fb
Damespraatjes Damespraatjes

Last van urineverlies? Dit kan je er tegen doen!

“Urineverlies, dat hoort toch gewoon een beetje bij het ouder worden?” zei een vrouw laatst tegen mij, toen we het over het onderwerp hadden. En ja, dat klopt! Veel vrouwen van veertig-plus krijgen te maken met ongewenst urineverlies. Maar dat het er inderdaad een beetje bijhoort, betekent niet dat je er niks aan kunt doen! Want vooral wanneer het urineverlies heftiger wordt, kan het je absoluut beperken in je dagelijkse bezigheden. En dat is jammer!

Korte-termijn oplossing

Een ‘oplossing’ waar veel vrouwen momenteel voor kiezen, is het dragen van inlegkruisjes, maandverband of incontinentie ondergoed. Ja, het absorbeert vaak goed en zorgt voor minder ongemak. Maar het is geen oplossing voor het probleem! Gelukkig zijn die oplossingen er wel.

Vaststellen waar het probleem vandaan komt

Voor ongewenst urineverlies, kunnen verschillende oorzaken zijn. Zo is het verslappen van de bekkenbodem een veelvoorkomende oorzaak, die je ook al ziet bij vrouwen van onder de veertig. Vaak ontstaat dit tijdens of na een of meerdere zwangerschappen, maar dit hoeft niet altijd de oorzaak te zijn. Gelukkig kan dit vaak door middel van fysiotherapie, speciale oefeningen en/of een pessarium enorm worden verbeterd.

Een ander veelvoorkomend probleem, is een overactieve blaas. Normaal gesproken moet een vrouw bij een vochtinname van anderhalve liter, zo’n vier tot vijf keer per dag plassen. Wanneer je last hebt van een overactieve blaas, heb je al plasaandrang voordat de blaas helemaal gevuld is. Dit kan ervoor zorgen dat je extreem vaak moet plassen en gaat vaak gepaard met urineverlies. Gelukkig zijn er veel behandelmethodes, zoals blaastraining en medicatie, een botox behandeling of een operatie, die in de meeste gevallen voor een enorme verbetering zorgen!

Tot slot zijn er ook nog een aantal andere blaasproblemen, die kunnen leiden tot urineverlies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een chronische blaasontsteking of het blaaspijnsyndroom. Ook hiervoor zijn verschillende behandelmethodes, waar je huisarts of uroloog je meer over kan vertellen.

Zoek hulp!

Heb jij last van urineverlies en vind je dat vervelend? Maak dan altijd een afspraak met je huisarts om te ontdekken waar de klachten vandaan komen. In veel gevallen kan de juiste behandeling ervoor zorgen dat je klachten sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Ja, urineverlies hoort bij het ouder worden. Maar dat betekent niet dat je er niks aan kunt doen!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook