fb
Damespraatjes Damespraatjes

Liv: “Mijn huisarts doet nooit wat ik zeg”

huisarts doet nooit wat ik zeg

Ongeveer 3 jaar geleden verhuisde Liv naar een ander dorp en daardoor moest ze ook een andere huisarts kiezen. Dat was wel even slikken, want met haar oude huisarts had ze een goede band. Nu heeft ze Annet als huisarts en zij doet nooit wat Liv wil…..

Een niet luisterende huisarts

“De huisarts die ik in mijn vorige woonplaats had, was geweldig. Een oudere man en met hem kon ik lezen en schrijven. Dat was gewoon een man die naar me luisterde als ik ergens een idee over had of een vermoeden had wat er aan de hand zou kunnen zijn. Drie jaar geleden ben ik samen met mijn man Sam verhuisd en moesten we een andere huisarts zoeken. Het werd Annet.” In eerste instantie denkt Liv een klik te hebben met Annet, maar al snel ontdekt ze dat deze huisarts niet ontvankelijk is voor haar verzoeken.

Eet maar mandarijntjes

Toen Liv laatst behoorlijk verkouden was, maakte ze een afspraak bij Annet. “Ze luisterde naar mijn longen en zei niets geks te horen. Ze zei: ‘er heerst griep, dus ga lekker uitzieken, eet veel mandarijntjes en doe rustig aan’. Ik dacht: rustig aan doen?! Geef me nou maar een antibioticakuurtje daarvan knap ik tenminste snel op. Als ik dat opper, zegt Annet: ‘nee, dat doe ik niet want het is een virus en daar helpt antibiotica niet tegen, dat is een middel waa we een bacterie mee bestrijden’. Dat is niet waar, mijn vorige huisarts schreef dat gewoon voor en dat was altijd goed. Bovendien kreeg een goede vriendin van haar huisarts ook gewoon een kuurtje en zij had dezelfde symptomen.”

Doe even wat slaappillen

Toen Liv een beetje heftige periode op haar werk had, sliep ze heel slecht. “Ik had een megaproject te managen en daar kreeg ik onwijs veel stress van. Het moest slagen, het was echt heel belangrijk. ’s Nachts lag ik te piekeren en liep ik in gedachten alles weer na met als gevolg dat ik ’s ochtends als een zombie wakker werd. Dat kon ik er niet bij hebben, ik moest scherp blijven en presteren. Ik belde de huisarts en vroeg de assistente om slaappillen. Even een receptje uitschrijven, ophalen en klaar. Maar nee. Ik moest eerst op het spreekuur komen. Begint die Annet een heel gesprek over de oorzaken van het niet goed kunnen slapen en dat ze niet gelijk slaappillen wil voorschrijven omdat die verslavend kunnen werken.”

Woest was ik

Mijn levensstijl aanpassen, geen schermen meer vlak voor dat ik naar bed ga of nog een wandelingetje in de avond maken. Dat zijn oplossingen die dokter Annet Liv aandraagt. “Woest was ik. Straks verlies ik mijn baan omdat het project niet slaagt. Alleen maar omdat zij geen slaappillen wil voorschrijven. Ik vroeg wat het probleem was, hoe erg is het om iemand wat slaaptabletten te geven? Ze bleef weigeren, ik moest eerst maar haar advies opvolgen. Stampvoetend en met stoom uit mijn oren heb ik het gezondheidscentrum verlaten.”

Hallo, hij is mijn man hoor

Nee de relatie tussen Liv en haar huisarts is belabberd en Liv baalt daarvan. “Ik vind dat ik helemaal niet zo vaak bel met de huisarts dus als ik contact zoek dan is er echt wel wat aan de hand. Toen ik een afspraak maakte omdat ik zo’n zere rug had, vroeg ik en passant naar de medicijnen van Sam. Hij heeft een tijdje een middel tegen depressie geslikt en ik wilde weten of hij dat nog steeds neemt. Ik had namelijk op Google gelezen dat het helemaal niet goed is om lang een antidepressivum te nemen. Ze hield haar kaken op elkaar en zei dat dat beroepsgeheim was en dat ze dat niet mocht zeggen. Hallo, we hebben het over mijn man hoor!”

Ik wil een andere huisarts

De huisarts is regelmatig onderwerp van gesprek. “Mijn vriendinnen zijn het met me eens: huisarts Annet is veel te star en van de lange termijn oplossingen, terwijl ik juist snel ergens van af wil zijn. Dan kan ik weer door. Ik overweeg om een andere huisarts te zoeken maar Sam wil dat niet. Hij is juist heel tevreden over Annet. Ik heb al wat huisartsen aangeschreven, maar niemand wil me in de praktijk hebben omdat ze vol zitten. Dat zeggen ze in elk geval. Maar ik blijf zoeken tot ik een andere huisarts heb gevonden. Ik word alleen maar ouder en ga dan natuurlijk steeds meer mankeren. Dan moet ik niet een of ander kruidenvrouwtje hebben die zegt dat ik maar een mandarijntje moet nemen en mijn rust moet pakken. Daar zit ik niet op te wachten.”

Hoe is jouw relatie met je huisarts? Heb je iemand bij wie je alles kwijt kunt en die je het gevoel geeft naar je te luisteren? Of heb je net als Liv een dokter die niet zo snel een recept ergens voor uitschrijft en zegt dat rust je goed zal doen? Hoe ga jij daarmee om? Wat raad je Liv aan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto via Pexels

“Mijn vriendinnen maken de naam van mijn dochtertje belachelijk”

babynaam

Drie jaar geleden werden mijn man en ik de trotse ouders van een dochtertje. Het bedenken van een naam was voor ons niet moeilijk, we waren er snel uit. Maar mijn vriendinnen reageerden heel raar op haar naam …. VERDER LEZEN

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Margreet -

Merkte dat ik meteen een oordeel had want mijn ervaring is dat ze idd niet luisteren. Maar dit betreft de patiënt die niet kan luisteren. Dat heeft een oorzaak: je bent gewend aan een huisarts die blijkbaar niet op de hoogte was van de laatste ontwikkelingen in de geneeskunde. Steeds antibiotica nemen maakt je resistent en dat is geen lolletje. Als je zo vaak verkouden bent (raar dat je daarvoor naar de huisarts gaat) is het zaak je immuunsysteem op te krikken. Je bent bekend met Google dus doe je best.

Fiene -

Beste Annet,
Er komen wel wat woorden in mijn op als ik jouw verhaal lees..(ik hoop echt dat dit verhaal verzonnen is) wat de vorige arts bij jou gedaan heeft is (volgens mij) namelijk strafbaar. Hij/zij mag namelijk niet zomaar medicijnen voorschrijven, als dat verkeerd gaat heeft hij/zij een proces aan zijn/haar broek en staat dan op de lijst. Verkoudheid komt namelijk erg vaak voor in een land zoals oa NL. kijk maar naar buiten met dit weer. Dus veel gezond eten en af en toe een frisse neus halen en warme dranken drinken is zeker een goed advies. Ik denk wat betreft de slaappillen (als u heel goed nadenkt) wel kan raden als je teveel inneemt wat er kan gebeuren. Wat ik denk wat de arts beter kan aanraden is een psychiater, een vertrouwenspersoon, iemand waar je heel goed mee kan praten. Ik denk namelijk (aanname) dat u erg gefixeerd bent op het negatieve. Woorden zoals hypochonder, dominant en onzeker komen naar boven. Geen idee ik ken je niet. Maar je bent erg bang dat er iets ergs aan de hand is als je je niet lekker voelt.
Misschien komt het ook doordat je man depressief is geweest? Misschien helpt een hobby zoeken, wandelen en vitamines wel? Doe aan yoga, mediteer? En zoek geen dingen op Google en trek niet teveel van de bijsluiter aan wat zelden zou kunnen gebeuren. En misschien helpt een drogist wel met kruiden producten. Ik wens je veel succes

Joris -

Dus dat jij telkens bij een verkoudheidje een antibioticakuur wenst en slaappillen nodig hebt als je op je werk een project boven je kunnen hebt aangenomen vind je dat prima te verantwoorden, maar als je man mogelijk een middel tegen depressie in jouw ogen te lang neemt, is dat opeens niet goed (omdat jij dat op Google hebt gelezen)? Jouw bron is Google, je huisarts heeft ervoor doorgeleerd. Misschien kun Google beter gebruiken om eens wat betrouwbare informatie over antibiotica te zoeken én een nieuwe huisarts te vinden die je er wél bij kan hebben. In mijn ogen ben je niet wijs en je huisarts tot kruidenvrouwtje degraderen maakt jou écht een naar mens. Het zou verder volkomen logisch voor je moeten zijn dat je huisarts medische zaken ten aanzien van derden (je man incluis) niet met jou bespreekt. Als je dat niet snapt, zou ik bij de apotheek een potje gezond verstand gaan vragen.

Sanderien van Mul -

Je loopt bij je huisarts gelijk te janken om pilletjes voor een verkoudheidje en wat vermoeidheid en dan stampvoet je als een kleuter als de huisarts je veel betere, lange termijn oplossingen aandraagt. Je onderdrukt alleen maar de symptomen door een pil erin te gooien, een verandering in levensstijl is een veel betere aanpak voor je kwaliteit van leven. Straks ben je in de zestig en dan loop je te janken dat je boos bent op je huisarts omdat zij toen niet met je meedacht en alleen maar pilletjes voorschreef! Echt, wat een jankerd ben je. Ik ben het eens met de onderstaande reactie – vraag maar een verwijzing voor een psychiater. Je hebt er hard eentje nodig, jankbuil!

Anna -

De huisarts zal heus wel doen wat je zegt. Vraag maar eens om een verwijzing voor de psychiater, volgens mij krijg je die meteen.

Reageer ook