fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kun je alcohol drinken in het bijzijn van je kinderen? Drie moeders vertellen!

Ik kom uit een gezin waar weinig alcohol werd gedronken. Dat was bij vrienden wel anders. Daar gingen de kurk van de fles rond een uur of vijf. De vader van mijn vriend nam een biertje als hij thuis kwam van het werk, de moeder was al aan de wijn begonnen tijdens het voorbereiden van het eten.

Toen ik ging stappen, dronk ik. Het hoorde erbij vond ik. De katers die ik de volgende dag had, werkte ik soepel weg. Hoe ouder ik werd, hoe minder ik er om gaf. Vond het het niet meer waard om me zo brak te voelen de dag er na. Zwanger van Bob dronk ik geen druppel. Nog steeds drink ik amper. Er gaan weken zonder alcohol voorbij. Ik vind het ook niet fijn als mijn kinderen mij aangeschoten zien. Vind dat onnodig. Ik vroeg drie moeders wat zij van drinken in het bijzijn van kinderen vinden.

Marloes (34 jaar): “Ik heb een dochter van 8 jaar en toen ik zwanger van haar was, dronk ik geen druppel. Ook was ik gestopt met roken. Ik wilde mijn kindje zo gezond mogelijk op de wereld zette. Ik ben een gelegenheidsdrinker. Op feestjes vind ik het leuk om een glaasje mee te drinken. Als mijn dochter erbij is, drink ik wel, maar nooit meer dan twee glazen alcohol. Het verantwoordelijkheidsgevoel dat ik heb, is groot.”

Kerrin (26 jaar): “Ik ben een tienermoeder; ik beviel van mijn zoontje toen ik 19 was. Ik leidde een heel wild leven, zat altijd in de kroeg en rookte veel. Ook had ik een tumultueus seksleven. De vader van Guillermo is Mexiaans en was op wereldreis. Hij weet niet dat hij een zoon heeft. Na de geboorte van mijn zoon ben ik radicaal gestopt met roken en alcohol. Ik wil een voorbeeld zijn voor hem. Hem duidelijk maken dat het leven net zo leuk is zonder drank.”

Mariska (40 jaar): “Mijn ouders waren stevige drinkers. Bij ons thuis werd altijd, elke dag, alcohol gedronken. Ik vond het dus normaal. Ik dronk ook toen ik zwanger was van Charissa, ondanks dat ik wist dat het niet goed was. Mijn dochter is nu tien jaar en ziet mij regelmatig dronken thuiskomen. Ik schaam me daar best voor, maar als ik op een feestje ben, denk ik daar niet aan. Als ik ’s ochtends wakker wordt met een kater en zij koffie voor me zet, voel ik me wel een beetje schuldig, ja.”

Wat vind jij?

Hoe denk jij over het drinken van alcohol waar je kinderen bij zijn? Drink jij nooit in het bijzijn van je zoon of dochter? Of vind je dat het gewoon moet kunnen? We zijn heel benieuwd naar jouw mening! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook