fb
Damespraatjes Damespraatjes

Diane: ‘Mijn man levert altijd commentaar als ik achter het stuur zit’

Een echte Verstappen is Diane niet, maar om nou te zeggen dat ze een slechte automobilist is, nee. Haar man Koen denkt daarover heel anders en levert altijd commentaar als Diane rijdt en hij er naast zit. “Ik word daar dood nerveus van en wil eigenlijk niet meer rijden als Koen naast me zit.”

Twintig jaar heeft ze haar rijbewijs nu en nog steeds is Diane er blij mee. “Autorijden geeft me een gevoel van vrijheid. Mijn moeder had geen rijbewijs en was altijd afhankelijk van anderen als ze ergens heen wilde. Dat is niet fijn, het is heerlijk om te gaan en te staan waar je wilt.” Anderhalf jaar had Diane autorijles en hoewel haar vrienden vonden dat ze aan het lijntje werd gehouden, wist Diane wel beter. “Mijn instructrice zei dat ik geen geboren autobestuurder ben, maar het wel kon leren. Dat neemt wat meer tijd in beslag maar wat maakt het uit?”

Niet zo’n ster

Ze haalde in één keer haar rijbewijs en kocht gelijk een tweedehands scheurbakkie om vlieguren te maken. “Zoals zo veel mensen ben ik niet zo’n ster in achteruit inparkeren, maar voor de rest kan en doe ik alles. Voor de hellingproef bijvoorbeeld, draai ik mijn hand niet om. En dat niet kunnen inparkeren los ik op door te zoeken naar een ruimere plek. Geen probleem toch?”

Koen wil altijd rijden

Als Diane haar man Koen leert kennen, rijdt ze een stuk minder.  “Koen vindt het niet prettig om naast de bestuurder te zitten, hij rijdt graag zelf. Hij geeft niet graag de controle uit handen en wil niet afhankelijk zijn van een ander z’n stuurkunsten. Hij vindt dat hij erg goed kan rijden, goed inzicht heeft en kan anticiperen als de beste. Ik vind dat allemaal wel meevallen, maar laat hem in die waan. Het maakt mij niet zoveel uit.”

Eeuwige commentaar

Wat Diane wel uitmaakt, is het eeuwig commentaar dat hij levert als zij rijdt en Koen naast haar zit. “Koen wil op feestjes nog wel eens te veel drinken en dan ben ik de bob. Dat vind ik helemaal geen probleem.  Wat ik wel een probleem vind zijn de opmerkingen die ik steeds naar mijn hoofd krijg geslingerd. Dan vindt hij weer dat ik langzaam rijd en veel meer gas moet geven en vervolgens blijf ik veel te lang links rijden. Ik word daar gek van. Ik bemoei me nooit met de rijstijl van een ander als ik er naast zit. Als het maar veilig is.”

Laatst na een etentje bij Koens moeder werd het Diane allemaal te veel en zette ze de auto langs de kant. “Ik kreeg een waas voor mijn ogen en werd zo boos. Hij zat weer zo te zaniken dat ik gestopt ben en hem voor de keuze heb gesteld: of je houdt nu je mond, of je stapt uit en loopt naar huis. Omdat hij veel te veel had gedronken, moest hij wel inbinden en hield hij zijn mond. De spanning was te snijden in de auto maar dat kon me niks schelen. Ik was zo boos.”

Vrouwen kunnen niet rijden

Maar nu is het elke keer gedoe als Diane met Koen naar een feestje gaat. Of op vakantie. “Het liefst zou Koen in één ruk naar Zuid Frankrijk rijden, maar ik heb hem gezegd dat dat niet kan. Dat het gevaarlijk is om zolang achter het stuur te zitten en bovendien belachelijk is omdat we kunnen afwisselen. Hij bitste dat ik niet kon rijden en dat ik dat voor mezelf moest toegeven. Eigenlijk kwam het erop neer dat vrouwen in het algemeen niet kunnen rijden,  maar ik bakte er helemaal niks van. Ik was zo van slag, want het is gewoon niet waar. Ik heb nog nooit een verkeersboete gekregen en rijd al twintig jaar schadevrij. Het maakt geen indruk op Koen.”

Ik maak nu opeens fouten

Dat Koen hardop heeft gezegd dat Diane een slechte bestuurder is, heeft haar van streek gemaakt. “Als ik nu stuur en Koen naast me zit, heb ik het zweet in mijn handen staan en juist door de immense spanning maak ik fouten die ik normaal niet maak. Koen zegt niets, maar zucht alleen maar diep. Maar hij heeft me nodig, want anders kan hij niet drinken op feestjes. Op deze manier heb ik er geen zin meer in, maar ik wil ook gewoon graag onze vrienden en familie blijven zien. Hij vergalt mijn plezier in autorijden en daar baal ik van. Soms twijfel ik aan mijn eigen rijkunsten, maar ik kan me niet voorstellen dat ik zo slecht ben. Laatst wilde hij met z’n dronken kop achter het stuur kruipen, maar ik kon hem ervan overtuigen dat niet te doen. Ik krijg hier de zenuwen van.”

Wat vind jij van deze situatie? Wat zou jij doen als je in Diane’s schoenen zou staan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

5 reacties

José -

Zo zijn veel mannen denk ik in het algemeen. Zie het bij mijzelf en bij mijn schoondochter. Mijn man gaat altijd achter het stuur, ook in de vakantie, ik krijg geen kans meer om te rijden. Wij zijn gepensioneerden. Toen ik nog werkte een paar jaar geleden kon ik voor mijn werk gelukkig nog rijden. Ik hou van autorijden, vind het gewoon heel jammer dat op deze manier mijn zelfvertrouwen weggaat. MANNEN!

Soraya -

Je man mag wel wat aardiger zijn. Als hij iets niet goed vind kan hij toch heus wel een betere manier bedenken om het goed te laten aankomen.
Wilt hij zijn vrouw goed zien doen of alleen maar neerhalen?

Marlieke -

Er is maar 1 perfekte oplossing. Jij als verantwoordelijke Bob, die al jarenlang schadevrij rijdt gaat comfortabel en in een relaxte sfeer in je eigen auto naar huis, en dat dronken lor, met zijn volkomen onterechte commentaar neemt maar lekker een taxi. Iedereen blij! Jij rijdt ontspannen naar huis, en Koen hoeft zich niet te ergeren aan jouw (overigens prima) rijstijl. Win Win! 🤗

Rieneke -

Ik heb ook al meer dan 20 jaar een rijbewijs. Ik rijd erg veel kilometers en rijd in drukke steden. Ik vind dat ik goed anticipeer en goed rijdt. Vaak vraag ik mij ook af als ik automobilisten zie “hoe kunnen die in godsnaam hun rijbewijs hebben”.Nog nooit heb ik een ongelukje of bekeuring gehad. Ik moet je wel zeggen dat ik tw krappe parkeerplekken ontwijk. Ik heb ook zo’n man en baal ik als hij naast mij zit want ik word dan zenuwachtig waardoor ik niet zoals gewoonlijk onstpannen rijd.Ik merk dat aan mijn hele auto rijden. Ga rustiger rijden etc.

Joris -

“Ik heb nog nooit een verkeersboete gekregen en rijd al twintig jaar schadevrij. Het maakt geen indruk op Koen.”
Dat je geen boetes hebt gekregen, zegt niet zoveel. Dat je geen schades hebt gereden ook niet.

Reageer ook