fb
Damespraatjes Damespraatjes

Justine wil de kersttraditie in haar schoonfamilie doorbreken: ‘Ik kan er niet meer tegen’

De 35-jarige Justine is opgegroeid in een welvarend gezin. Als kind zat ze met de kerstdagen altijd in luxe hotels en at aan chique gedekte tafels. “Mijn zusje en ik zijn gewend om lang aan tafel te zitten, te genieten van het heerlijke eten en ons te gedragen.” Hoe anders gaat het er aan toe bij haar schoonfamilie…

Gourmetten bij de schoonfamilie

Justine en Bas zijn een perfect koppel. “We passen enorm goed bij elkaar en zijn echte soulmates. We kunnen heel goed met z’n tweetjes zijn en vinden dat ook prettig. Natuurlijk doen we ook dingen los van elkaar, maar eigenlijk liever niet. Samen is het veel leuker.” Ze is happy in haar relatie en natuurlijk is er soms wat onenigheid maar dat duurt niet lang en komt niet vaak voor. Een terugkerende discussie is het gourmetten bij Bas zijn familie op Kerstavond. Dat is iets waarover ze het maar niet eens kunnen worden.

Bij ons gaat het zo anders

“Ik kom uit een welvarend gezin. Mijn vader heeft altijd eigen zaken gehad en verdiende daarmee goed en mijn moeder heeft al jaren een eigen webshop die haar bepaald geen windeieren legt. Mijn zusje Marjo en ik hebben van onze ouders geleerd hoe je eigen ondernemingen kunt opzetten. Dat hebben we ook allebei gedaan. Ja, inderdaad, met een beetje hulp van onze ouders die ons geld konden lenen om te starten. Met geld maak je immers geld. Wat niet wegneemt dat Marjo en ik gewoon ook hard moesten knokken om ons hoofd boven water te houden, maar inmiddels lukt dat aardig.”

Ze zijn wel een beetje simpel

Bas heeft geen welvarende ouders en komt uit een echt arbeidersgezin. Zijn vader werkt in de bouw en zijn moeder huisvrouw. “Bas zijn ouders zijn echt schatjes, heel lief, maar wel een beetje simpel. Dat geeft niks, ik hou van ze.” Bas is de enige van het gezin die een studie heeft gedaan en een goede baan heeft. Hij wordt dan ook de ‘studiebol’ genoemd thuis. “Nogmaals: er is niks mis met zijn ouders en zij accepteren dat Bas en ik een goed leven kunnen leiden omdat we allebei goeie banen hebben. We respecteren elkaar en dat is het belangrijkste.”

Ik heb het wel gezien

Jammer vindt Justine wel de familietraditie van haar schoonfamilie. “Elk jaar gaan we op Kerstavond gourmetten bij zijn ouders en broer en zus. Toen we elkaar net kenden vond ik het leuk daarin mee te gaan. Maar nu zes jaar later moet ik je zeggen dat ik het wel heb gezien met dat gourmetten. Niks smaakt echt lekker, die lucht gaat overal in zitten en ik mis het luxe kerstgevoel dat ik zo heerlijk vind. Het is toch fijn om met z’n allen aan een prachtig gedekte tafel te zitten en te genieten van allerlei gangen?”

Laten we je ouders uitnodigen bij ons

Als Justine voorstelt aan Bas om dit jaar zijn familie op Kerstavond uit te nodigen voor een uitgebreid 5-gangenmenu bij hun thuis, krijgt ze een matte reactie. “Bas weet zeker dat zijn familie niet zit te wachten op allerlei ingewikkelde liflafjes. Zij willen gewoon vlees en veel sausjes en stokbrood en lekker een biertje erbij. Bas denkt dat met name zijn ouders zo’n uitgebreid kerstdiner helemaal niet waarderen ookal omdat zijn moeder een pietlut is met eten. Ze lust veel niet en heeft het spreekwoord ‘wat de boer niet kent, vreet-ie niet’ hoog in haar vaandel staan. Ondanks dat Bas niet heel positief tegenover mijn idee staat, overweeg ik het toch door te zetten. Ik baal er echt van dat zij zich niet willen openstellen, terwijl ik er geen enkel probleem van maak.”

Hoe zou jij dit oplossen? Het is nu toch wel zo eerlijk als de schoonfamilie van Justine ook bij haar en Bas komt eten op Kerstavond? Justine heeft zich de afgelopen zes jaar gevoegd nu zijn zij aan zet. Of snap je de schoonfamilie van Bas wel en moet je het niet willen om deze traditie te doorbreken? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Engin Akyurt via Pexels

10 reacties

Margreet -

Ben het ermee eens dat de houding van mevrouw arrogant is. Wat ik signaleer is dat de kloof best wel groot is en ik begrijp dan ook niet dat haar partner doordeweeks blijkbaar wel meegaat in haar verwachtingen, dat dat soepel verloopt. Hoe heeft ze dat gedaan, en die vaardigheden inzetten naar de rest van de familie toe?
Ingegeven doordat ik helemaal niet weet wat gourmetten is, het trekt me totaal niet omdat het me nogal eenzijdig lijkt: veel vlees en een bakje sla. Ik houd wel van wat, ook denigrerend, liflafjes wordt genoemd. Mensen die dat zo noemen en er kritiek op hebben hebben nog nooit in een sterrenrestaurant gegeten. Dat gaat nl niet alleen om het eten, waar je door de variatie maar heel weinig van nodig hebt, maar door alles eromheen wat ook in het verhaal wordt genoemd.

Jet -

Beste Justine,

Ik weet niet of je dit ooit zult lezen.
Maar ben je jezelf ervan bewust dat ook jij uit een arbeidersgezin komt?
Iedereen die voor zijn/haar geld werkt is immers een arbeider toch?
Het bezitten van een eigen bedrijf doet daar niets aan af.
Verder beweer je uit een welvarend gezin te komen, maar ben je hier zo zeker van?
Misschien hebben jouw ouders enorme schulden, terwijl jouw choonouders misschien wel een dikke spaarrekening hebben.
Weet je waar het verschil zit?
Je schoonouders hechten geen waarde aan uiterlijk vertoon, maar weten en waarderen wat écht belangrijk is in het even.
Ik denk dat je een groot stuk opvoeding hebt gemist.
Namelijk oprecht respect e waardering hebben voor je medemens.
Ik zou me serieus schamen als mijn kind zulke uitspraken deed, en eens flink met hem/haar praten.
Het leven, en in dit geval kerst draait niet om duur, duurder, duurst. Maar om het fijn en gezellig hebben met elkaar.
En dat kan misschien nog wel beter met een boterham met kaas dan met een dure côte dus boeuf of wagyu rund.

Ik zou zeggen gedraag je en ga gewoon lekker gourmetten met kerst. Met gourmetten bereid je zelf je eigen eten, dus als het niet lekker is, dan ligt dan aan jou kooktalent.

Fijne kerstdagen en een mooi maar bovenal een gezond 2024 toegewenst voor iedereen.

Jet

Joris -

Het zoveelste backfire-interview… Tradities waar niets mis mee is, moet je m.i. niet willen doorbreken. Je schoonfamilie wil lekker gourmetten en geen liflafjes. Dat weet je heus. Ook bij een gourmet kun je prima kwaliteitsvlees -of vis eten. Natuurlijk stinkt alles en iedereen en staat het huis blauw van de rook, maar eenmaal thuis lekker douchen en alles in de was… Nog twee kerstdagen over om decadent (uit) te eten…

Welvarende mensen noemen hun kind toch trouwens geen Marjo?

Anneke -

Wat een stuk arrogant ben jij
Pas je gewoon aan
De rest van het jaar kan je net zo luxe en deftig eten zo jij wil
Het gaat om de warmte en gezelligheid

Roos -

Ik zou zeggen geniet van een avond gezellig gourmetten, dompel je onder in de gezelligheid van je schoonfamilie en ga een andere keer weer eten met een ster. Met kerst gaat het om familie!
Je komt op mij wel een tikje arrogant over…

Sanderien van Mul -

Vooral doorzetten dat onzalige plan van je, gegarandeerd dat je schoonfamilie je volledig uitkotst. Je verdient niet veel beter, met je snobistische, zelfingenomen kutgedrag. Hoog van de toren blazen en hoog te paard zitten dat je zo gewend bent aan je luxe kerstdineetjes, en alleen omdat JIJ dat gewend bent wil je dat opdringen aan mensen die daar geen behoefte aan hebben. Sodemieter toch snel een eind op met je verwende prinsessendag. Als je deze avond niet eens kan uitzitten met je schoonouders, EEN avond per jaar, dan verdien je niets anders dan een klap op je verwaande kutsmoel. Hoe haal je het in je hoofd; de minachtig druipt ervan af en het eigendunk gaat door het plafond. Hopelijk vallen de schellen van de ogen van je vriend en zet hij je bij het vuilnis.

Fiene -

Hoi Justine, ik denk dat je je verhaal even nog moet doorlezen. Je begint al dat je uit een welvarend gezin komt en dat je al luxe gewend bent. Dan begin je over je schoonfamilie niet welvarend, arbeidsgezin en jouw schoonvader werkt in de bouw.
Dan zit er ook nog twee keer in je verhaal maar ze zijn heus wel lief hoor schatjes (dat ook) maar wel simpel (om jezelf te overtuigen dat je het echt wel goed bedoelt)
En dan dat jullie respect naar elkaar hebben.
Het verhaal komt beetje denigrerend over, dat je uit een welvarend gezin komt is hartstikke leuk voor je en dat je ouders hard moeten werken (wie niet!, mensen in de bouw werken ook heel hard) en dat jij en jouw zus in luxe kon wanen is heel fijn maar doet niets aan het feit dat je je schoonouders wilt uitnodigen voor een kerstdiner. Je kan het toch gewoon jouw schoonfamilie uitnodigen en hun wensen meenemen in het diner. Als jouw schoonouders beetje moeilijk zijn in hun wensen van eten maak je voor hun wat aparts. Ik zie het probleem niet.
Leg het voor zou ik zeggen..zelfs mensen uit een arbeidsgezin kunnen wel houden van iets anders dan gourmetten. En dat kan ik niet terug lezen eigenlijk hoe doe je het dan met jouw eigen familie? Hoe is de band met jouw familie? Doen jullie wel een “luxe” kerst? Vind je het dan niet genoeg om 1 dag een 10 gangen diner te doen en dan 1 dag gourmetten? Gaat om de gezelligheid toch ook.

Caat -

Ik begrijp werkelijk niet, dat je niet meer respect heb voor je schoonfamilie. Ik vind je reactie echt niet kunnen. Godzijdank niet mijn schoondochter. Ik vind je best wel hard, en verwend krengerig overkomen, en zeer verwaand naar je eigen partner. Lees zelf de tekst een door? Is dat jouw kerstgedachte? Bas mag zich wel eens achter zijn oor krabben of jij niet te veel noten op je zang hebt, voor zon sociaal meelevende man.

Nelly -

Het gaat maar om 1 avond per jaar…..

Gera -

Er zijn toch 2 kerstdagen? 1 dag gourmetten en de volgende dag uitgebreid dineren. Hoe ingewikkeld kan het zijn.

Reageer ook