fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kathleen leest Leven als Jarmund van Marianne Zwagerman

Veertig jaar nadat de wereld voor het eerst kennis kon maken met Zen en de Kunst van het Motoronderhoud van Robert Pirsig verschijnt het tweede boek van Marianne Zwagerman: Leven als Jarmund. Het had ook Zwagerman en de kunst van het Zeilen kunnen heten.

In de klassieke roman van Pirsig draait het om een man, die na een lange periode in een psychiatrische kliniek zijn geheugen heeft verloren en opnieuw naar zijn verleden moet kijken. De filosofische waarde van het boek draait om de begrippen romantische kwaliteit versus klassieke kwaliteit, ofwel het mooie en het ware. Het ware draait om feiten, de praktische en meetbare kant van het leven, alles wat met cijfers en woorden te verantwoorden is waar het mooie zich minder makkelijk laat vangen in tekst of tabellen maar zich duidelijk manifesteert als onmisbaar voor een compleet leven.

In het tweede boek van Marianne besluit de hoofdpersoon Maud na een bloedeloos huwelijk van twintig jaar en een succesvolle carrière aan de top ineens haar leven een compleet andere wending te geven. Helemaal zelf heeft ze het niet besloten want het leven heeft haar een handje geholpen. Manlief trekt na twintig jaar de stekker uit de relatie en ook het bedrijf waar ze zich al die tijd begraven had, kan prima zonder haar. Tel daarbij op dat haar gezondheid haar ineens fiks in de steek laat en het mag duidelijk zijn dat hier de ingrediënten zijn voor een heel nieuwe wending.

Dat doet ze op niet kinderachtige wijze. Bril, blote billen gezicht, broek en peper- en zoutkleurig haar worden ingewisseld voor een laserbehandeling, rode lippenstift, jurkjes en geblondeerd haar. Met niet veel meer dan een paar bikini’s gaat ze aan boord van een zeilboot waar ze, dobberend over de Griekse zee een nieuwe vorm van vrijheid vindt.

Net als Pirsig ontdekt Maud haar verleden opnieuw. Wie ze was. En daarmee ook: wie ze is. Zoals ze het in haar oude leven al zocht in extremen, zo gaat ze nu ook te werk. Een zeiltocht in Griekenland wordt een zeiltocht in de Carribean met plannen om bij een eenzame miljonair aan boord te stappen om samen de wereld rond te varen. Of zoals bij het ter harte nemen van het advies van haar nieuwe vriendin Angelique wiens motto is dat je haar altijd blonder kan, je rok altijd korter en je hakken altijd hoger. Waar Angelique prima met dat motto en de bijbehorende drank uit de voeten kan, belandt Maud bij een volgende zeiltocht in een wereld vol oppervlakkigheden waar vrouwen vooral mooi moeten zijn.

Van het ware doorgeschoten naar het mooie, maar dan in de platste zin van het woord, vervolgt Maud haar eigen pad in de zoektocht naar zichzelf. Ondertussen worstelt ze met haar grote liefde die op zijn beurt worstelt met de demonen uit zijn jeugd.

Net zoals Zen en de Kunst van het Motoronderhoud te lezen is als een onderhoudend verhaal over een roadtrip is Leven als Jarmund te lezen als een lekkere roman op het water. Beide boeken hebben meer in huis. Pirsig werkte zijn thema later nog scherper uit in de roman Lila. Leven als Jarmund zou ook zo maar een dergelijk vervolg kunnen krijgen.

Titel: Leven als Jarmund
Auteur: Marianne Zwagerman
Uitgeverij: Querido
Prijs: € 17,50

Foto: Hermien Lam
BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Kathleen Vael (48) is founder van nybf cosmetics. Ze woont in Hilversum en is moeder van een dochter van 16. Schrijven, sporten en het ontwikkelen van fijne en goede beautyproducten zijn haar grote passies. Haar cosmeticalijn is te vinden op www.nybf.nl. Zo nu en dan recenseert Kathleen ook boeken voor Damespraatjes.

Lees ook de eerdere recensies van Kathleen

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook