fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kunststof kozijnen kopen: 4 tips

Kunststof kozijnen kopen

Wil je binnenkort kunststof kozijnen kopen? Dan komt er waarschijnlijk veel op je af. Het aanbod is erg groot en er moeten heel wat beslissingen worden genomen. Omdat het een flinke investering is, wil je voorkomen dat er fouten worden gemaakt. Maar waar let je dan wél op bij de aanschaf van kunststof kozijnen? In dit artikel hebben we de vier belangrijkste tips op een rijtje gezet. 

Waarom vernieuwen?

Allereerst is het goed om te begrijpen waarom je wil vernieuwen. Waarom is dit het moment dat er nieuwe kozijnen geplaatst gaan worden? Wat was de reden? Waren je huidige kozijnen door ouderdom nu echt te ver beschadigd en had je geen andere keus meer? Of ben je op zoek naar manieren om je huis beter te beveiligen tegen inbraak of de isolatie te verbeteren? Dit alles kan van invloed zijn op de beslissingen die gemaakt zullen worden. Voordat je een deskundige spreekt over het (laten) plaatsen van kunststof kozijnen, is het dan ook eerst belangrijk om alle feiten op een rij te zetten. Zo kan je uiteindelijk beter geholpen worden.

Budget bepalen

Nieuwe kozijnen zullen altijd een investering zijn. Het is niet goedkoop, maar dan kan je ook weer jaren vooruit. Het is echter wel belangrijk om van tevoren een budget te bepalen. Kunststof kozijnen zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Dat betekent ook dat er heel wat prijsverschillen zijn. Hierbij is de juiste prijs-kwaliteitsverhouding van belang.

Let op: goedkoop kan ook duurkoop zijn. Pin je daarom niet volledig vast op de prijs. Soms worden kozijnen wel héél goedkoop aangeboden. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit meestal ook zo. Vaak wordt deze prijs verklaard door een veel lagere kwaliteit en minder goede garantie- en servicevoorwaarden. Probeer dus echt de juiste balans tussen prijs en kwaliteit te vinden en kies niet klakkeloos voor de goedkoopste optie.

Onderhoud

Geen enkel kozijn heeft het eeuwige leven. Uiteindelijk moet elk materiaal een keer vervangen worden. Het materiaal en het onderhoud is echter wel allesbepalend voor de levensduur. Kunststof kozijnen worden vaak gekozen vanwege de voordelen met betrekking tot het onderhoud. Houten kozijnen vergen toch een stuk meer aandacht. Deze moeten regelmatig opnieuw geschilderd worden om mooi te blijven. Kunststof kozijnen vragen nauwelijks extra aandacht.

Wil je er zeker van zijn dat de kozijnen mooi blijven? Dan is het in veel gevallen ook mogelijk om een zogenaamd onderhoudscontract af te sluiten. Hierbij komt de leverancier van de kozijnen op periodieke basis langs om de kozijnen te controleren en waar nodig te onderhouden.

Denk na over de beglazing

Wanneer je nieuwe kozijnen laat plaatsen, wordt meestal ook direct gevraagd naar nieuwe beglazing. In de meeste gevallen is het ook niet mogelijk om de oude beglazing te behouden. Of is het prijstechnisch verstandiger om ook direct voor nieuw glas te kiezen. Ook hierbij spelen de eigen wensen een prominente rol. Kies je bijvoorbeeld voor nieuwe kozijnen om de woning beter te isoleren? Dan behaal je pas echt optimaal resultaat door voor isolatieglas te kiezen.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook