fb
Damespraatjes Damespraatjes

Leila is met Moederdag samen met haar kinderen

‘Halsoverkop moest ik vluchten. Er was geen tijd om afscheid te nemen van mijn twee dochters en zoon. Het was verschrikkelijk om hen achter te laten.” Het verhaal van de 35 jarige Leila las ik op de website van VluchtelingenWerk Nederland en het raakte mij diep, zeker als moeder. Hoe wanhopig moet je zijn om je gezin en familieleden achter te laten? “Maar als ik was gebleven, zouden ze nu geen moeder meer hebben. Toen ik op Schiphol aankwam, heb ik urenlang gehuild. Alles wat ik had was in Iran.’

Angstige periode

Leila kreeg een verblijfsvergunning en heeft meteen een aanvraag voor gezinshereniging gedaan. ‘Maar het was ingewikkeld: omdat hun vader Irakees is, zijn mijn kinderen stateloos. Bovendien mogen alleen minderjarige kinderen met hun ouders herenigd worden. Mijn oudste dochter was bijna 17 toen ik hier aankwam. Mijn grote angst was dat zij niet mee mocht naar Nederland.’ Leila was vaak verdrietig en bang dat het niet zou lukken. Gelukkig heeft VluchtelingenWerk haar veel geholpen. Niet alleen met de procedure, maar ze troostten haar ook als ze het niet meer zag zitten.

Enorme opluchting

Leila: ‘Gelukkig waren we net op tijd: vlak voor de achttiende verjaardag van mijn dochter luidde het antwoord ‘ja’. Ik moest heel hard huilen, tranen van opluchting. Eindelijk, na twee jaar waren we weer bij elkaar. Ik denk niet meer aan het verleden, dan word ik verdrietig. Ik kijk vooruit. Ik ben gelukkig. En nu mijn kinderen hier zijn, is Nederland écht mijn thuis.’

Moederdag

Binnenkort is het Moederdag. Fijn voor Leila dat zij haar gezin weer bij elkaar heeft en dit met haar kinderen kan vieren. VluchtelingenWerk wil met Moederdag zoveel mogelijk vluchtelingen herenigen met hun gezin zodat ze echt verder kunnen met hun leven en kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst. Zou jij daar ook bij willen helpen? De hereniging van een gezin kost ongeveer € 1.500 en via kleine en grote donaties kunnen er inmiddels al flink wat gezinnen worden geholpen.

Op de website van VluchtelingenWerk kun je zien hoeveel gezinnen ze inmiddels met hun laatste actie kunnen helpen. Kijk hier: www.vluchtelingenwerk.nl/gezin

Ook tref je hier het aangrijpende verhaal van de 42 jarige Samar aan die nog niet zo lang geleden moest vluchten uit Syrië.

Sandra Blikslager is Politicologe en sinds eind 2008 hoofdredacteur van het online vrouwenmagazine damespraatjes.nl. In 2010 verscheen haar eerste boek Moeders langs de lijn, Handboek voor de Voetbalmoeder, waar in september 2012 de derde druk van verscheen. Sandra is in 1963 in Hilversum geboren, heeft 3 dochters en is getrouwd met Hans. Haar grote hobby is lezen en veel van haar recensies vind je terug op Damespraatjes. Verder sport ze in de sportschool, kijkt veel voetbal en films op TV, wandelt en fietst iedere week een paar uur, gaat graag met vakantie en brengt veel uurtjes door langs de rand van het zwembad om naar haar waterpoloënde dochters te kijken.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter