fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kids bang voor onweer? Damespraatjes geeft 5 tips!

Kennen jullie The Sound of Music, de in 1965 verschenen musical met Julie Andrews in de hoofdrol? Het verhaal gaat over de ‘ondeugende’ non Maria die voor straf als nanny naar de familie Von Trapp wordt gestuurd. Daar aangekomen blijkt de familie als een leger te worden geleid door Georg Von Trapp, vader en weduwnaar van 7 kinderen. Als op een nacht onweer uitbreekt en de kinderen niet in bed bij hun strenge vader durven te kruipen, zoeken ze liefde en  troost bij nanny Maria. Na een gezamenlijk lied over hun ‘Favourite things’ (favoriete dingen), voelt het hele gezin zich een stuk minder bang. Ben jij geen nachtegaal, maar wil je wel je kinderen door hun angst heen helpen als het buiten onweert? Damespraatjes geeft tips.

1. Ga op zoek naar de reden waarom jouw kind zo bang is voor onweer. Zijn het de harde klappen, felle flitsen of de angst dat het onweer inslaat? Als je weet waarom je kind bang is, kan je hier samen over praten. Leg uit dat bliksem niet zomaar inslaat en dat de klappen geen kwaad kunnen.

2. Raak zelf niet in paniek. Als jij zelf laat merken dat je het gedonder spannend vindt, reflecteert dit op jouw kind. Lach erom, maak een grapje en je merkt vanzelf dat je kind er ook een stuk minder gespannen bijzit.

3. Maak samen een klein feestje. Spannend of niet, onweer kan een goede aanleiding zijn om samen te zijn met het hele gezin. Ga bij onweer de kinderkamer(s) langs en kijk wie behoefte heeft aan een gezellige late-night knuffel- en kietelsessie bij papa en/of mama in bed. Het onweer is snel vergeten en wordt de volgende keer geassocieerd met gezelligheid

4. Blijf praktisch denken. Sluit ramen en deuren om het geluid te dempen en doe de gordijnen dicht om het licht te blokkeren. Je zult merken dat de geluiden en flitsen een stuk minder heftig zijn. Leg ook direct vast wat kaarsjes klaar. Mochten de stoppen doorslaan, dan ziet jouw kind dat er gewoon een oplossing voor is.

5. Sluit het goed af. Vertel je kind in de ochtend aan het ontbijt hoe dapper hij/zij was en praat over de ervaringen. Wat was gezellig, wat was spannend en wat was leuk? Laat de juf of meester de ochtend na het onweer met kinderen een kringgesprek hierover houden. Als kinderen hun ervaring kunnen delen, leren ze er makkelijker mee omgaan.

Wat doen jullie met de kinderen als het stormt? Deel je tips en help elkaar!

 

3 reacties

Stephanie -

Ik heb de tips gedownload op http://www.aardnet.nl/angst_voor_onweer. Deze heb ik uitgeprint. Mijn kinderen vinden het een fijn idee dat ze kunnen kijken wat ze kunnen doen als het onweert.

Gino Briels -

Hoi ik ben het gino mijn zusje is bang voor onweer en ze is echt heelering bng en soms moet ze huilen in bed en ik kijk er na onweer het broertje hij vind dat niet eng. Groetjes Gino Briels

Gino Briels -

Jaaaa ik ben ook hangt hoor zusje van gino

Reageer ook