fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kinderfietsen, jong geleerd is oud gedaan

verkeersnet_kinderen_fietsen_minder.jpg
Fietsen is leuk! Dat vinden niet alleen veel volwassenen, maar ook veel kinderen. Of ze nu op weg zijn naar school, naar vriendjes of vriendinnetjes, naar de sportschool of naar de stad: hun kinderfiets brengt ze overal.

En dat is maar goed ook, want steeds meer kinderen hebben last van overgewicht. Beweging, zoals fietsen, kan daar verandering in brengen.


Waarom fietsen goed is voor kinderen

Fietsen is gezond. Niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Want steeds vaker zit onze kroost achter de computer en steeds meer kinderen hebben last van overgewicht. Zo is één op de acht kinderen in Nederland te zwaar. Diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsslijtage krijgen zo al op jonge leeftijd kans zich te ontwikkelen. Met alle gevolgen voor de toekomst van dien. Een half uurtje beweging per dag zou daar al verandering in kunnen brengen, een leuke kinderfiets helpt ze daarbij.

Door samen met uw kinderen de fiets te pakken, merken zij al snel dat fietsen een ontzettend leuke bezigheid is. Ze kunnen hun energie kwijt op weg naar huis. Ze zien andere dingen op hun dagelijkse route dan vanuit de auto. En ze leren zich zelfstandig te bewegen. Bovendien zal zowel u, als uw kind de voordelen van het fietsen snel ontdekken, want:
Fietsen verbetert de conditie aanzienlijk.
Fietsen is een uitstekende uitlaatklap.
Fietsen helpt je eten beter en sneller te verteren.
Fietsen maakt je vrolijker!
Hoe jonger kinderen leren fietsen, hoe sneller zij ook op latere leeftijd deze tweewieler zullen pakken. Dat scheelt geld en bespaart het milieu. Bovendien komt het de verkeersveiligheid ten goede als meer kinderen (en hun ouders) de fiets nemen in plaats van de auto.

Kinderen fietsen minder
Dat het belangrijk is om kinderen te stimuleren te gaan fietsen blijkt uit een nieuwsbericht dat in April 2011 verscheen op Verkeersnet . Hieruit blijkt dat steeds minder scholen deelnemen aan het praktijk fietsverkeersexamen door gebrek aan fietservaring bij hun scholieren. Van de scholen die wel meedoen aan het theoretisch examen maar niet aan het praktijkgedeelte geeft 15% hiervoor als reden dat er te weinig goede fietsen beschikbaar zijn. Nog eens 13% zegt dat de leerlingen niet kunnen fietsen of te weinig ervaring hebben. Ook bij de scholen die wel deelnemen aan het praktijkexamen zegt bijna 10% dat de leerlingen de nodige ervaring ontberen. Ter vergelijk in 2008 was dit percentage 4% en in 2009 9%.

Uw kind op de fiets: waar moet u op letten?
U kunt uw kind al op jonge leeftijd leren fietsen . Elders op deze website vindt u een kort stappenplan dat u hierbij op weg helpt. Ook vindt u hier de nodige informatie over de aanschaf van de juiste kinderfiets en kunt u hier alles lezen over de gezondheid en mobiliteit van jonge kinderen.

En wilt u weten hoe u uw kind met een gerust hart de weg op laat gaan? Lees dan de pagina over uw kind en veiligheid op de kinderfiets. Daar vindt u onder andere informatie over veiligheidsartikelen en tips voor als u uw kind wegwijs wilt maken in het verkeer. Overigens is het kiezen van een goede kinderfiets een belangrijke eerste stap; genoeg kinderfietsen zijn niet in staat om de proef van dagelijks gebruik te doorstaan. Door verder te lezen op de Fietsnet site wordt u zeker wegwijs bij aanschaf van een kinderfiets . Wij wensen u en uw kind veel fietsplezier!

Reageer ook