fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kunstgras vs. echt gras: waar kies jij voor?

Als je een tuin hebt en deze naar jouw smaak wilt inrichten, dan kan het zomaar zo zijn dat je moet gaan nadenken over welk soort gras je er in wilt hebben liggen. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Heb je voetballende kinderen, dan is het kiezen voor kunstgras misschien een goede optie. Dit omdat de losse stukken je anders wellicht om je oren vliegen. Dit geldt overigens ook voor honden die graag graven. Heb je groene vingers en houd je ervan om in de tuin te werken, of heb je een goede tuinman :-), dan is echt gras voor jou wellicht de beste optie. We zetten alle voors en tegens eventjes voor je op een rijtje in dit artikel. Kunstgras vs. echt gras: waar kies jij voor?

Kunstgras is weerbestendig en duurzaam

Laten we allereerst eens kijken naar de voordelen van kunstgras leggen. Naast dat het weinig onderhoud nodig heeft en weerbestendig is (regen, sneeuw, extreme hitte, het maakt allemaal niet uit), behoudt het het hele jaar zijn groene aantrekkelijke kleur. Daarnaast is het ook duurzaam omdat het vaak jarenlang mee kan gaan, zelfs als er sprake is van intensief gebruik (denk aan sportvelden). Een ander groot voordeel is, is dat er geen water hoeft te worden gebruikt, wat je een aanzienlijke besparing kan opleveren. Zeker in de zomerperiode, wanneer er wordt opgeroepen om zo min mogelijk water te gebruiken, is het fijn als dit ook niet noodzakelijk is. Je kunt gewoon blijven genieten van een mooi en groen gazon, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.

Natuurlijk zijn er ook een aantal tegens te benoemen over kunstgras, het heeft namelijk nog steeds niet dezelfde natuurlijke uitstraling en textuur als echt gras. Als je echt het gras tussen je tenen wilt voelen, is het wellicht een minder geschikte optie voor in jouw tuin. Verder kan kunstgras warmte vasthouden en bij warm weer warmtestraling veroorzaken. Dit kan oncomfortabel zijn als je er met blote voeten overheen wandelt. Natuurlijk is dit te voorkomen door bijvoorbeeld schoenen of slippers aan te trekken, maar we willen het toch even benoemen.

Echt gras is ecologisch en milieuvriendelijk

Echt gras biedt een leefgebied voor verschillende soorten planten, insecten (kijk uit voor wespen in het gras als je op blote voeten loopt) en andere dieren. Het draagt bij aan de biodiversiteit en ondersteunt het ecosysteem. Daarnaast heeft het een prachtig natuurlijk uiterlijk, wat zorgt voor een gevoel van verbondenheid met de natuur. Het leggen van echt gras in tegenstelling tot kunstgras, helpt bij het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het absorbeert ook regenwater en helpt bij het voorkomen van bodemerosie. Ook creëert het een koeler en aangenamer microklimaat, vooral tijdens hete zomerdagen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kunstgras-Online.nl (@kunstgrasonline)

Ook echt gras heeft een aantal nadelen, namelijk dat het onderhoud nodig heeft. Denk hier aan regelmatig maaien, bemesten, besproeien en ook zeker onkruidbestrijding. Als er drainage of irrigatiesystemen moeten worden aangelegd dan kan dit behoorlijk in de papieren lopen, hoewel je er uiteindelijk natuurlijk wel wat aan hebt als dit allemaal goed werkt. Verder is echt gras gevoelig voor weersomstandigheden. Extreme hitte, langdurige droogte of hevige regenval kunnen de groei en gezondheid van het gras beïnvloeden.

Waar kies je nou voor?

Eigenlijk is het dus heel persoonlijk waar je nou het beste voor kunt kiezen. Weeg de voors en tegens tegen elkaar af en kijk wat het beste bij jou en jouw situatie past. Vind je het niet erg om regelmatig aan de slag te moeten in de tuin en hou je wel van wat biodiversiteit, dan is echt gras misschien wel de beste optie voor jou. Wel de lusten en niet de lasten? Oftewel, ligstoel neerzetten en met een boek en een glaasje ijsthee genieten van het mooie weer, zonder je te ergeren aan onkruid? Dan is kunstgras voor jou de perfecte oplossing.

Wat heb jij in de tuin? Echt gras? Kunstgras? Of misschien geen gras? We lezen het graag in de comments!

Afbeelding: Pixabay op Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook