fb
Damespraatjes Damespraatjes

Last van bedbugs? Zo verwijder je ze effectief uit je huis

Het is een veel gehoord gezegde in het buitenland: ‘Nighty night, don’t let the bedbugs bite.’ In Nederland kunnen we die uitspraak letterlijk nemen, want de zogenaamde bedbugs zijn in ons land flink bezig aan een opmars. In het Nederlands zijn deze insecten namelijk beter bekend als bedwantsen. Door de vakanties nemen steeds meer Nederlanders de diertjes ongemerkt mee uit het buitenland. Met name als je in een hotel hebt geslapen, doe je er goed aan je spullen eerst op bedwantsen te controleren, voordat je je koffer dicht ritst.

Bedwantsen in huis

Een ‘bedbug’ klinkt onschuldig, maar bedwantsen zijn zeer vervelende dieren die je niet in je slaapkamer of andere kamers in je huis wilt hebben. Je herkent ze aan hun zes pootjes en een plat, ovaal lijf. Over het algemeen hebben bedwantsen verschillende kleuren, van wit tot roodbruin. Her dier is ongeveer 6 millimeter groot en heeft zijn naam te danken aan het feit dat ze graag in je bed liggen. Bedwantsen hebben een hekel aan licht, maar houden wel van warmte en uitgeademde lucht.

Het is erg moeilijk om de bedwantsen overdag te zien, want ze zijn vooral ‘s avonds en ‘s nachts actief. De beestjes voeden zichzelf met het bloed van mensen en dieren. Daarom is de kans groot dat je door de dieren gebeten wordt als je ligt te slapen. De volgende dag sta je op met een jeukende, rode plek. Dat is verder niet gevaarlijk voor je gezondheid, maar het is wel erg vervelend.

Bedwantsen uit je huis verwijderen

Sta je regelmatig op met kleine rode vlekjes of bultjes op je huis? Dan is de kans groot dat je gebeten bent door bedwantsen. Dit kan behoorlijk jeuken en gaat na een paar weken vanzelf weer weg. Maar bedwantsen bestrijden is noodzakelijk om van de dieren af te komen. Dat kan onder meer door je dekbed en andere kleden op je bed goed te wassen op minimaal 60 graden. Je kunt je matras strijken met een stoomstrijkijzer. Eventueel kun je je spullen ook in de vriezer stoppen bij een temperatuur van minimaal -20 graden of kouder. Toch blijkt in de praktijk dat het erg lastig is om bedwantsen zelf te bestrijden.

Bedwantsen professioneel bestrijden

Zelf bedwantsen bestrijden is lastiger dan je denkt. Uiteraard doe je er wel goed aan om op reis van tevoren de bedden te controleren op donkerbruine of rode vlekjes. Zet je koffers en tassen niet op of onder het bed, maar in de badkamer. Is het al te laat en krijg je deze diertjes maar niet weg? Dan kan de ongediertebestrijding Den Haag je verder helpen. De professionals hebben verschillende manieren en middelen om voorgoed af te rekenen met de diertjes.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Foto door Vlada Karpovich via Pexels

 

Reageer ook