fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kilo’s aangekomen en meer gaan roken: dit doet de coronatijd met ons!

In de weken voor mijn huwelijk heb ik fanatiek gesport en erg gezond gegeten. In slechts drie weken viel ik 3,5 kilo af. Niet erg gezond natuurlijk, maar ik paste wel goed in mijn trouwjurk. Mensen om mij heen waarschuwden dat de snel-verloren kilo’s er snel weer aan zouden zitten en dat klopt wel een beetje. In een paar maanden tijd ben ik 2 kilo aangekomen en dat wordt gelukkig niet meer. Helaas is mijn motivatie om af te vallen wel een beetje weg nu…

Twaalf kilo per jaar

Natuurlijk zou je niet alleen gezond moeten eten en veel sporten om in je trouwjurk (of een andere mooie outfit) te passen. Dat zou je moeten doen vanwege je gezondheid! Ik zou daarom het liefste nog wel tien kilo kwijt willen, maar ben van plan om daar lekker lang over te doen. Ook al gaat er elke maand maar één kilo af; het is beter dan niets! Enne, één kilo per maand is toch wel twaalf kilo in een jaar. Dan klinkt het ineens helemaal niet zo slecht!

Aangekomen en minder bewegen

Het is mij tijdens de coronatijd dus wel gelukt om wat af te vallen. Helaas blijkt uit onderzoek van het RIVM dat maar liefst 30 procent van de mensen juist wat is aangekomen. “Direct na de maatregelen in april gaf 53 procent van de mensen aan minder te bewegen”, vertelt RIVM-onderzoeker Henk Hilderink.

Tussendoor sporten

Aan de andere kant is er ook een groep die tijdens de coronatijd juist gezonder is gaan leven. 16 procent van de Nederlanders viel zelfs af! “Dat kan te maken hebben met het meer thuiswerken. Mensen kunnen dan makkelijker eigen regie voeren op hoe hun dag eruit ziet. Ze staan niet meer in de file, kunnen tussendoor gaan sporten of even makkelijk een boodschap doen”, zegt Hilderink.

Belang van levensstijl

Uit het onderzoek is ook gebleken dat mensen die roken, méér zijn gaan roken dan normaal. Ook bleek dat de meeste mensen net zo veel alcohol zijn blijven drinken (ondanks de mindere beschikbaarheid van horeca) en dat we minder zijn gaan bewegen. In de strijd tegen corona is een gezonde levensstijl heel erg belangrijk. De resultaten uit het onderzoek van het RIVM staan dan ook haaks op de adviezen die ervoor moeten zorgen juist minder schade aanricht.

Ben jij tijdens de coronacrisis aangekomen of juist afgevallen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook