fb
Damespraatjes Damespraatjes

Koffiebonen malen: Waarom je als koffieliefhebber nu écht koffie met zelfgemalen bonen moet gaan zetten

Negen jaar geleden maakte ik met een goede vriendin een roadtrip door Italië. Allebei hadden we het jaar daarvoor ons rijbewijs gehaald en konden niet wachten om helemaal zelf naar het zuiden af te dalen. De grootste lol hadden we, toen we in de oude Peugot van haar ouders, middenin de nacht vertrokken. Plankgas richting Italië! En plankgas it was, want deze twee meiden kregen het in de afgeragde Peugot voor elkaar om het in elf uur te rijden. En ja, dat was inclusief ongeveer vier McDonalds-stops.

Helemaal op

Na 11 uur onverantwoord hard rijden, acht Big Macs en een half opgezette tent waren we helemaal op. Zo op, dat we zelfs bijna ruzie kregen bij het opzetten van de tent. Tot overmaat van ramp kwamen we erachter dat we onze kussens en slaapzakken waren vergeten én dat mijn luchtbed lek was. “Maar even koffie gaan drinken” stelde mijn vriendin voor toen ze zag dat ik bijna in huilen uitbarstte. “Goed plan.”

Lekkerste koffie die ik ooit dronk

Die ochtend dronk ik de lekkerste koffie ooit. Eerst dacht ik nog even dat het gewoon kwam doordat ik zo moe was, maar toen ik ook de volgende ochtend weer versteld stond van de kwaliteit wist ik dat het écht de lekkerste koffie ooit was. “Hoe doen ze dit?!” vroeg ik mijn vriendin, die vaak in Italië was geweest.”Vers gebrande koffiebonen, een goede koffiebonenmaler én een hele hoop Italiaanse liefde!” verklapte mijn vriendin.

Zelf aan de slag

Na die vakantie kon ik de geweldige Italiaanse koffie maar niet loslaten. Bij elke slappe kop koffie ging ik meer verlangen naar de volle, gebrande Italiaanse koffiesmaak. Toen ik in de week na thuiskomst voor de derde keer een kopje Senseo voorgeschoteld kreeg, trok ik het niet meer. Ik schraapte al mijn geld bij elkaar (want: arme student) en kocht een Italiaans koffiezetapparaat. Daarbij bestelde ik de beste vers gebrande bonen die ik kon vinden en kon ze in mijn eigen koffiebonenmaler zo fijn of grof malen als ik zelf wilde.

Elke dag een gevoel van luxe

Sindsdien drink ik altijd goede koffie. Is de koffie niet goed, dan drink ik hem niet. Als je eenmaal goede koffie hebt geproefd, wil je niet anders! Dat garandeer ik je. En waarom zou je dit soort goede koffiemomenten alleen in koffietenten en in Italië beleven? Dit is nou typisch iets wat je jezelf best elke dag mag gunnen. Het is een gevoel van luxe. Een stukje voor jezelf zorgen. En dat elke dag weer!

Niet ingewikkeld

Ik hoor je denken: maar is dat nou niet heel ingewikkeld, dat zelf malen van koffiebonen? Het antwoord is nee! Als je een goede (!) koffiemolen hebt, is het echt een fluitje van een cent. Kom je van een Senseo-apparaat? Ja, dan zal je even moeten oefenen. Maar dat is het zonder twijfel meer dan waard. Na de eerste slok wil je nooit anders meer.

Hoe zet jij koffie?

Hoe zet jij momenteel je koffie? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook