fb
Damespraatjes Damespraatjes

Maak je woonkamer optisch groter: 5 tips

Maak je woonkamer optisch groter: 5 tips

Thuis is de plek waar we kunnen ontspannen en bijtanken. Waar we even kunnen ontsnappen aan de drukte van alledag. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat deze omgeving aangenaam moet zijn. Een grotere woonkamer lijkt een stuk aantrekkelijker en rustgevender dan een kleine en drukke kamer. Helaas woont niet iedereen in een heel groot huis, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je woonkamer optisch groter te laten lijken. Ik geef je graag 5 tips!

1. Kies lichte kleuren

Lichte kleuren weerkaatsen meer licht en zorgen dus voor een ruimtelijker effect. Daarnaast zorgen ze ook voor een rustige en serene sfeer. Denk bijvoorbeeld aan lichtgrijs, wit of beige. Natuurlijk kun je heus wel wat meer uitgesproken accessoires gebruiken (denk aan toffe vaasjes, mooie kussens en als centraal middelpunt een bank in een fellere kleur) maar de basis kun je dus beter iets rustiger houden. Ook een lichte vloer zorgt voor een ruimtelijker effect. Heb je een smalle woonkamer dan leg je de vloer idealiter gezien in de breedte. Een kleine ondiepe woonkamer wordt optisch groter als je de vloer in de lengte legt. Een naadloze vloer is ook een aanrader in een kleinere woonkamer. Leg hier vloerkleden op om de vloer een beetje te doorbreken en de verschillende hoekjes in de woonkamer wat meer uit te lichten.

2. Maak verschillende hoekjes

Alles op één plek in de woonkamer zetten maakt de ruimte druk en zorgt ervoor dat deze nog een stuk kleiner lijkt. Het is dus belangrijk dat je in de woonkamer verschillende ‘zones’ maakt. Denk bijvoorbeeld aan een leeshoekje, een eethoek en een televisie-hoek. Op deze manier maak je de woonkamer niet alleen optisch groter, maar zorg je er ook voor dat er meer ‘ademruimte’ is en je je beter kunt concentreren, op de activiteit die je aan het doen bent.

3. Gebruik spiegels

Spiegels reflecteren het licht en geven de illusie van een extra raam. Ze zorgen er dus voor dat je woonkamer optisch groter lijkt. Het is wel belangrijk dat je de spiegels strategisch plaatst. Ook daglicht is heel belangrijk als het aankomt op hoe groot een kleinere of smallere woonkamer lijkt.

4. Glazen schuifdeur

Een glazen schuifdeur voor de woonkamer is niet alleen praktisch, maar het zorgt ook voor een ruimtelijker effect. Het licht kan namelijk makkelijker door de kamer heen schijnen en je hebt het gevoel dat de kamer oneindig is. Daarnaast is het ook prettig om de kamer af te kunnen sluiten, maar toch het idee te hebben dat alles nog steeds één geheel is. Daarnaast zorgt een glazen deur ook voor een luxueuze en strakke uitstraling, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Om deze reden kiezen steeds meer mensen voor glazen deuren in huis.

5. Stoere boekenkast met deurtjes

Als je de boekenkast voor de woonkamer kiest, is het belangrijk dat je niet teveel spullen in één keer in de kast propt. Dit geeft namelijk een rommelig effect. Kies in plaats daarvan voor een stoere, grote boekenkast met deurtjes. Alle rommeltjes kun je uit het zicht opbergen, wat er niet alleen netjes uit ziet, maar je ook een hoop rust zal geven. Je hebt dan namelijk minder snel de neiging om op te gaan ruimen. Een open kast kan natuurlijk ook, maar zorg er dan wel voor dat deze netjes is ingedeeld en dit ook blijft.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Francesca Tosolini on Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook