fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bente: ‘De kinderen willen niet meer mee op bootvakanties en mijn man accepteert dat niet’

Jarenlang spaarden Maurice en Bente voor een boot. “Het was de grote droom van Maurice en in het begin vond ik het ook super leuk. Maar na een paar jaar heb ik het wel gezien en de kinderen ook. Zij willen niet meer op bootvakantie maar gewoon naar een camping. Voor Maurice een no-go en een gesprek erover voeren is niet mogelijk.”

Ach, een boot leek Bente ook wel leuk. “We wonen vlak bij het water en Maurice begon een paar jaar geleden over een boot. Het leek hem de ultieme vrijheid: heerlijk varen, de wind door je haren en met niemand wat te maken. We besloten te sparen en hij was als een kind zo blij toen we onze boot eindelijk konden kopen.” De eerste jaren waren geweldig. Vrienden gingen graag mee. “Logisch, we zorgden voor genoeg drank en lekkere hapjes en hadden heerlijke middagen op het water.”

Niks aan voor een puber

Ook de kinderen vermaakten zich prima aan boord. Ze waren nog klein en hadden genoeg te doen en te zien op de boot. Inmiddels zijn de zoon en dochter van Bente en Maurice aan het puberen en hebben ze aangegeven dat ze niet meer zo’n zin hebben om mee te gaan. “Laatst had ik met mijn zoon een gesprek in de auto en gaf aan dat hij het zo saai vindt op de boot. Weer naar Enkhuizen, weer naar Hoorn. Aanleggen, stadje kijken, eten in een restaurantje, slapen op de boot en weer door. We liggen nooit lang genoeg in een haven om vrienden te maken, dus ja, ik begrijp dat dit niet de ideale vakantie voor een puber is.”

Zit ik daar levend te verbranden

Om heel eerlijk te zijn: Bente heeft het ook wel een beetje gezien op de boot. “In het begin vonden vriendinnen het geweldig om lekker mee te varen. Maurice aan het roer en wij lekker kletsen en wijntjes drinken. Maar op een goed moment hadden ze er niet meer zo’n zin in. Mijn beste vriendin wil nog wel eens met me mee, maar de andere vier zijn afgehaakt. En als het dan zo’n heerlijk zomerse dag is, zit ik levend te verbranden midden op de plassen. Geen zuchtje wind, geen kant om op te gaan. Als ik dan mijn Insta check zie ik vrolijke vriendinnenfoto’s op een terras en dan voel ik me zo naar. Ik wil ook lekker met de meiden op stap in plaats van zitten en overleven op de boot.”

O, laat het regenen van het weekend

Als het lente is houdt Bente met samengeknepen billen het weer in de gaten. Zodra het kwik stijgt, wrijft Maurice in zijn handen. “’Heerlijk, kunnen we van het weekend weer varen’ zegt-ie dan. Terwijl ik denk: ‘nooooo! Ik wil niet.” Soms gaat Maurice alleen varen en daar voelt Bente zich dan weer rottig over. “Hij zegt dat het hem niet uitmaakt, maar ik weet dat hij het veel gezelliger vindt als ik met hem mee ga. Het staat me echt tegen.”

Waar varen we heen deze zomer?

Niet alleen Bente is een beetje klaar met de bootvakanties, ook de kinderen vinden het mooi geweest. “Afgelopen weekend begon Maurice over de zomervakantie. Waar we naar toe wilden varen. Mijn zoon raapte al zijn moed bij elkaar en antwoordde dat hij wat anders wilde. Dat het hem leuk leek om een keer een zomer op een camping in Zuid-Frankrijk door te brengen. Nou, dat was tegen het zere been van Maurice. De sfeer werd helemaal grimmig toen mijn dochter ook aangaf klaar te zijn met die vakanties op het water. ‘En jij zeker ook? Hm?!’ baste hij tegen mij. Ik zei hem dat ik varen nog steeds heel leuk vind, maar dat het me ook leuk lijkt om eens een jaartje inderdaad naar Zuid-Frankrijk te gaan. Als blikken konden doden had ik dit verhaal niet kunnen vertellen.”

Ze gaan gewoon mee. Punt.

Sinds dat gesprek is de sfeer te snijden. Maurice is beledigd en Bente probeert de moed erin te houden. “Maurice is zo teleurgesteld. Hij snapt maar niet dat de kinderen niet meer meewillen. Ik heb hem uitgelegd dat ze niet dezelfde passie voor het water hebben, dat het heel normaal is dat ze nieuwsgierig zijn naar een vakantie op een camping waar ze vrienden kunnen maken. Ik laat mijn mening maar zo min mogelijk doorschemeren omdat Maurice dan helemaal ontploft en dan heb ik weer dagen gedoe. Ik vind het een lastige situatie en zit echt in een spagaat. Ik snap mijn kinderen als geen ander, maar heb ook te doen met Maurice die zo trots op de boot is en er graag mee weggaat. Hij wil er niet meer overpraten en heeft gezegd dat de kinderen gewoon mee gaan deze zomer. Punt uit.”

Hoe kunnen Bente en Maurice dit oplossen? Snap je dat Bente en de kinderen een beetje klaar zijn met varen? Of ben je van mening dat als je een mooie boot hebt waarvoor je jaren hebt gespaard, je er goed gebruik van moet maken? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Ron Lach via Pexels

Roelie: ‘Fieke houdt onze vriendinnengroep bij elkaar, maar ik krijg steeds meer een hekel aan haar’

vriendengroep leider akela

Roelie zou zich geen raad weten zonder haar vriendinnen. “Ze zijn alles voor mij. Als kind speelden we hockey samen en dat doen we nog steeds.” Toch ontstaan er barstjes in de groep en daarvoor is Fieke verantwoordelijk. “Ze houdt ons bij elkaar, maar ik krijg steeds meer een hekel aan haar….. Lees verder

7 reacties

Margreet -

Goh, een huispotentaat. En in de vakantie een bootpotentaat. Misschien is dat wel de reden dat ze niet mee willen?

Nathalie van Buul -

Wat ’n egoïst is die man hij zal met ’t hele gezin rekening moeten houden dus ga bv alleen met je kinderen op vakantie en hij zoekt ’t maar uit

Annette -

Die man is nogal star. Belachelijk dat alleen zijn mening/wens telt. Je bent samen een gezin en iedereen moet rekening houden met elkaar. Dat betekent geven en nemen.

Sanderien van Mul -

Ik zou wel willen weten hoe je man dit voor zich ziet, twee onwillige pubers meenemen op een boot. Wat wil hij doen, ze onder zijn armen meesjouwen? Overigens reageert manlief zelf als een puber, of beter gezegd, een kleuter. Tja het is vervelend voor hem dat de hele familie niet meer mee wil, maar hij kan a) of alleen gaan varen want het maakt hem toch niet uit, of b) iets anders uitproberen en op z’n minst c) zijn gezin een andere vakantie gunnen. Leuk voor hem dat iedereen in het begin de boot zo leuk vond, maar niets duurt voor eeuwig. Smaken verschillen, interesseren veranderen. Het zou hem sieren daarin mee te bewegen ipv zich zo star aan zijn eigen pleziertjes vast te houden. Geen leuk bericht, natuurlijk wil je iets blijven doen als je het zelf leuk vind, maar als heel je gezin echt aangeeft het niet meer te willen… dan snap ik die koppige volharding niet zo. Je jaagt er iedereen mee in het harnas en hoe leuk wordt een vakantie dan als je hele gezin met chagrijnige koppen kijkt en er geen plezier aan beleeft? Egoïstisch hoor. Je man zal het toch moeten accepteren en tot zo lang gescheiden vakanties.

Rieneke -

Zo te lezen heeft je man teveel zijn zin altijd gekregen en duidelijk de broek aan binnen het gezin. Wat een egoist!!!
Ga op je strepen staan en neem het op voor je kinderen. Ik zou als ik in je schoenen sta zou ik met de kinderen een leuke vakantie uitzoeken. Dan waar je kindereb niet bij zijn zeggen wij willen hier v.d zomer heen. Lijkt mij dat de meeste stemmen gelden. Wil je niet mee prima maar wij gaan niet mee met de boot.

Sanne -

Hoi Bente,

Ik vind het een rare reactie van je vriend. In een relatie is het geven en nemen, je bent immers met zijn tweeën. Hij kan toch wel een keertje mee met wat jullie willen? Hij moet gewoon bereid zijn om een compromis te sluiten, bijvoorbeeld dat je om en om doet, dan een keertje in de zomer varen, de volgende zomer met jullie weer iets anders. Vind dit een erg egoïstische opstelling eigenlijk. Hopelijk komen jullie eruit. Veel succes.

Met vriendelijke groet,
Sanne

Joris -

Die vaarzieke man kan toch lekker varen terwijl moeders met de kinderen écht vakantie viert?

Reageer ook