fb
Damespraatjes Damespraatjes

Maja: ‘Mijn man liet mijn moeder achter op een berg in Wales’

Drie weken naar Wales lijkt lang, maar het stond al een tijdje op het lijstje van Maja en Eric. Toen ze twee maanden geleden afscheid moesten nemen van haar vader twijfelden ze of ze wel zouden gaan, omdat haar moeder dan alleen in Nederland zou zijn. Eric bood aan om haar dan gewoon mee te nemen. “Achteraf heb ik daar zo’n spijt van….”

Het was een hectische en vooral verdrietige tijd toen de vader van Maja overleed. “Papa was al een tijdje ziek en zijn situatie verslechterde. Toen hij eenmaal in het ziekenhuis kwam te liggen, ging het snel. Super verdrietig maar we zijn ook blij dat hij niet meer hoeft te lijden.” Twee maanden na de begrafenis besluit Maja samen met haar man Eric op vakantie te gaan naar Wales. “We wilden er tussenuit om even op adem te komen en mama bood aan om te betalen. De eerste week hebben we veel met z’n drieën gedaan in Wales. Ook een dagje een uitstap naar Engeland, het Beatles museum in Liverpool. Dat was fantastisch temeer mijn vader een enorme Beatlefan was. Zo was hij er toch ook nog een beetje bij.”

Een dagje werken in het hotel

De tweede week van de vakantie moest Maja wel af en toe werken, zeker omdat ze de periode rondom het afscheid van haar vader weinig had kunnen doen. “Gelukkig ben ik zelfstandig ondernemer en kon ik veel werk doorschuiven, maar nu moest ik echt wel weer wat klusjes oppakken.” Om rustig te kunnen werken, bleef Maja een dagje in het hotel om zo achterstallig werk te kunnen uitvoeren. De dag dat Maja aan de slag ging zou Eric Maja’s moeder meenemen op een tochtje. Een mooie rit door Wales maken en genieten van de prachtige uitzichten. “Prima idee, zo kon ik lekker werken en wist ik dat Eric en mijn moeder het gezellig hadden.”

Ze wilde de pret niet bederven

Dat was aanvankelijk ook zo. Toen Eric langs Mount Snowdon kwam, stopte hij om aan de voet van de berg met zijn schoonmoeder een kopje koffie te drinken. Van mensen in het restaurant hoorde hij dat je zo prachtig naar boven kon lopen en dat er op de top een trein terug ging. Eric werd gelijk enthousiast en vroeg of zijn schoonmoeder het leuk vond om mee te gaan. “Achteraf vertelde mijn moeder dat ze meeging niet omdat ze het nou zo zag zitten, maar meer om Eric een plezier te doen. Ze wilde de pret niet bederven en stemde toe. Ik ben zo blij dat mijn moeder in elk geval wel goede schoenen aanhad, maar hoe dan ook is ze tachtig, niet echt meer een leeftijd om een berg te beklimmen.”

Ga jij maar verder anders

Het eerste stuk, tamelijk steile stuk, sleepte Eric schoonmama Ria naar boven. “Mama vertelde dat het gedeelte dat daarna kwam wat makkelijker was maar dat Eric vond dat het tempo dat ze liepen wel erg laag lag. Regelmatig liep Eric ver voorop en moest dan weer even op mama wachten. Stond-ie zuchtend met zijn handen in zijn zij te wachten tot ze weer bij was. Mijn moeder vond het wat ongemakkelijk worden en na een uur klimmen opperde ze dat Eric misschien maar door moest gaan omdat ze geen blok aan zijn been wilde zijn. Toen ze dat had gezegd klaarde Eric zienderogen op en vroeg mijn moeder voor de vorm of ze het niet erg vond om alleen door te klauteren. Hij beloofde een warme chocomelk voor haar te bestellen als hij boven was.”

Daar ging Eric, er als een speer vandoor

Zonder om te kijken, ging Eric er als een speer vandoor. “Mijn moeder was blij dat Eric weg was en ze zich niet meer zo opgejaagd voelde. Ze genoot van het prachtige landschap en ging dapper verder. Halverwege was er zelfs een koffietentje waar ze op adem kwam. Het stuk dat volgde na haar koffiebreak was ongelofelijk zwaar. Ze kon niet meer temeer ze al doodmoe was van het stuk daarvoor waarover ze drie uur had gedaan. Mijn moeder vertelde dat ze huilend ineen zakte. Wat moest ze doen? Naar beneden gaan was hels, dus ook geen optie. Toen ze weer bijna onderuit ging, voelde ze een sterke arm die haar opving. Ze keek wanhopig in de blauwe ogen van een knappe jongen en dacht dat ze droomde. Het was de jongste zoon van een Oostenrijkse man die samen met hem en zijn oudste zoon aan het hiken was.”

Die vrouw zei lieve dingen

De jonge redder hielp haar helemaal naar boven. Hij paste zijn tempo aan en hand in hand liepen ze naar boven. “Onderweg kwam mijn moeder een Nederlands stel tegen die ook niet meer de jongsten waren. De vrouw van het stel vond de afdaling erg griezelig en was bang dat ze zou uitglijden vanwege de losse steentjes die op het pad lagen. Bovendien had de Nederlandse vrouw last van hoogtevrees en stond zo nu en dan doodsangsten uit. Toch hielp die vrouw mijn moeder. Ze zei lieve dingen tegen mijn moeder en vertelde dat ze zelf ook zo blij was met hulp op de berg.”

Mama ligt in de kreukels

Maja’s moeder hoort de vader van de Oostenrijkse jongens tegen het stel zeggen dat het zeer onverantwoord was geweest om een oude dame alleen op de berg achter te laten. “Die man had gezegd dat het bijna misdadig was. Door de hulp van de vader en zijn zonen bereikte mijn moeder de top. Ze moest heel hard huilen en was de mannen eeuwig dankbaar. De chocomelk die Eric voor haar had gekocht, was inmiddels koud. Samen met Eric is mijn moeder met de trein naar beneden gegaan. De Oostenrijkers maakten de afdaling wel lopend en Eric vertelde dat hij dat ook het liefst zou doen. De Oostenrijkers hebben toen boos op hem gereageerd hoorde ik later van mijn moeder.” De barre bergtocht zorgde ervoor dat Maja’s moeder een week daarna in bed heeft gelegen omdat haar knieën, heupen en rug een enorme opdonder hadden gehad. “Of het nog goedkomt met het lijf van mijn moeder vraag ik me af. We zijn een paar dagen eerder dan gepland naar huis gegaan.”

Ach joh, ze is een zeurkous

Maja is nog steeds boos op haar man. “Eric zegt dat hij dacht dat mijn moeder het wel aankon. Wat dacht hij nou? Ze is tachtig jaar en dit was echt een wandeling voor getrainde wandelaars. Dat had hij zo even kunnen googlen. Maar omdat hij het zelf heel graag wilde, heeft hij doorgezet. Zelfs toen hij in de gaten had dat mijn moeder het niet trok. Toen had hij al rechtsomkeert moeten maken. Mijn moeder loopt nu bij een fysiotherapeut en het is de vraag nog maar of haar klachten overgaan. Ze heeft zoveel pijn na die wandeling. Ze houdt zich kranig maar ik weet dat ze Eric dit heel kwalijk neemt. Hoe moet ik hier nou mee omgaan? Het liefst wil ik Eric de waarheid zeggen, maar hij bagatelliseert het voorval en vindt mijn moeder een zeurkous.”

Wat vind jij van dit verhaal? Vind je Eric bij zijn schoonmoeder had moeten blijven, of snap je dat hij door is gelopen? Je kunt immers niet uren op iemand wachten, dan koelen je spieren te veel af. Toch? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Jossine kreeg ruzie in vliegtuig om haar huilende zoontje: “Man achter ons ging totaal door het lint”

kind huilen vliegtuig

Als jongvolwassene vond ik het geweldig om in een vliegtuig te zitten. De spanning, vele mensen en alle onverwachte dingen die er aan boord kunnen gebeuren vond ik prachtig. Ik ging dan ook graag met het vliegtuig op vakantie en pakte elke kans om op reis te gaan met beide handen aan. Nu ik twee jonge kinderen heb, is dat wat veranderd. Drie jaar geleden hebben we met de oudste gevolgen en dat was geen geweldige ervaring. Reizen met jonge kinderen is vaak een uitdaging en als moeder doe je er alles aan om het goed te laten verlopen en niemand tot last te zijn. Helaas lukt dat laatste nou eenmaal niet altijd. Zo ook toen Jossine laatst naar Curacao vloog… Verder lezen

 

3 reacties

Sanderien van Mul -

Wat een lul van een echtgenoot heb jij zeg. Ook al bagatelliseert hij het voorval, dan nog kun je als echtgenote hem wel de waarheid zeggen: “wat ben jij een lul dat je zo bent omgegaan met mijn moeder’. Ja, ze had zelf ook verantwoording kunnen nemen maar het mensje is tachtig en wilde de pret overduidelijk niet bederven. Iedereen gaat wel eens over zijn of haar eigen grenzen heen om de ander een plezier te doen, maar de echtgenoot in dit verhaal had moeten begrijpen dat de klim/wandeling gewoon veel te zwaar was voor iemand van tachtig. Daar ben je inderdaad mooi klaar mee. De volgende keer dat echtgenoot om wat voor reden in de kreukels ligt, noem je hem ook maar een zeurkous.

Joris -

Moeders had ook zelf verantwoording kunnen nemen door niet in te stemmen met de beklimming. Moeders had ook halverwege kunnen wachten tot schoonzoon weer halverwege de terugweg was… Op twee momenten heeft ze de verkeerde keuze gemaakt.

Margreet -

Stel je voor dat je daarmee oud moet worden…..

Reageer ook