fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lisanne leest de nieuwe roman van Tessa de Loo – Liefde in Pangea

Reikhalzend heb ik uitgekeken naar het nieuwste boek van Tessa de Loo in de wetenschap dat in deze roman passages zouden staan over de omgeving waar ik bijna twee jaar geleden ook mijn voetafdrukken heb gezet. En ja hoor tijdens het lezen van Liefde in Pangea, proefde ik opnieuw de Portugese sfeer, rook ik weer de zoete geuren van de Sistersroos en voelde ik me gelukzalig weer even thuis in de Algarve.

Tijdens de boekpresentatie op Valentijnsdag vertelde Tessa hoe ze tot deze roman was gekomen. Ze liep al lange tijd rond met vier thema’s, waarover ze wilde schrijven. De onbegrepen zelfmoord van een jong meisje in Rome,  de bijzondere interesse van een wetenschapper in de Chamaeleo chamaeleon in het zuiden van Portugal, twee wetenschappers die studies hebben gedaan naar het verdwijnen van de dinosaurussen en de aantasting van de ecologische waarden in het Portugese landschap. Het is Tessa uitstekend gelukt om deze vier elementen tot een prachtig verhaal te smeden.

De naam Pangea verwijst naar de aarde, zoals deze eruit zag voordat de verschillende continenten van elkaar gescheiden werden zo’n tweehonderdvijftig miljoen jaar geleden.

Het verhaal rondom de hoofdpersoon Fidel Hulshoff, ademt alles uit wat Tessa is:  een geboren verhalenvertelster, die met haar enorme kennis van de wereld en de psyche van mensen en haar reiservaringen,  in prachtige bewoordingen een sfeer creëert, situaties en plaatsen omschrijft en gevoelens uitdrukt. Haar schrijfstijl is levendig en rijk door de prachtige beeldspraak en metaforen die ze gebruikt. Een zin als “door lanen waarlangs statige eiken of beuken oprezen, die beleefd salueerden zodra het begon te waaien”, roept herkenning op.

Fidel is, na de dood van zijn vader, min of meer overgeleverd aan zichzelf. Zijn moeder is meer bezig met haar eigen leven dan met haar zoon. Hij wordt verliefd op Sacha en vanaf het eerste begin is het een gecompliceerde relatie. Hij is getuige van de zelfmoord van Sacha. Fidel heeft deze gebeurtenis ver weg gestopt in een afgesloten kastje in zijn onderbewuste. Door een reünie van zijn school wordt het deurtje op een pijnlijke manier op een kiertje gezet.

In Serro do Caldeira in de Algarve gaat Fidel op zoek naar de Chamaeleo chamaeleon. Zouden de ontwikkelingen zoals het toerisme, het oprukkende asfalt, de aanleg van golfbanen en vakantieressorts van invloed zijn op de aanwezigheid van deze bijzondere kameleon? Hij ontdekt het desolate achterland, de triestheid van achtergebleven ouderen, de boomgaarden waar rijpe vijgen, sinaasappels en amandelen niet worden geoogst, omdat kinderen naar de kuststrook trekken en er bovendien geen vraag  meer naar is en de leeggelopen dorpjes in het prachtige landschap. In de eenzame uren van zijn verblijf aldaar, krijgt hij de gelegenheid om terug te gaan in de tijd en zijn jeugdjaren te herbeleven. Ook verwerft hij inzicht in de onderlinge relatie tussen zijn ouders en de vader van Sacha.

Dit prachtige verhaal verdient het om gelezen te worden. Ik heb het bijna ademloos uitgelezen. Ook al vermoed je als lezer welke kant het op zou kunnen gaan, het einde blijft verrassend. Ik kan het boek van harte aanbevelen.

Titel: Liefde in Pangea
Auteur: Tessa de Loo
Uitgeverij: de Arbeiderspers

Prijs: € 19,95 en als e-book € 11,99
BESTEL DIT BOEK BIJ BOL.COM

Lisanne Teeuwen (56), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook