fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lisanne volgt schrijfcursus bij Tessa de Loo

Vijf vrouwen en een man ontmoeten elkaar in de Algarve. Ze kennen elkaar niet maar komen met hetzelfde doel: een schrijfcursus volgen bij de in Portugal wonende schrijfster Tessa de Loo. Ik voel me bevoorrecht dat ik een van de deelnemers ben.

Na een eerste kennismaking op het vliegveld van Faro worden we door Tessa naar haar huis in de omgeving van Loulé gebracht. De eerste indruk van het huis is adembenemend. Tessa woont nu 17 jaar op deze stek, ze heeft het huis recent laten verbouwen, met veel oog voor de Portugese stijl. Een warme terracottakleur siert de muren. De roomwitte, stenen omlijsting rond de hardhouten kozijnen en deuren geven het huis iets authentieks. Aan de inrichting van de kamers, de badkamers en de keuken is veel zorg besteed. De warme kleuren en natuurlijke materialen zijn perfect op elkaar afgestemd. Een groot aantal kunstwerken, bijzondere souvenirs en de enorme verzameling boeken passen bij de persoon die Tessa is. Dit alles geeft me meteen het gevoel ergens thuis te komen.

Tessa is een gastvrije, onderhoudende vrouw. Er schuilt een geboren verhalenvertelster in haar. Zonder veel moeite deelt ze haar levensverhaal en avonturen met ons. Ze heeft een enorme rugzak met kennis en levenswijsheid. Ze heeft mooie reizen gemaakt. Veel van haar belevenissen en ontmoetingen met mensen heeft ze verwerkt in haar boeken. Er staan meer dan 20 boeken op haar naam en daarnaast talloze columns of korte verhalen in diverse tijdschriften. Een van de meest bekende boeken is ‘de Tweeling’. Haar meest recente boek heet ‘Een goed nest’.

Maandagochtend start de eerste schrijfsessie. Verwachtingsvol zitten Cor, Ingrid, Joke, Margareth, Sia en ik in Tessa’s werkkamer. De eerste opdracht is het schrijven van een autobiografie. Een pittige opdracht, want het mag geen droge opsomming worden van chronologische feiten. Bij het voorlezen van de persoonlijke verhalen krijgen we een beeld van elkaar.

De opdrachten bij de schrijfcursus zijn divers: o.a. een ervaringsverslag van een gemaakte wandeling, een dialoog, columns en een reisverslag. Ze zijn gerelateerd aan de uitstapjes die we maken of het nieuws dat we zien. Ze kunnen ook gebaseerd zijn op onze eigen ervaringen of fantasie, maar steeds in de context die Tessa ons aanbiedt.

Met alle schrijfproducten worden de verschillende stijlen en uitdrukkingsvaardigheden van de deelnemers in onze groep zichtbaar. We ontdekken onze sterke en zwakke plekken bij het maken van de verschillende opdrachten. Rijk taalgebruik, humor, fantasie, ironie, actualiteit, inlevingsvermogen, alles komt voorbij. In mijn ogen zitten er talentvolle schrijvers in onze groep.

De afwisseling van diverse schrijfopdrachten, boeiende ‘colleges’ door Tessa en wandelingen in de mooie en inspirerende natuur van de Algarve zorgt voor een goede balans tussen geestelijke en fysieke inspanning. Aan de trip naar het vissersrestaurant Fabrícia, het stadje Tavira en het bezoek aan de overdekte markt in Loulé bewaar ik bijzondere herinneringen. Ik voel me volkomen tevreden. Dit gevoel nestelt zich diep in mij.

Als Tessa ons een week later op zondagavond op het vliegveld van Faro afzet, we met een laatste hartelijke omhelzing afscheid nemen en de vlucht terug naar Schiphol een feit is, kan ik niet geloven dat het al voorbij is. Ik land veilig in Nederland, mijn fysieke lichaam staat weer met beide benen op de grond dat is zeker. Maar mijn hoofd en mijn hart liggen nog ergens te rusten op een plekje in de zon, waar alles klopte…………… De serene rust, de betoverende kleuren en geuren van de natuur, het prachtige sfeervolle huis, de heerlijke maaltijden, de fijne schrijversgroep en vooral de hartverwarmende gastvrijheid van Tessa.

Zou jij ook een schrijfcursus bij Tessa de Loo willen volgen? Kijk dan hier

Lisanne Teeuwen (53), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

 

Reageer ook