fb
Damespraatjes Damespraatjes

Last van oorsmeer of een oorprop? Dit moet je er aan laten doen!

Wat had ik last van mijn oren! Telkens na het zwemmen werd ik dover, mijn eigen stem begon vervelend te klinken en het leek of ik een enorme oorprop had. En ik kreeg pijn in mijn oren. Ik dacht dat de aanschaf van zwemdoppen het probleem zou oplossen. Niet dus!

Eerst naar de huisarts

In het winkelcentrum waar ik altijd mijn boodschappen doe zit een opticien die 2 keer per week iemand in huis heeft voor gehoorapparaten en zwemdoppen. De volgende dag kon ik al terecht om mijn zwemdoppen aan te laten meten. Maar het liep even anders dan ik dacht! Voordat hij ging opmeten wilde hij eerst mijn oren onderzoeken. En wat bleek? Er zat zoveel oorsmeer in mijn oren dat het geen zin had om de doppen te laten maken. Zijn advies: “Eerst je oren laten uitspuiten bij de huisarts en dan kun je terugkomen. Mogelijk kun je dan weer gewoon zwemmen zonder dat je last hebt van het water in je oren. Is dat wel het geval, dan kom je weer terug. Maar ik schat in dat ik je niet meer terugzie :-).”

Wat een opluchting!

Al snel kon ik bij mijn huisarts terecht. Een paar dagen voor de afspraak moest ik mijn oren druppelen met wat olie of Otalgan. Ik koos voor het laatste en de assistente spoot mijn oren uit. Een niet echt lekker gevoel, maar het luchtte enorm op! Ik hoorde meteen veel beter, mijn stem klonk weer normaal en ik kon zwemmen zonder dat ik last van mijn oren kreeg! Wat was dat fijn! En zwemdoppen waren dus uiteindelijk niet nodig!

Hoe ontstaat te veel oorsmeer eigenlijk?

Het hebben van oorsmeer is normaal en zelfs goed. Het beschermt je oor tegen van alles en nog wat. Maar heb je er teveel van dan kan er een oorprop ontstaan en dat was bij mij het geval. Ga je bijvoorbeeld met een wattenstaafje je oor in, dan duw je het oorsmeer naar achteren. Het hoopt zich daar op (wordt een oorprop) en er wordt nieuw oorsmeer aangemaakt. Ook het dragen van oordopjes kan dat effect hebben, ook hier wordt oorsmeer naar achter geduwd. En stel dat ik zwemdoppen had aangeschaft, dan was het nog verder uit de hand gelopen.

Is te veel oorsmeer of een oorprop gevaarlijk?

Gevaarlijk is misschien een groot woord, maar het kan een aantal heel vervelende gevolgen hebben:

  • jeuk, dit is misschien nog het meest onschuldig
  • slechter horen en het gevoel dat alles hol klinkt
  • oorontstekingen kunnen ontstaan
  • oorpijn
  • duizeligheid en dit kan in sommige gevallen natuurlijk wel gevaarlijk zijn.

Ga naar de huisarts

Heb je regelmatig last van oorsmeer dan zou je een preventieve oorspray kunnen gebruiken om je oren schoon te houden. Ga beslist niet met wattenstaafjes in je oren. Maar als je het bovenstaande verhaal hebt gelezen doe je dat vermoedelijk toch al niet meer. Heb je het idee dat je echt oorproppen hebt ga dan naar de huisarts. Of als je de klachten hebt zoals hierboven omschreven (jeuk, duizelig etc.).

We zijn heel benieuwd of je iets aan dit advies hebt! Heb jij zelf nog andere tips om oorsmeer onder controle te houden? Deel het dan met ons bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Bronnen:

Reageer ook