fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lisanne leest In Seizoenen, het romandebuut van Judith Visser

Hoe worstel je je, als volwassen kind, door het leven als de diagnose voor je moeder luidt: “We zijn uitbehandeld, u moet  er rekening  mee houden, dat u nog een paar seizoenen heeft”.  Het bericht slaat in als een bom bij David en zijn moeder Annabel. In het boek In Seizoenen, het romandebuut van Judith Visser, worden de wil om niet op te geven, de machteloosheid en angst op indrukwekkende wijze beschreven.

In Seizoenen  vertelt Judith wat David en zijn moeder Annabel meemaken, als  ze vlak na  haar 59e verjaardag, in de Daniël den Hoedkliniek  te horen krijgt dat de kankercellen zich zo in haar lichaam hebben genesteld dat verder behandelen zinloos is.

Vanuit een wisselend perspectief vertellen David en zijn moeder hoe zij de strijd met kanker aangaan. Daarnaast worstelt David met een onverwerkte jeugdliefde, een huwelijk dat op springen staat en zijn weinig uitdagende baan als schoolfotograaf.  In flashbacks van Annabel komen we te weten wie haar eerste liefde was en hoe zij daar kracht uit put om het zware heden het hoofd te bieden.

Judith-Visser-in-seizoenen-cover

In de roman wisselen hoop en wanhoop elkaar af. David heeft een enorm sterk geloof in genezing, zeker als ze besluiten voor een second opinion naar Leuven te gaan. Daar wordt een nieuwe behandeling gestart en in eerste instantie gelooft ook Annabel dat ze beter kan worden, ondanks de vele bijwerkingen en de enorme impact die chemokuren op haar heeft. Ze is soms dagen ziek en gaat zienderogen achteruit. David geeft niet op en steekt zelfs zijn hoofd in het zand, als een struisvogel die niet wil zien wat er werkelijk om hem heen gebeurt.

De kracht van dit boek schuilt voornamelijk in de zeer waarheidsgetrouw weergegeven emoties van beide hoofdpersonen en het verloop van de ziekte. De schrijfster bedient zich van mooie zinnen en beeldspraak om situaties en gevoelens uit te drukken. In het dankwoord onthult ze dat het verlies van haar eigen moeder de basis heeft gevormd voor dit boek.

Voor een ieder die troost zoekt of kracht wil putten uit dit verhaal is het zeker een aanrader. Je voelt je niet meer alleen in de strijd tegen een onmogelijk vonnis, dat boven je hoofd hangt als je de diagnose krijgt dat je in seizoenen moet gaan denken in plaats van jaren. Judith heeft mij in elk geval geraakt met haar roman.

Bestel In Seizoenen op BOL.COM

Lisanne Teeuwen (56), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook