fb
Damespraatjes Damespraatjes

Koffie wordt steeds persoonlijker

De manier waarop we koffiezetten en drinken wordt steeds persoonlijker. Werd er vroeger een hele pot gemaakt die met alle aanwezigen werd gedeeld, wordt nu steeds vaker ieder kopje individueel bereid. Zo heeft iedereen een kopje koffie dat aansluit bij zijn of haar wensen, of deze nu eenvoudig of vooruitstrevend zijn.

De koffiepot is uit de mode

Het is al een tijdje niet meer zo dat er aan het begin van de (werk)dag of in het vooruitzicht van een pauze een flinke pot koffie werd gezet, en dat iedereen die een kopje wilde hieruit in kon schenken. Het had iets gemoedelijks, deze manier van samen koffiedrinken, maar er was ook geregeld ergernis. Want als het om koffie gaat, zijn er behoorlijk wat verschillen in wensen. Zo’n pot koffie was nooit perfect voor iedereen. Hij was te sterk, zodat de mensen die hier niet van hielden met moeite hun kopje leeg kregen. Of hij was te slap, zodat hier volop over kon worden geklaagd. Een pot koffie waar iedereen, of zelfs maar de meerderheid van de drinkers tevreden over was, dat was zelden vertoond.

Koffie bereiden

Niet zo raar dus dat meer individuele manieren van koffie bereiden al snel werden omarmd. Een systeem dat hier voor het eerst op grote schaal mee begon voor consumenten was de Senseo, en ook nu wordt dit nog volop gebruikt. We maakten dankzij dit merk kennis met koffiepads, waarmee voor iedereen apart een kopje koffie kon worden gezet. Het fijne hierbij was dat je al keuze had uit verschillende intensiteiten en zelfs bijzondere smaken, zodat er voor iedereen de koffie kon worden gezet waar hij of zij op dat moment behoefte aan had.

Steeds geavanceerder en persoonlijker

Alhoewel de Senseo door velen wat schamper wordt bekeken tegenwoordig, is het systeem nog steeds populair. Zeker voor het snelle kopje, de koffie voor tussendoor, volstaat de machine prima. Echte koffieliefhebbers zijn echter inmiddels alweer een paar stapjes verder, en hebben zich gestort op de machines met cupjes, of liever nog, met verse koffiebonen. Als een ware barista bereiden zij hiermee de perfecte kopjes koffie, wat bijna een kunst lijkt te zijn geworden.

Het is fijn dat er tegenwoordig zo veel te kiezen valt op het gebied van koffie. Of je het nu drinkt uit gemak en niet per se op zoek bent naar het allerbeste kopje koffie ooit, of als je juist wel wilt gaan voor de beste kwaliteit en het voor jou ultieme kopje koffie, je kunt alle kanten op.

Lees ook: Waarom je ondergoed niet op 30 graden moet wassen!

Reageer ook