fb
Damespraatjes Damespraatjes

Last van een vieze adem? Dit kun je doen!

Last van een vieze adem? Dit kun je doen!

Een frisse adem is niet alleen belangrijk voor zelfvertrouwen en tijdens sociale interacties, maar ook voor onze algehele gezondheid. Een onaangename geur uit de mond kan zorgen voor schaamte en ongemak, maar gelukkig zijn er zeker een aantal maatregelen die je kunt nemen om slechte adem te bestrijden. Last van een vieze adem? Dit kun je doen!

Goede mondhygiëne en regelmatig tandartsbezoek

De basis van een frisse adem begint met een goede mondhygiëne. Poets je tanden minstens twee keer per dag gedurende minimaal twee minuten met bijvoorbeeld de Oxyfresh tandpasta. Vergeet niet je tong mee te poetsen, aangezien bacteriën zich daar kunnen ophopen en een slechte geur kunnen veroorzaken. Je kunt hier overigens ook een Ryttpro tongscraper voor gebruiken.

Flossen en het spoelen van je mond met mondwater zijn eveneens aan te raden. Oxyfresh is een bekend merk dat gespecialiseerd is in mondverzorgingsproducten, waaronder mondwater. Het onderscheidende kenmerk van Oxyfresh mondwater is het gebruik van actieve zuurstoftechnologie om de mondgezondheid te verbeteren en een frisse adem te bevorderen. Daarnaast zijn de halfjaarlijkse controles bij de tandarts van groot belang om tandplak en tandsteen te verwijderen. Tandartsen kunnen tijdens deze controles eventuele onderliggende tandheelkundige problemen ontdekken en indien nodig behandelen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DeMondzorgZaak (@demondzorgzaak)

Goed hydrateren en gezond eten

Een droge mond kan leiden tot een toename van bacteriën die een onaangename geur veroorzaken. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Dit helpt om je speekselproductie op peil te houden. Speeksel is van nature antibacterieel en helpt bij het neutraliseren van geuren. Ook voeding speelt een cruciale rol in je ademgeur. Voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en sterk gekruide gerechten kunnen een onaangename geur veroorzaken. Eet veel verse groenten en fruit, magere eiwitten en volle granen om de kans op slechte adem te verminderen.

Niet roken en weinig tot geen alcohol

Roken en overmatig alcoholgebruik zijn belangrijke oorzaken van een slechte adem. Deze gewoonten kunnen uitdroging veroorzaken en de mondholte aantasten, wat resulteert in een onaangename geur. Denk er eens over na om te stoppen met roken en je alcoholconsumptie te verminderen voor een frissere adem.

Medische aandoeningen

Soms kan een slechte adem wijzen op een onderliggend medisch probleem, zoals diabetes, maagproblemen of infecties in de mond of keel. Als je ondanks al je inspanningen last blijft hebben van een vieze adem, bezoek dan een arts om mogelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Amandelstenen: wat zijn dat?

Amandelstenen, ook wel tonsilstenen genoemd, zijn kleine, harde klompjes die zich vormen in de groeven van de amandelen, die zich aan beide zijden van de achterkant van de keel bevinden. Deze klompjes bestaan uit een combinatie van voedselresten, bacteriën, dode huidcellen en slijm die zich ophopen in de kleine openingen en plooien van de amandelen. Amandelstenen kunnen variëren in grootte van heel klein tot enkele millimeters groot. Ze hebben vaak een witte of gele kleur en kunnen een onaangename geur veroorzaken vanwege de bacteriën die zich in de ophoping bevinden. Deze geur kan bijdragen aan een slechte adem, wat vaak een van de eerste tekenen is dat iemand last heeft van amandelstenen.

De aanwezigheid van amandelstenen is niet altijd merkbaar, maar sommige mensen kunnen klachten ervaren zoals een onaangename smaak in de mond, keelpijn, hoesten of moeite met slikken. Amandelstenen zijn meestal onschadelijk, maar als ze symptomen veroorzaken of regelmatig terugkeren, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen.

In sommige gevallen kunnen artsen of KNO-specialisten aanbevelen om de amandelen chirurgisch te verwijderen als de amandelstenen ernstige symptomen veroorzaken of frequent terugkeren. Regelmatige goede mondhygiëne, het spoelen van de mond met water na het eten en het voorzichtig verwijderen van zichtbare stenen, met bijvoorbeeld het TonsilFresh Amandelstenen Cupping Glass, kunnen helpen om de vorming van amandelstenen te verminderen.

Hoe zorg jij ervoor dat je adem fris blijft ruiken? We lezen het graag in de comments!

Afbeelding: Karolina Grabowska – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook