fb
Damespraatjes Damespraatjes

Veilig en soepel de stap maken van ledikant naar peuterbed: zo doe je dat!

van ledikant naar peuterbed

Het is zo’n enorm cliché, maar wat gaat de tijd snel. Mijn dochters zijn vier en zes jaar oud, maar het lijkt wel gisteren dat ik ze voor het eerst in mijn armen had. De slapeloze nachten, die kleine warme lijfjes en schattige inimini kleertjes: ik kan het me nog zo goed herinneren. Soms zou ik willen dat ik de tijd kon stoppen. Gelukkig wordt het ook steeds leuker als ze ouder worden. Ze kunnen meer, mogen meer en willen meer. Eén van die dingen is in een groot bed slapen. De stap van het ledikant naar peuterbed kan best een grote zijn. Wij leggen uit hoe je hem veilig en soepel laat verlopen. 

Timing

De grote overstap maak je het liefst op een rustig en stabiel moment. Tijdens een vakantie, als je kindje ziek is of in een periode waarin het sowieso al wat slechter slaapt, is niet zo geschikt. Kies liever voor een moment waarop zowel jullie als ouders als jullie kind in een lekkere vibe zit. Qua leeftijd is het goed om naar het individu te kijken. Zo is het ene kindje er bij 18 maanden al klaar voor, terwijl de ander pas rond 4 jaar de overstap kan maken.

Betrek je kind erbij

Het is leuk om je kindje bij het proces te betrekken. Kies samen een bedje, beddengoed, knuffel, nachtlampje, enzovoorts. Door je kindje zelf keuzes te laten maken, kan het vast wennen aan de overstap.

Veiligheid

Veiligheid is heel belangrijk! Kies daarom voor een bedje van goede kwaliteit. Om te voorkomen dat je kindje uit bed valt, kun je bedhekjes installeren. Ook zou je kunnen overwegen om een babyfoon op de kamer van je kindje te zetten. Zo kun je in de gaten houden of je kindje slaapt en nog in bed ligt. Sommige kinderen klimmen zelf uit hun peuterbed. Maakt jouw kind zelf ook de slaapkamerdeur open en gaat het ’s nachts op onderzoek uit? Denk dan aan het installeren van traphekjes of andere kinderveiligheidsproducten.

Geleidelijke overgang

Wij hebben heel lang allebei de bedjes in de slaapkamer laten staan. Zo konden ze langzaam aan het peuterbed wennen. In het begin wilden ze er alleen tijdens het spelen even in liggen. Later deden ze hun middagslaapje in het peuterbed en lagen ze ’s nachts in het ledikant. Op een dag wilden ze helemaal niet meer in hun ledikant slapen en hebben we deze weggehaald.

Veilig en gezellig

Kindjes willen zich veilig voelen. Creëer dan ook een veilige en gezellige sfeer rondom het nieuwe bed. Wil je kindje nog niet in het peuterbed slapen, word dan niet boos maar houd het gezellig.

Praat je met ons mee?

Is jouw kind klaar om de stap van ledikant naar peuterbed te maken? Hoe bereiden jullie hem/haar daarop voor? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we gezellig.

Bovenste afbeelding: Maël BALLAND via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook