fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kleindochter die geld oma opmaakte, vrijgesproken: “Besteel je oma maar, want je komt ermee weg”

kleindochter vrijgesproken oma geld

Allebei mijn oma’s heb ik niet meer, maar aan allebei denk ik met veel warmte terug. Mijn oma’s waren lieve vrouwen die allebei zielsveel van hun kleinkinderen hielden. Wij waren altijd welkom en wij werden altijd goed verwend door onze oma’s. Ik vind het heel erg jammer dat ze er niet meer zijn en dat ze allebei mijn dochters nooit ontmoet hebben. Gelukkig hebben mijn dochters wel allebei de oma’s nog en ook die hebben een goede band met elkaar.

Doordat ik zo’n positieve associatie met oma’s heb, sloeg ik stijl achterover van een artikel dat ik las over een kleindochter die samen met haar man het geld van haar oma uitgaf. Zij en haar echtgenoot kregen de beschikking over haar bankpasjes en zouden hiermee haar rekeningen, hypotheek en huishoudgeld verzorgen. Dit ging echter niet zoals afgesproken… De kleindochter gaf het geld van oma uit aan kleding, boodschappen, etentjes en zelfs een vakantie. En niet voor oma, maar voor zichzelf!

Veroordeeld

De rekeningen van oma werden ondertussen niet betaald. Dit leidde tot een schuld van 60.000 euro en dreigde oma uit haar huis gezet te worden. Toen dit aan het licht kwam, werd een bewindvoerder aangesteld die het financiële beheer van oma op zich zou nemen. Het was deze bewindvoerder die aangifte deed tegen de kleindochter en haar echtgenoot.

Het stel werd vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 180 uur, met een proeftijd van twee jaar. Allebei moesten ze daarnaast ook 20.000 euro terugbetalen. Deze staf was hoger dan de eis, omdat de rechtbank en de militaire kamer (de man was in dienst bij de Landmacht), een signaal wilden afgeven.

Lees ook: Christy’s kinderen ontdekken via Facebook nieuwe liefde vader

Vrijgesproken

In het hoger beroep is het stel nu toch vrijgesproken, dit komt doordat er in dit soort zaken niet alleen aangifte moet worden gedaan, maar ook een klacht moet worden ingediend. Dit heeft de bewindvoerder destijds gedaan, maar pas na het overlijden van oma. Hierdoor werd de klacht te laat ingediend en is het niet duidelijk of de oma het zo wel had gewild. De aangifte was niet volgens de regels en nu is het vonnis teruggedraaid.

Moreel verwerpelijk

De familie van de oma is er kapot van. “Oma is met bijna 60.000 euro schuld en verdriet haar graf ingegaan. Dit heeft ze niet verdiend. We hebben haar toen uit de wind willen houden. Achteraf hadden we haar moeten laten tekenen”, zegt schoonzoon Ben Rommers. “Bizar. Besteel je oma maar, want je komt ermee weg”

Het is vreselijk, maar juridisch gezien klopt de uitspraak. Zelfs de advocaat van de verdachte zegt dat het “merkwaardig overkomen en misschien zelfs moreel verwerpelijk zijn, maar het wetboek van strafrecht geldt voor iedereen.”

Lees ook: Wat is de kans dat je met een spiraaltje toch zwanger raakt?

Juiste juridische wegen

Vreselijk dit… Wel een goede les: ben je oplichting op het spoor, volg dan de juiste juridische wegen. Anders kan het maar zo gebeuren dat iemand wordt vrijgesproken voor iets wat hij/zij wél heeft gedaan.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook