fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lezersvraag: Ik heb last van vaginale droogheid, wat kan ik hiertegen doen?

“Ik ben 51 jaar oud en heb sinds een half jaar last van vaginale droogheid. Als mijn man en ik geslachtsgemeenschap willen hebben is dit zonder een glijmiddel niet mogelijk en dat vind ik erg vervelend. Vroeger had ik hier nooit last van en ik zou graag willen weten wat ik hiertegen kan doen.” – ingezonden door een lezeres die liever anoniem wil blijven

Bedankt voor het sturen van je vraag. We vinden het altijd erg fijn als we onze lezeressen kunnen helpen en beantwoorden hem dan ook graag voor je.

In de overgang

Vaginale droogheid kan verschillende oorzaken hebben, dus je nu een oplossing geven kan ik niet. Wat mij wel opvalt is je leeftijd, 51 jaar. Zit je momenteel in de overgang? Wist je dat vaginale droogheid iets is wat vaker voorkomt bij vrouwen in de overgang? Dit komt doordat de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam in die periode afneemt. Het betekent niet dat je vagina tijdens de seks niet meer vochtig kan worden, het duurt soms wat langer. Door jullie seksleven afwisselend en spannend te houden zou je uiteindelijk wel weer gewoon vochtig moeten kunnen worden.

Mogelijke oorzaken

Natuurlijk kan de vaginale droogheid ook door iets anders veroorzaakt worden. We hebben hier een overzicht van mogelijke oorzaken:

  • Bij het slikken van bepaalde medicijnen of het ondergaan van medische behandelingen, kan vaginale droogheid sneller voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn antidepressiva, allergiemedicijnen en chemo- of hormoontherapie.
  • Vaginale droogheid kan ook voorkomen bij bepaalde aandoeningen en ziekten, zoals bijvoorbeeld diabetes, nierziekten en endometriose.
  • Bij het ontbreken van voldoende seksuele opwinding kan het gebeuren dat de vagina niet vochtig wordt.
  • Tijdens het geven van borstvoeding neemt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam af, dit kan leiden tot vaginale droogheid.
  • Gedurende bepaalde perioden in je cyclus (zoals tijdens je menstruatie) kan de oestrogeenhoeveelheid lager zijn. Ook dit kan dus vaginale droogheid tot gevolg hebben.
  • Bij een verstoring van het vaginale milieu, bijvoorbeeld wanneer je de vagina overmatig schoonmaakt (met zeep).
  • Roken kan ook een negatieve invloed op de vochtigheid van de vagina hebben.
  • Tijdens de overgang neemt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam af. Dit kan leiden tot vaginale droogheid.

Kortom: er zijn heel veel mogelijke oorzaken voor vaginale droogheid. We raden je dan ook aan om even een bezoekje aan de huisarts te brengen. Hij/zij kan je helpen bij het ontdekken van de oorzaak en naar aanleiding hiervan een advies uitbrengen.

Lees ook: Relatieproblemen door weinig of geen seks? Zo los je het op!

stel-stock-760x440

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook