fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kun je berekenen op welke leeftijd je in de overgang komt?

Veel vrouwen vragen zich af wanneer ze in de overgang komen. Of dat die misschien zelfs al wel is begonnen? Meestal begint de overgang pas rond je 45e, maar er zijn vrouwen waarbij het zich al veel eerder inzet. Best vervelend, want naast al de ongemakkelijke klachten als opvliegers is het voor deze jonge vrouwen onmogelijk om nog zwanger te worden. Dan is het dus best handig om te kunnen voorspellen op welke leeftijd je ongeveer in de overgang (menopauze) komt.

De leeftijd waarop je moeder in de overgang kwam

De menopauzeleeftijd is sterk genetisch verbonden. De kans is daarom groot dat een vrouw rond dezelfde leeftijd als haar moeder in de overgang komt. Als je de kans hebt, vraag het haar dan beslist. Ook voor jouw dochter kan het later van belang zijn, zeker als blijkt dat het bij jullie in de familie altijd op zeer jonge leeftijd begint. Het is helaas geen garantie om je overgangsdatum te berekenen. Zeker als het bij je oma op een ander moment inzette dan bij je moeder. Maar over het algemeen komt het redelijk overeen.

Lees ook: Lucy is ongewenst kinderloos en in de overgang

Ben je een roker?

Roken kan veel schade aanrichten aan de eierstokken en er voor zorgen dat je een paar jaar eerder in de overgang komt.

Heb je chemotherapie gehad?

Ook dit kan er voor zorgen dat je eerder in de overgang komt, zeker bij vrouwen van boven de 40 jaar. Bij hele jonge vrouwen die een chemotherapie hebben ondergaan kan er een soort tijdelijke overgang zijn, vaak kan de cyclisch zich daarna nog herstellen. Ondanks dit herstel zal de uiteindelijke overgang vermoedelijk toch een paar jaar eerder beginnen.

Operatie aan de eierstokken

Heb je ingrepen gehad aan je eierstokken dan kan er gezond weefsel  aangetast zijn. Ook dit kan de leeftijd dat de overgang begint verlagen.

Etniciteit

Er bestaat een klein verschil in leeftijd waarop bepaalde etnische groepen in de overgang komen. Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse vrouwen komen iets eerder in de menopauze, en Chinese en Japanse vrouwen juist wat later dan de gemiddelde blanke vrouw, bij wie de leeftijd op 51,5 jaar ligt. Dit blijven echter gemiddelden.

Factoren die niet van invloed zijn op het tijdstip van de overgang, alhoewel dat wel vaak wordt gedacht:

  • leeftijd eerste menstruatie
  • zwangerschap en borstvoeding geven
  • en het gebruik van de pil

Lees ook: Zit jou man in de penopauze? Doe hier de test

Jouw ervaring

Hoe zijn jouw ervaringen met de overgang? Overkwam het jou al op jonge leeftijd? En leverde dat problemen op? Wij zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen en zouden het fijn vinden als jullie dit met ons delen. Natuurlijk kan dat ook anoniem.

Bron: DokterDokter.nl

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Michaela -

Ik nen 47 en altijd vrij onregelmatig geweest.De laatste maanden was ik ineens heel regelmatig en vrij hevig ongesteld wat eerder ook niet het geval was.Nu ben ik 2 maanden noet ongesteld en heb nu het idee in de overgang te zijn

Reageer ook