fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kindje voor het eerst naar de crèche: zo bereid je dat voor

Gaat jouw kindje voor het eerst naar de crèche? Gefeliciteerd! Er breekt een hele leuke en spannende nieuwe fase aan. Zo’n eerste dag is alles nieuw. In dit artikel vertellen we over het kiezen van een crèche die je vertrouwt en hoe je je voorbereid op de eerste dag op de opvang. Benieuwd naar onze tips? Lees met ons mee!

Momenteel staan er veel vacatures kinderopvang open. Hierdoor zijn er behoorlijke wachtlijsten bij veel kinderopvang locaties. Schrijf je kindje dus op tijd in! Idealiter ga je al op zoek naar een plek, zodra je zwanger bent. Hoe sneller, hoe beter!

Vertrouwen

Het is heel belangrijk om voor een crèche te kiezen waar jullie vertrouwen in hebben. Ga dan ook altijd langs voor een kennismaking, voordat je jullie kindje ergens inschrijft. Ook is het aan te raden om bij minimaal twee crèches langs te gaan; zo heb je voldoende vergelijkingsmateriaal. Alle kinderdagverblijven moeten aan strenge regels voldoen, maar toch is er best een groot verschil tussen verschillende organisaties en locaties.

Niet de volle dag

Als je kindje voor het eerst naar de crèche gaat, doet dat ongetwijfeld veel met jou als moeder. Zeker als het je eerste is en je hem/haar voor het eerst gaat achterlaten. Het is heel normaal om daar gespannen of zelfs verdrietig over te zijn. Help jezelf door de eerste dag van jouw kindje op de crèche niet meteen te vol te plannen. Misschien kun je die dag zelfs nog even vrij plannen van werk. Zo heb je de tijd om te wennen aan de nieuwe fase én even te genieten van deze uurtjes zonder je kindje. Want ook al mis jij je baby misschien enorm; het is ook hartstikke lekker om even alleen te zijn.

Tasje met kleding

Het is fijn als ze op de crèche een setje schone kleertjes voor jouw kindje hebben liggen. Als hij of zij doorlekt of wat melk teruggeeft, kunnen ze lekker wat schoons aantrekken. Stop er niet de allermooiste kleren in of kleding die lastig aan- en uit te trekken is. Heeft jouw kindje last van reflux of is het vaak ziek? Overweeg dan twee of zelfs drie setjes extra mee te geven. Enne, vergeet de naam van je kindje niet in het label te schrijven!

Voeding

De meeste kinderdagverblijven, zoals Blos kinderopvang, hebben genoeg eten, drinken en tussendoortjes in huis. Geef je nog borstvoeding, gebruiken jullie een specifieke flesvoeding of volgt jullie kindje een speciaal dieet? Vergeet dat dan niet mee te geven. Sommige kinderdagverblijven kunnen rekening houden met dit soort wensen en sommige niet. Overleg dus voor de eerste dag wat het beleid is.

Knuffeltje, speentje en slaapzak

Veel kinderen hebben een favoriete knuffel, speen of slaapzak. Als jouw kindje geen oog dichtdoet zonder zijn eigen speen, kan het geen dag zonder fijne knuffel of is het ontroostbaar zonder zijn slaapzak? Neem ook dit dan mee naar de crèche. Overleg of het spullen zijn die weer mee naar huis moeten of dat het daar mag blijven liggen. Schrijf in ieder geval de naam van je kindje op het voorwerp. Zo verklein je de kans op het zoekraken van deze belangrijke spullen.

Heb jij een kindje dat al naar een kinderopvang gaat? Hoe zijn jouw ervaringen en wat zou jij als tips meegeven? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook