fb

Lactosevrij eten hoeft niet saai te zijn: tips voor ontbijt, lunch en diner

Een lactose allergie is iets dat vaak ontstaat bij baby’s. Een lactose-intolerantie (overgevoeligheid voor melk) komt meestal pas op latere leeftijd aan het licht. In de darm is te weinig van het eiwit lactase aanwezig,  wat juist nodig is om melk te verteren. Indien je veel melkproducten gebruikt, kan dit zorgen voor diarree en winden, wat natuurlijk erg vervelend is. Je kunt meer over lactose-intolerantie lezen op de website van Thuisarts. Gelukkig hoeft lactosevrij eten niet saai te zijn. We geven je een aantal tips voor ontbijt, lunch en diner.

Ontbijten als een baas

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag (ik hoor het mijn moeder nog steeds zeggen). Maar, lactosevrij eten, dus producten zonder melk, jeetje waar kies je dan voor he? Yoghurt is misschien iets dat je altijd graag at, maar ja, daar krijg je misschien wel hele erge buikpijn van. Gelukkig is daar tegenwoordig een hele goede optie voor: sojayoghurt. Hier kun je cruesli doorheen doen uit een pak, of ervoor kiezen om het zelf te maken met zaden en noten. Doe er ook gerust wat fruit doorheen zoals blauwe bessen, mandarijn, banaan of aardbeien. Je kunt natuurlijk ook een omelet maken voor jezelf (wel bakken met lactosevrije bakboter natuurlijk) met indien gewenst een plakje ham en wat tomaten erbij. Op een geroosterde boterham komt dit alles fantastisch tot zijn recht. Ook avocado met zalm is een goede combinatie trouwens.

Lunchen om de motor draaiende te houden

Tussen de middag kun je soms een beetje inkakken en daarom is het goed om ook dan weer stevig te eten. Een noodlesoep (je kunt deze op smaak brengen met een bouillonblokje en wat sambal) met wat kastanjechampignons, lente-uitjes en taugé is hiervoor een goede optie. Gewoon met een stukje brood erbij, dus niet al te ingewikkeld. Een salade met witte bonen en radijs heb je natuurlijk ook snel in elkaar gedraaid (beetje komkommer, mosterd, citroen, peper en zout en olijfolie erbij en je hebt iets heerlijks). Een flinke fruitsalade met wat pistachenootjes erdoor is natuurlijk ook erg lekker!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Intoleran (@intoleran_)

Diner als afsluiter van de dag

Ok, misschien niet helemaal een afsluiter omdat je in de avond misschien nog wel iets lekkers pakt, maar het diner is in ieder geval de grootste maaltijd van de dag. Ook hier hoef je echt niet op een stukje bleekselderij te knagen. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om lekker en echt niet saai te eten. Heb je wel eens een traybake gemaakt? In een korte tijd zet je een volwaardige en lekkere maaltijd op tafel. Dit kan met alleen groente, maar bijvoorbeeld ook met vlees en vis erbij. En wat denk je van Patatas Bravas, de Spaanse versie van ons Hollandse patatje (of frietje) mét. Ook een pizza is natuurlijk snel gemaakt. Je kunt zelf je ingrediënten bepalen, zolang je er maar geen kaas op doet. De mogelijkheden zijn echt eindeloos, zolang je maar goed nadenkt over de alles wat je gebruikt. Het hoeft echt niet saai te zijn, dat lactosevrij eten.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Beeld: Coffeefy Workafe on Unsplash

Reageer ook