fb
Damespraatjes Damespraatjes

Madeleine kreeg twee kinderen in één jaar: “Twee maanden na mijn bevalling was ik weer zwanger”

Vijftien maanden geleden werd ik moeder. Wat een mooie, maar ook loodzware tijd, waren die eerste maanden moederschap. Oneindig veel luiers verschonen, elke fase weer uitvogelen waar je kindje behoefte aan heeft en natuurlijk de ontelbare slapeloze nachten. Ja, het is het allemaal waard. Ik kan ook niet ontkennen dat het soms loodzwaar is. Maar, stel je voor dat je tijdens de eerste levensmaanden van je kindje, direct weer zwanger raakt? Het gebeurde Madeleine (34 jaar). 

“In januari 2016 werden Philip en ik de gelukkige ouders van Jaxx, ons eerste zoontje. Over the moon waren we natuurlijk! Wat een heerlijk ventje en wat een bijzondere tijd. Ook Philip ontpopte zich spontaan als een hele goede vader. Had ik eerlijk gezegd niet verwacht, want tijdens de zwangerschap had hij veel moeite met het idee dat ons leven voorgoed zou veranderen.”

Al snel weer seks

Madeleine en Philip hebben een relatief makkelijke start met Jaxx. “Ik hoorde van vrouwen uit mijn zwangerschapsgroepje dat ze nauwelijks sliepen, dat de borstvoeding niet liep en dat ze het moederschap vooral erg zwaar vonden. Ik had hier geen last van. Na drie weken sliep Jaxx zo goed als door en doordat ik flesvoeding gaf, had ik ook geen zorgen over de borstvoeding.” Madeleine en Philip pakken snel hun gewone leventje weer op. “We gingen na een maand al weer regelmatig uiteten, spraken veel af met vrienden en hadden ook al weer voorzichtig seks.”

Weer zwanger

Als Madeleine drie maanden na haar bevalling nog steeds geen menstruatie heeft gehad, brengt ze een bezoek aan de huisarts. “Ik hoorde dat dit toch wel weer op gang zou moeten komen, vooral als je geen borstvoeding geeft. Dat het drie maanden na de bevalling nog niet was gebeurd verbaasde mij.” Bij de huisarts legt Madeleine het verhaal uit en de dokter haar stelt een aantal vragen. “Een van de eerste vragen die ze stelde, was of ik misschien zwanger zou kunnen zijn. Ik zei lachend dat het onmogelijk was, maar ze wilde voor de zekerheid even een testje doen. En ja hoor: ik was zwanger.”

Tranen van geluk

Madeleine gelooft niet wat ze hoort als de huisarts zegt dat de test positief is. “Ik barstte in tranen uit. Niet omdat ik het niet leuk vond, maar echt omdat ik gewoon niet wist hoe ik alles moest doen. De huisarts was heel lief en heeft me echt even door die eerste tien minuten heen geloodst. Haha! Ik heb in haar kamer Philip gebeld en het hem verteld. Ook hij barstte in tranen uit, maar dan tranen van geluk.”

Onverstandig

Philip’s tranen van blijdschap doen Madeleine goed. “Op de een of andere manier gaf het mij vertrouwen. Vertrouwen dat alles wel goed zou komen.” In de week daarna vertelt Madeleine het nieuws aan haar ouders, schoonouders en beste vriendinnen. “Ook die schrokken wel. Mijn schoonmoeder vond het onverstandig van ons en kon niet begrijpen dat we niet beter hadden opgelet. Gelukkig werd er door veel mensen ook positief op gereageerd.”

Heel zwaar

De zwangerschap valt Madeleine zwaar. “Jaxx was nog piepjong en ik was alweer misselijk en moe. Gelukkig werd dit tijdens het tweede trimester minder, maar ik kreeg al snel last van mijn bekken en rug. Dit komt toch wel doordat mijn lichaam nog niet voldoende hersteld was van de eerste zwangerschap. Philip heeft me de hele zwangerschap enorm goed geholpen, maar er waren ook momenten dat ik het zelf moest ‘oplossen’. Wij wonen in Amsterdam en ik doe dan ook veel met de bus en de tram. Nou, probeer maar eens in je eentje een kinderwagen met baby in een bus te tillen. En dan ook nog met een dikke buik! Gelukkig waren er altijd wel mensen die konden helpen, maar makkelijk was het zeker niet.”

Makkelijke bevalling

“Eén van de weinige dingen die bij mijn tweede zwangerschap veel makkelijker ging, was de bevalling. Bij Jaxx heb ik er bijna 24 uur over gedaan. De bevalling van Luana, ons tweede kindje, duurde een stuk korter. Met zes uur lag ze al heerlijk op mijn borst.” Uiteindelijk schelen Jaxx en Luana slechts elf maanden. Jaxx is van januari 2016 en Luana van eind november 2016. Een Ierse tweeling noemen ze dat blijkbaar, twee kinderen in één jaar tijd.”

Snel uit de luiers

De eerste maanden vond Madeleine loodzwaar. “Jaxx kon nog niet lopen, was niet zindelijk en Luana natuurlijk ook niet. Maar, nu we eentijd verder zijn, gaat het al stukken makkelijker allemaal. Het was wennen, maar ik zie nu ook absoluut de voordelen van twee zwangerschappen vlak achter elkaar. Zo ben je extra snel uit te luiers, schelen ze qua leeftijd heel weinig en spelen ze al heel leuk met elkaar. Ik probeer me vooral op die positieve dingen te richten! Maar een derde kindje? Die laat ik voorlopig aan mij voorbij gaan.”

Wil je op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de comments onder dit artikel of op onze Facebookpagina. Vinden we gezellig 🙂 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook