.”

Maaltijdvervangers

In plaats daarvan heeft Tina maaltijdvervangers gekocht en probeert ze op die manier af te vallen zodat ze er ook weer aantrekkelijk uitziet. Makkelijk gaat dat niet. “Het is vreselijk, ik barst van de honger, word stront chagrijnig maar zet door. Ik wil weer dat Sander trots op me is. En stiekem ben ik heel bang dat hij ervandoor gaat met een andere vrouw. Eentje die slank is en dat kan ik echt niet aan.”

Wat denk jij? Is het goed van Tina dat ze luistert naar de wensen van haar man? Kun je je voorstellen dat het voor Sander niet zo leuk is dat zijn vrouw zwaarder wordt? Of vind je dat Sander zich daarmee niet moet bemoeien? Praat mee in de comments onder dit artikel.

12 reacties

Ingrid -

Ik ben ook wel wat te zwaar, maar mijn vent vind mij heerlijk zo… Die houd wel van mijn rondingen.

Geer -

Het is natuurlijk erg vervelend als je lichaam veranderingen doormaakt en verandert. En hoewel het makkelijk is om te zeggen dat het snoepen niet helpt en je man je gewoon moet nemen zoals je bent…is het natuurlijk ook zo dat mensen naast persoonlijkheid ook voor een fysiek plaatje vallen. Dus je zou kunnen stellen dat hij je nam zoals je was en dat jij fysiek bent veranderd. Het is ook een beetje meten met twee maten. Dat je man niet aankomt kun je hem natuurlijk niet verwijten, maar de vraag is ook of je hem ook nog zo aantrekkelijk zou vinden als hij kilo’s was aangekomen. Ik heb zelf ook gehad dat ik aankwam in een periode met depressieve klachten, maar ik voelde mij daarna niet lekker in mijn vel en heb eraan gewerkt om weer in vorm te komen. Het is maar net wat je er zelf van wilt maken. Ik wens je in ieder geval toe dat je een balans vindt tussen wie je bent en wilt zijn.

Rieneke -

Je man moet je nemen zoals je bent. Ik wist het wel als mijn man zo deed.

Joris -

In het artikel wordt de mevrouw in kwestie geciteerd: de overgang én meer gaan snoepen. De vrouw in kwestie weet dus heel goed dat het laatste óók mee kan spelen. En een schildklierafwijking die toevalligerwijs ontstaat op éxact hetzelfde moment dat iemand meer is gaan snoepen – het kán, maar de kans daarop lijkt me niet zo heel erg groot. Bij een trage schildklier staat de energiestofwisseling overigens op een lager pitje; dat betekent dus dat er minder snel verbrand wordt en er dus per saldo meer energie in gaat dan eruit. Dat is toch exact wat ik zei? Daar is weinig zuurs aan.

Ik lees overigens nergens dat mannen niet mogen reageren. Wees blij dat er nog eens iemand reageert, want meestal is het een dooie boel. Een mening van een ander simpelweg afdoen als zuur is wel erg kortzichtig. Ik wist ook niet dat iedereen het altijd overal mee eens moet zijn – lijkt me erg saai en gevaarlijk.

Fijne dag verder!

Jaqui -

@ Joris
Er zijn zoveel redenen dat vrouwen wat dikker kunnen zijn…bijvoorbeeld n schildklier afwijking, overgang. Niet elk lichaam reageert hetzelfde op eten, hormonen enz.
Jij met je onnozele opvattingen over elk onderwerp hier, daar krijg ik jeuk van!
Ga lekker naar n mannensite je sh*t verspreiden aub

Bianca -

Pff daar hebben we Joris weer die er altijd als de kippen bij is om zijn zure mening te spuien.. Wat doe je op een site die DAMESpraatjes heet als je elk verhaal alleen maar af wil kraken. Heb je niks beters te doen vraag ik me dan af.

Mirjam -

De mannen die reageren in trant van ‘ elk pondje gaat door het mondje’ hebben zichzelf duidelijk niet verdiept in het verschijnsel overgang. Ga dat doen heren i.p.v. hier poep te typen.

Arlette -

Lekker makkelijk de reacties over minder eten van – met name mannen. Er is zoiets als verandering in metabolisme door de jaren heen. Dat ferschilt per vrouw. Het is niet altijd zo eenvoudig uit te vonden wat voor iemand helpt. En al helemaal niet omdat we vaak ook werk gaan doen wat steeds minder beweging vraagt. Dat allemaal veranderen vraagt steun, begrip en support. De nadruk op dat anderen strakker zijn en gewoon minder eten, maakt dat niet makkelijker en is wat mij betreft zelfs het grootste zwaktebod ever, hoe eerlijk vanuit de gedachten misschien ook.

Joris -

Mentaal probleem of niet, feit blijft dat de kilo’s komen omdat er meer energie genuttigd wordt dan een verband worden. En dat gebeurd wel degelijk via de mond…

Lies -

Het is heel makkelijk praten met elk pontje gaat door het mondje. Ik denk dat die vrouw eerst aan haarzelf moet werken, Mentaal. Het feit dat ze zo bang is om hem kwijt te raken en gaat afvallen voor hem ipv voor haarzelf laat zien dat ze niet genoeg van haarzelf houdt. Ik snap de onzekerheid heel erg goed! Maar hij zou zich niet voor jou moeten schamen. Je hebt hem niet nodig om te leven, wel jezelf en je eigen waarde. Ik denk eerst maar is mentaal goed voor jezelf zorgen en gezond gaan eten ipv maaltijdvervangers. Je bent meer waard dan dat, en al helemaal meer waard dan zielige reacties!

Abdeslam -

Luister meid, gewoon minder eten jij. Dan gaat die vent van je zo terug op jou kruipen!

Joris -

Nee, je wordt niet dik van lucht. Elk pondje gaat door het mondje. En als je niet kunt stoppen met snoepen, ben je verslaafd. Doe er wat aan.

Reageer ook