fb
Damespraatjes Damespraatjes

Last Minute Mama’s gelezen door een toen jonge moeder van 25

last_minute_mamas.jpg
Toen ik doorkreeg, dat dit boek eraan kwam, was ik direct oprecht geïnteresseerd. Ik was zelf vroeger vanaf mijn zevende bezig om vooral niet zo’n leven als mijn moeder en die moeders van toen te krijgen. Moeders Wil is Wet, de melkboer met de bus melk, cha cha cha wat zullen we eten en de zwabber voor het zeil. Maar begin 20 werkte mijn koperspiraal niet met antibioticum. Dat werd voor ons de moeilijke keuze voor een abortus. De lichaamsverandering, die ik toen doormaakte en het feit dat er begin jaren 80 weinig kinderopvang was, heeft ons doen besluiten tijdens mijn studie ouders te worden, als het zou lukken en dat deed het. Een prachtige zoon van inmiddels 27 jaar. Vooral toen de kinderopvang steeds beter aanwezig was, heb ik me wel eens afgevraagd of ik ook later zwanger had kunnen worden. Zelf heb ik mijn fitte lijf en mijn jonge moederschap, voor nu, steeds
zeer plezierig ervaren.

Daarom was ik benieuwd naar het boek LastMinuteMama’s . Waren het allemaal vrouwen, waar het zwanger worden moeilijk gelukt was, of zorgde de loop van studies, werk, reizen en relaties vooral voor de latere moederschappen? Ik was zeer benieuwd naar hun belevingen. Het eerste dat me opviel, was dat bijna alle vrouwen, dachten dat ze zelfbewuster moeder waren en de bevalling ingingen dan vrouwen, die jonger moeder werden. Dat herkende ik niet. Ik heb met 25 jaar echt een strakke regie gevoerd bij de bevalling en heb me nooit als moeder onzeker gevoeld. Die gedachte verraste me ook. Ik had niet gedacht, dat ze daar zo over zouden denken. Het tweede dat me opviel, was dat veel van deze vrouwen jong als au pair hadden gewerkt of iets
anders met kinderen hadden gedaan. Dat had ik niet zo verwacht. Ik weet niet waarom, maar het verraste me.

Het zijn mooie verhalen, waarin nieuw leven ontstaat of reeds bestaand leven een echt thuis krijgt. Het boek gaat in op allerlei zaken, die bij zwangerschappen komen kijken: ivf, meso, peso, adoptie, eicel invriezen, surftips, oudere opa’s en oma’s en de visie van de kinderen van “oudere” ouders op hun ouders.

Ik heb gesmuld van het boek. Het gaf me een prachtige inkijk in 12 levens van vrouwen, die na hun 38ste moeder voor het eerst moeder werden. Ervaringen, oorzaken en feiten over een actueel maatschappelijk thema Twaalf vrouwen die achtendertig jaar of ouder waren toen ze voor het eerst moeder werden, vertellen in dit boek hún verhaal. De een met een kinderwens zolang ze zich kan herinneren, de ander verrast door een niet-geplande zwangerschap. De een met een stabiele relatie, de ander net verliefd. De een carrièrevrouw, de ander lang zoekend naar de ideale opleiding en baan. Zij vertellen openhartig over hun leven voor en na het krijgen van hun kind(eren). Over beslissingen, verwachtingen, vooroordelen en de toekomst. De interviews worden afgewisseld met informatie en adviezen over vruchtbaarheid en laat kinderen krijgen. LastMinuteMama’s is geen pleidooi voor moederschap op latere leeftijd. Het biedt erkenning en herkenning voor vrouwen (en mannen) die zelf ook laat moeder (of vader) werden, of op latere leeftijd nadenken over kinderen.

Op de laatste pagina besteedt de auteur nog aandacht aan de boodschap van de overheid: meer vrouwen meer uren aan het werk. Zij combineert dit met de wens, dat wij ook op tijd kinderen krijgen. Dat lijkt een spagaat, maar naar mijn idee hebben we hier nog te winnen: beter verdelen van de zorg.

Brigitte Bloem (1964) is tekstschrijver/journalist. Na een lange carrière in de communicatie startte zij in 2009 Tekstbureau Blij dat ik schrijf. Brigitte werkt vooral voor tijdschriften en organisaties in het onderwijs- en opvoedingsveld. De dagelijkse praktijk van haar gezin met twee jonge dochters is daarbij een belangrijke inspiratiebron. Ik heb dit boek met zeer veel plezier en oprechte interesse gelezen en ik denk dat dit voor veel toekomstige lezeressen ook gaat gelden. Mooi tijdsdocument Brigitte!

Gegevens

LastMinuteMama’s

Brigitte Bloem

Spectrum

ISBN: 9798049106782

Verschenen: februari 2011

Prijs € 14,99
Paperback

Bestel dit boek bij Bol.com

Reageer ook