fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sandra zoekt uit of je ziek kunt worden van de griepprik?

Val jij in een risicogroep dat het beter is dat je geen griep krijgt komend jaar, dan heb je mogelijk al een uitnodiging ontvangen om een griepprik te halen. Zelf ontving ik ook altijd een uitnodiging, maar in 2010 ben ik heel ziek geworden (hoge koorts en zeer lamlendig) vlak nadat ik de injectie had gekregen. Het was ook het jaar dat de Mexicaanse griep rondging en nog altijd vraag ik me af of ik ziek geworden ben van de prik of dat ik de Mexicaanse griep al te pakken had. Het is te laat om het nog exact te achterhalen en mijn huisarts van destijds had het druk genoeg en zag geen reden om het te onderzoeken . Maar ik heb me uitgeschreven voor de griepprik. 

Toch is de vraag of je ziek kunt worden van de griepprik door mijn hoofd blijven malen en vandaag besloot ik om het eindelijk eens uit te zoeken en bezocht de website van het RIVM.

De bijwerkingen die je van de griepprik kunt krijgen

De eerste dag kun je wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Onder normale omstandigheden gaat dit binnen één tot twee dagen weer over. Je krijgt een klein beetje van de echte infectie ingespoten en de reactie van je lichaam wil eigenlijk zeggen dat het vaccin werkt. Klachten als verhoging, hoofdpijn en lusteloosheid zijn heel normaal op de dag dat je de prik hebt gekregen. Vooral kinderen kunnen wat heftiger reageren omdat zij nog niet met een griepvirus in aanraking zijn geweest.

Veroorzaakt de griepprik griep?

Volgens het RIVM is dat niet mogelijk omdat je dode stukjes van het griepvirus ingebracht krijgt. Alleen als je in aanraking komt met levende griepvirussen kun je griep krijgen.

Wat te doen bij bijwerkingen of ziekte?

Mocht je toch ziek worden nadat je de prik hebt gekregen of het idee hebben dat je last hebt van bijwerkingen meld dit dan zeker bij je huisarts. Ook als er sprake lijkt van een allergische reactie.

Na mijn (kleine) onderzoekje kan ik concluderen dat ik niet ziek geworden ben van me griepprik, maar dat het vermoedelijk stom toeval is geweest dat ik net voor die tijd besmet ben geraakt. Gelukkig kan ik het allemaal nog na vertellen, maar het was wel een griep die er flink inhakte.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook