fb
Damespraatjes Damespraatjes

Korte verhalen schrijven: de leukste uitdaging

Een kort verhaal schrijven is een van de leukste uitdagingen die er bestaan. En in zekere zin is het ook nog eens een ontspannen activiteit, omdat je maar met twee randvoorwaarden rekening hoef te houden:

1.      Een kort verhaal is kort, nooit langer dan 1500 woorden.
2.      Een kort verhaal is interessant, meeslepend en spannend geschreven.

Hoe makkelijk kan je het wensen? Binnen deze twee randvoorwaarden heb je alle vrijheid om jouw verhaal te vertellen. Begin gewoon met schrijven. Vind je het moeilijk in een schrijfflow te komen? Maak je hoofd leeg, doe een paar ontspannende yogaoefeningen, sluit je op en doe al je communicatiemiddelen even in de ban. Leg je zelf geen beperkingen op, adem in. Adem uit.

Daarna schrijf je ongeremd op wat je binnenvalt en als je vindt dat de ruwe vorm van je verhaal gestalte heeft gekregen, neem je een rustpauze. Leg het verhaal een dagje of wat weg en wijd je aan iets heel anders. Ga salsa dansen of fijn shoppen.
Als je weer terug in de zen-schrijfstand bent, begin je met het schaven aan het verhaal. In deze fase bekijk je je verhaal met een paar vragen in je achterhoofd:
–       Is de beginzin spannend genoeg? Is het zo’n zin waarvan je denkt ‘Wow! Ik wou dat ik die zin bedacht had’?
–       Is de hoofdpersoon een echt mens dat je in de kroeg zou kunnen tegenkomen? Heeft zij een doel in dit verhaal? Een missie? En wellicht een karaktertrekje dat een beetje speels of afwijkend is? Interessant!
–       Krijgt de hoofdpersoon al op de eerste pagina te maken met een hindernis van jewelste waarvan je denkt ‘hoe gaat ze dát nou weer oplossen?’ Heel goed!
–       Is er een personage dat de hoofdpersoon op een vervelende manier tegenwerkt? Maar dan op een manier dat je denkt ‘Wat schuurt dit karakter. Hoe zal de hoofdpersoon er op reageren en hoe loopt dit af?’ Dat is de toon!
–       Zijn de kleine stapjes die de hoofdpersoon neemt om de grote hindernis te nemen, goed verdeeld? Leef je met haar mee als ze probeert het obstakel uit de weg te ruimen? Zit je spanningsboog goed ingebed? Dat gaat de goede kant op!
–       Zijn er wat details door het verhaal heen gestrooid die op het eerste gezicht weinig lijken toe te voegen aan het verhaal, maar allengs een diepere betekenis vormen in het geheel? Als het ware een tweede laag in het verhaal toevoegen? Subliem bedacht!
–       Vindt er op de laatste pagina, misschien zelfs in de laatste zin een geestige wending plaats, zodat de lezer zich ineens realiseert, ‘Ik ben al die tijd op het verkeerde been gezet!’ Jij komt er wel met jouw korte verhaal!

Yvette Cramer, Uitgeverij Totemboek

Meer praktische schrijftips:

www.shortstory.nu/korte_verhalen_schrijven/schrijftips/

www.schrijvenonline.org
writingsuus.infoteur.nl/specials/creatief-schrijven.html

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Koen Vlaeminck -

Beste Yvette,

Ik ben het volledig eens met jouw schrijftips die ik op deze pagina lees. Maar! Wie daaraan in 1500 woorden kan voldoen, moet een bijzonder talent zijn (jouw tips zijn bijna 1500 woorden lang). Ik raak met 1500 woorden niet verder dan een fraaie anekdote.

Toch veel succes met jouw werk.

Vriendelijke groet

Koen Vlaeminck

[email protected]

Reageer ook