fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lekker lang weekend Istanbul

Bijzonder eten, shoppen in de Grand Bazaar en je ogen uitkijken in de mooiste Moskeeën. Istanbul is een wereldstad, waar je ogen en oren tekort komt. Door de unieke ligging van de stad in zowel Azië als in Europa, vind je overal verschillende culturele invloeden terug.

Winkelparadijs

Oud, nieuw, exotisch, antiek en kitsch; in Istanbul vind je het allemaal. De Grand Bazaar is de meest bekende markt van de stad. Het is een van de grootste en oudste overdekte markten ter wereld. Dit winkelparadijs bestaat uit maar liefst 4.000 winkeltjes. Bovendien is de hele omgeving van de Bazaar gemaakt voor slechts één doel: shoppen, shoppen en nog meer shoppen. Of je nu op zoek bent naar een tapijt, leren jas of gouden sieraad; hier vind je het gegarandeerd. Een andere fantastische markt is de Kruidenbazaar (of: Egyptische Bazaar), de meest kleur- en geurrijke markt van de stad. Wil je winkelen in een moderne winkelstraat met grote ketens? Dan zit je goed in de straat Istiklal Caddesi. In de zijstraatjes vind je kleine winkeltjes die ook zeker een bezoek waard zijn. Luxe designerwinkels zijn in de rijkere wijken van Istanbul te vinden, in Nişantaş? en Teşvikiye.

Must-see historische bezienswaardigheden

In de wijk Sultanahmet liggen vele belangrijke bezienswaardigheden op steenworp afstand van elkaar. De meest populaire bezienswaardigheid is de voormalige christelijk-orthodoxe kerk én moskee Hagia Sofia (Aya Sofia). Dit imposante gebouw heeft een prachtige koepel die lijkt te zweven door de rondom geplaatste ramen. Nog zo’n indrukkende plek is de Basilica Cisterne (Yerebatan Saray). Dit is een enorme wateropslagplaats onder de grond, met grote zuilen en loopbruggen over het water. Andere bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn het Topkapipaleis, de Blauwe Moskee en de oude stadsmuren van Constantinopel.

Eten & ontspannen

Aan het eind van een drukke dag is het tijd om even tot rust te komen. Op het water kun je pas echt goed de dualiteit van de stad beleven. De Bosporus is een ‘zeestraat’ die de grens tussen Europa en Azië aangeeft. Het is een mooie plek om te genieten van het natuurschoon van Istanbul, en om uit te kijken over de mooie moskeeën, paleizen en landhuizen van de stad. Je kunt jezelf natuurlijk ook in de watten laten leggen in een van de vele hamams. Dan ben je pas écht op vakantie in Turkije. Een mooi authentiek badhuis is de Cagalogu Hamam. En om de lekkere trek te stillen hoef je niet ver te zoeken. Vrijwel overal op straat zijn eetstalletjes te vinden met lokale lekkernijen. De klassieke döner kebab en lahmacun (Turkse pizza) kennen we bijna allemaal, maar heb je wel eens börek of simit geprobeerd? Proef eens wat nieuws en je zult versteld staan van de verschillende smaaksensaties.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Reageer ook