fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe groot is de kans dat je met een spiraaltje toch zwanger raakt?

Ongeveer 9 maanden geleden liet ik voor de tweede keer in mijn leven een spiraaltje plaatsen. Waar ik het plaatsen de eerste keer (voordat ik kinderen had) een ware hel vond, viel het de tweede keer (nadat ik twee kinderen had gekregen) reuze meevallen. Hij zit er nu al weer een tijd in en ik kan niet anders zeggen dan dat het mij erg goed bevalt! 

Geen derde kind

De eerste maanden na het plaatsen had ik nog wat last van stemmingswisselingen en hele heftige menstruaties. Inmiddels zijn mijn stemmingswisselingen verleden tijd, worden mijn menstruaties minder heftig en blijven soms zelfs helemaal weg. Daarnaast geeft het idee dat ik niet zwanger kan raken mij heel veel rust. Ik ben dol op onze twee kinderen, maar op een derde zitten we op dit moment niet bepaald te wachten 😉

Spiraal in hand

Eind juni ging er een foto rond van een pasgeboren kindje met het spiraaltje van de moeder in zijn hand. Wat bleek? Ondanks de spiraal is deze vrouw toch zwanger geraakt en zette een kerngezonde baby op de wereld. Natuurlijk ben ik blij voor de moeder die beviel van een gezonde baby, maar toch vroeg ik mij direct af: hoe groot is de kans dat dit mij ook overkomt?

Toch zwanger

De kans op een zwangerschap terwijl je een spiraal hebt, is gelukkig klein. Thuisarts zegt hierover: “Van de 1000 vrouwen die een koperspiraaltje hebben, wordt per jaar 1 vrouw toch zwanger. Van de 1000 vrouwen met een koperspiraaltje worden 2 vrouwen per jaar toch zwanger.”

Condoom en pil

Goed, de kans is dus klein! Een stuk kleiner in vergelijking met de anticonceptiepil of een condoom. Het grote voordeel van een spiraal is dat hij al in je lichaam zit, je hem niet kunt vergeten te gebruiken, je hem dus ook (bijna) niet verkeerd kunt gebruiken en hij betrouwbaar blijft bij overgeven en diarree.

Nog veiliger

Het is dus wel degelijk mogelijk dat je zwanger raakt als je een spiraaltje hebt. Maar bedenk je dat de kans klein is en het spiraal een van de meest betrouwbare voorbehoedsmiddelen is! Wil je de kans op een zwangerschap nog verder verkleinen, dan kan je natuurlijk ook nog gebruik maken van een condoom. Op deze manier ben je ook direct beschermd tegen soa’s, iets wat zeker is aan te raden als je geen vaste sekspartner hebt.

Huisarts

Heb je verder nog vragen over anticonceptie, twijfel je aan deze informatie of heb je andere medische vragen? Dan adviseren wij je om een afspraak met je huisarts te maken.

Reageer ook