fb
Damespraatjes Damespraatjes

Levensgevaarlijk voor je huisdier: Laat deze voedingsmiddelen niet rondslingeren

Een tijdje geleden is ons laatste konijntje overleden. We hebben het hok opgeruimd en nu de kinderen veel ouder zijn hebben we besloten om geen andere konijntjes meer te nemen. Maar er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan ze denk. En dat is meestal tijdens het koken of als ik mijn broodmand opruim.

Veel van de restjes tijdens het koken gingen namelijk naar de konijntjes. Stukjes wortel, appelschilletjes, een klein stukje bloemkool, een blaadje sla, oude crackers, broodkorstjes etc. Het vormde een heerlijke variatie op hun standaard konijnenvoer.

Hier kunnen ze echt niet tegen

Onlangs las ik in de trein een artikel in Metronieuws dat er veel voedingsmiddelen zijn waar huisdieren echt niet tegen kunnen. Hieronder de meest opvallende gevallen:

  • Avocado. De gevoeligheid voor de avocado verschilt van dier tot dier. Honden en katten kunnen er maag- en darmklachten van krijgen, maar daar houdt het wel mee op. Maar voor cavia’s, volière vogels en konijnen kan dit dodelijk zijn. Gelukkig heb ik zelf nooit avocado in het konijnenhok gegooid, maar achteraf was dat meer geluk dan wijsheid.
  • Chocolade. In chocolade zit Theobromine. Dat is een opwekkend dat bij mensen activerend werkt en je wakker kan houden. Voor huisdieren is het giftig en kan zelfs dodelijk zijn voor honden en katten.  Theobromine is zelfs zo giftig, dat één reep pure chocolade van 200 gram een hond zoals een Labrador kan doden. Voor katten kan het ook dodelijk zijn, maar die zullen het uit zichzelf niet in zulke grote hoeveelheden eten. Maar neem ook hierbij geen enkel risico en ruim je chocola gewoon goed op als je huisdieren hebt.
  • Kauwgom. Vooral kauwgom met xylitol is een boosdoener. Deze zoetstof is gevaarlijk voor honden. Zij kunnen plotseling een te lage suikerspeigel ontwikkelen en leverproblemen krijgen.
  • Sigaretten. Niemand geeft zijn hond natuurlijk sigaretten te eten. Maar honden weten je rondslingerende sigaretten wel te vinden en zullen ze gewoon opeten. Voor mensen is nicotine al niet goed, maar als een pup sigaretten te pakken krijgt en er bijvoorbeeld lekker 4 opeet (wat dus echt gebeurt), dan kan het effect hebben op het hart, de bloeddruk, de ademhaling, maag- en darmklachten en het kan zelfs tot een coma leiden. Wat ook super schadelijk voor je huisdier is zijn de navullingen van de e-sigaretten en cannabis. Dit laatste kan bijvoorbeeld in Spacecake zitten.
  • Uien, knoflook, Macadamia noten, rozijnen, druiven, klokhuis van de appel. Er is best wel heel veel wat een hond niet mag eten.

Al lezend realiseer ik me dat we best geluk hebben gehad met onze konijntjes. Om hun voedsel gevarieerd te houden hebben we ze vaak maar wat gegeven. Gelukkig heeft dat nooit tot vergiftiging geleid en zijn ze van ouderdom overleden. Maar als ik weer een huisdier zou nemen, zou ik me wel beter oriënteren.

Per dier wat gevaarlijk kan zijn

Dit mogen honden beslist niet eten.
Dit mogen katten beslist niet eten.
Dit mogen konijnen beslist niet eten.

Reageer ook