fb
Damespraatjes Damespraatjes

Liora: ‘Mijn zoon is de pispaal van zijn docent’

pispaal van zijn docent

Wat doe je als je kind je vertelt dat-ie een aanvaring heeft gehad met een docent en dat die docent compleet uit zijn dak is gegaan en dat je kind nu de pispaal is geworden? Liora zit met haar handen in het haar. “Vooropgesteld dat Bas geen lieverdje is, is de docent door alle grenzen heen gebeukt.”

Vroeger was Liora nou ook niet bepaald een lieverdje in de klas. “Ik had en heb eigenlijk nog steeds moeite met gezag. Maar misschien nog wel meer met onrecht. Als mensen onrecht wordt aangedaan, dan spring ik in de bres, ongeacht of dat me mijn kop kost. Ik kan daar niet tegen. Ik kan me herinneren dat een klasgenootje geheel onterecht werd uitgefoeterd door een docent, terwijl ik wist dat ze niets had gedaan. Ik heb daar iets van gezegd. Natuurlijk moest ik het lokaal verlaten en me melden, maar dat kon me niets schelen. De straf die ik kreeg opgelegd, voerde ik fluitend uit. Voor mij was het belangrijker iemand te helpen dan lijdzaam toezien hoe iemand werd afgemaakt.”

Je telt maar even tot tien

Dat de druk in het onderwijs torenhoog ligt, weet Liora ook wel. En dat docenten ook maar gewoon mensen van vlees en bloed zijn, weet ze ook. “Ik heb ook van die dagen dat het stresslevel zo hoog ligt op mijn werk, dat ik me echt moet beheersen niet te ontploffen. Ik doe er alles aan om dat voorkomen, omdat ik het heel onprofessioneel vind. Je telt maar even tot tien als de stoom uit je oren komt en je de situatie niet meer de baas bent.” En dat, zo vindt Liora, had de docent van haar zoon ook moeten doen.

Waar ben je mee bezig man?

Want wat is er gebeurd? “Bas was het niet eens met de stelling die zijn docent poneerde. Ik weet niet precies waarover het ging, maar het was iets waarvan Bas veel afwist. De docent was not amused door mijn wijsneus en is aanvankelijk het gesprek nog met hem aangegaan. Gaandeweg de discussie werd de docent steeds bozer en raakte tot op het bot geïrriteerd. De beste man is compleet uit zijn plaat gegaan en begon zelfs te schelden. Dan denk ik: ‘hee hallo, waar zijn we mee bezig man?’”

Briesende docent

De tirade die haar zoon over zich heen krijgt, is gefilmd door een vriend. Liora schrok zich wild toen Bas haar dat filmpje liet zien. “Natuurlijk is het wel zo dat het begin, als Bas bijdehand zit te doen, niet is gefilmd. Die vriend is pas gaan filmen toen die docent uit zijn dak ging. Hij staat bijna te schuimbekken van woede, het is niet normaal. Toch heb ik Bas geadviseerd om voortaan gewoon maar ja en amen te zeggen om dit soort uitvallen te voorkomen. Dat ik erg ondersteboven ben van het filmpje, heb ik voor me gehouden omdat ik Bas niet nog meer wil sterken in zijn gelijk. Ik vind wel dat hij deels gelijk heeft, maar kan me ook zeer goed verplaatsen in die briesende docent.”

Ik dop mijn eigen boontjes, mam

Het voorval laat Liora niet los, temeer nu ze weet dat Bas de pispaal van die docent is geworden. “Als Bas zijn telefoon checkt, dan moet-ie zijn mobiel gelijk inleveren en hij moet vaak nablijven om niets. Die man is echt aan het zoeken en aan het zieken. Ik heb Bas op zijn hart gedrukt rustig te blijven en voorgesteld dat ik ga praten met zijn docent. Daar wil hij niets van weten en hij zegt dat hij het zelf wel oplost met hem. Maar ik betwijfel het of hij dat kan. Vaak helpt het toch als een ouder contact opneemt met een docent.” Bas wil niets weten van de aangeboden hulp van zijn moeder; hij is achttien jaar en kan zijn eigen boontjes wel doppen.

Het zit me niet lekker

Het feit dat iemand zo tekeer gaat tegen haar zoon, zit haar niet lekker. “Ik pik dat gewoon niet. Als ik erover nadenk, word ik ook boos. Als mijn baas zo tegen me tekeer zou gaan zou ik uit mijn vel springen van woede. Geen haar op mijn hoofd die zijn gedrag zou accepteren. Ik overweeg om toch contact te zoeken met die docent, zonder iets te zeggen tegen Bas, maar ik weet niet of dat een goed idee is. Bas is tenslotte meerderjarig en dat hij het zelf wil oplossen siert hem. Maar het kan niet zo zijn dat die docent hiermee wegkomt. Dat trek ik niet zo goed.”

Als jouw kind de pispaal is?

Wat zou jij doen? Op hoge poten naar die docent en hem eens goed de waarheid zeggen? Of zou je het bij je kind laten en als je kind aangeeft hulp nodig te hebben, er voor hem te zijn? Praat mee in de comments onder het artikel.

Foto door Pavel Danilyuk via Pexels

Man van June was niet bij de geboorte van kind: “Zat thuis te gamen”

man niet bij geboorte kind

Foto door RODNAE Productions via Pexels

De geboorte van een kind is voor veel mensen één van de belangrijkste gebeurtenissen in hun leven. Van de eerste echo tot zwangerschapsclubjes: in de negen maanden van de zwangerschap gebeurt er een hoop in het leven van de nieuwe ouders. De bevalling is zowel een afsluiting als een nieuw begin. Heel bijzonder! Zo nu en dan hoor je dat de vader dit bijzondere moment mist. Denk bijvoorbeeld aan een vader die uit beeld is of een vader die wegens andere verplichtingen niet aanwezig kan zijn. Iemand die de bevalling van zijn eigen zoon miste, is de man van June: Sven. Afgelopen zomer werd hun eerste kindje geboren terwijl Sven thuis op de bank zat te gamen. June doet hier haar verhaal…..Verder lezen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Rieneke -

Je kan aangeven bij je zoon wat jij er van vindt het het respecteerd en het ook vindt dat hij zelf wel zijn boontjes kan doppen. Maar als hij onterecht weer moet nablijven of er iets voorvalt toch dan graag een keer met de leerkracht wilt praten. Gewoon om te horen wat de leerkracht zo tiggert. Dat je met een goede gesprek en erover praten het beste is. Dat hij dat ook wel kan doen maar bang bent dat die leerkracht autoritair is en zoiets heeft van “ik laat mij niets vertellen door zo’n snotneus” Dat een ouder iemand op zo’n iemand anders overkomt..Of het mogelijk is dat je een afspraak met je zoon kan maken als er iets onterechts voorvalt dat hij dat hij het zelf nog 1x probeert op te lossen maar daarna bij jou komt en dat jij dan eens een gesprek met hem aangaat.

Joris -

Hellt filmpje is nietszeggend nu het incompleet is. Het laat het gevolg zien, zonder de oorzaak. Zo’n reactie mag niet, maar kan prima terecht zijn.

Reageer ook