fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kate’s oppas redde kinderen uit een brandend huis: “Met gevaar voor eigen leven ging ze naar boven”

Het afbranden van je huis is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Niet alleen ben je jouw plekje kwijt, ook gaan er veel persoonlijke spullen verloren en kan je er flink wat angsten aan overhouden. Het gebeurde ook Kate, haar man Florian en hun drie kinderen. Drie jaar geleden brandde hun huis tot de grond af, terwijl de oppas alleen thuis was met de kinderen. Kate doet hier haar verhaal. 

Pizza voor de tv

“Florian en ik hebben allebei een zware baan en proberen om de week met z’n tweeën uit eten te gaan. Emmelien, de dochter van een collega van Florian past dan altijd op onze kinderen. De kinderen vinden het gezellig, met Emmelien mogen ze altijd net wat meer dan met ons. Ze bestellen pizza en mogen deze voor de tv opeten. ’s Avonds gaan ze wat later naar bed”, vertelt Kate. “Zo ook de vrijdagavond waarop ons huis afbrandde.”

Gerust hart achterlaten

Kate en Florian hebben een reservering in hun favoriete restaurant en gaan daarna naar de bioscoop. “Florian legde nog snel wat geld op het aanrecht, we gaven de kinderen een kus en stapten op de fiets richting de stad. Net als altijd lieten we de boel met een gerust hart achter. Niet wetende dat een paar uur later het noodlot zou toeslaan…”

Sirenes en rook

Wanneer Florian en Kate in de rij staan voor de filmkaartjes, gaat de telefoon. “Ik nam nietsvermoedend op. Soms vraagt Emmelien of de kinderen iets later naar bed mogen of willen ze nog een ijsje na het eten. Ik vermoedde een dergelijke vraag, maar ik hoorde onverstaanbaar geschreeuw. ‘We gaan nu naar huis’, zei ik tegen Florian. We stapten op de fiets en raceden naar huis. Al voordat we de straat in fietsten, hoorden we sirenes en zagen we een hoge pluim rook boven de huizen uitkomen.”

Kinderen in orde

Kate raakt totaal in paniek en fietst zo hard als ze kan naar het huis. “De vlammen sloegen uit het dak, maar ik kon ons huis niet goed zien. Ik schreeuwde naar de agenten dat mijn kinderen nog binnen waren en ik probeerde langs ze te rennen. Ze hielden mij tegen en vroegen mij rustig met hen mee te lopen. De kinderen en de oppas waren in orde, maar zaten in een ambulance voor wat controles.”

Rook ingeademd

Huilend sluiten Florian en Kate de kinderen in hun armen. “Ze waren totaal in shock en staarden voor zich uit. Emmelien werd op dat moment afgevoerd naar het ziekenhuis omdat ze veel rook had ingeademd. Ook kregen we te horen dat onze hond Bobby de brand waarschijnlijk niet heeft overleefd. Totaal verslagen zijn we door de politie bij mijn ouders afgezet, waar we de weken na de brand konden logeren.”

Hoe kon het gebeuren

De volgende dag worden Kate, Florian en de kinderen wakker in Kate’s ouderlijk huis. “We waren verdrietig, maar ook opgelucht. Onze kinderen zijn er met de schrik vanaf gekomen. Die middag bezoeken ze Emmelien, die gelukkig niet lang in het ziekenhuis heeft gelegen. We bespraken hoe het met haar ging, maar vroegen haar ook hoe dit in godsnaam had kunnen gebeuren. Ze vond het lastig om erover te praten, maar heeft dit uiteindelijk heel erg goed gedaan.”

Niet meer naar beneden

Emmelien vertelt dat ze gezellig kaarsjes had aangezet nadat ze de kinderen op bed had gelegd. “Ze hoorde de kinderen boven ruzie maken en ging even bij ze kijken. Toen ze beneden kwam na het sussen van de ruzie zag ze dat het vloerkleed, de bank en een deel van de gordijnen in lichterlaaie stonden. Emmelien is meteen naar boven gerend om de kinderen uit bed te halen, maar toen ze naar beneden wilde gaan lukte dit niet meer omdat de brand al onderaan de trap was.”

Niet overleefd

De mobiele telefoon van Emmelien lag beneden en ze kon dus niet zelf de brandweer bellen. “Ze heeft het slaapkamerraam geopend en is heel hard gaan schreeuwen. De buurvrouw hoorde het en heeft 112 gebeld. De brandweer heeft de kinderen en Emmelien toen veilig het huis uit kunnen krijgen. Vermoedelijk heeft de hond met zijn staart de kaarsen van de tafel gestoten. Ironisch genoeg is hij ook meteen die enige die de brand niet heeft overleefd…”

Trouwjurk en oude foto’s

De weken na de brand zijn hectisch. Het gezin woont bij de ouders van Kate en ze proberen eruit te komen met de verzekering, aannemers en alle andere regelzaken. “Het heeft ons veel geld gekost, maar dat was nog niet het ergste. Het meest vreselijke vind ik dat al onze persoonlijke spullen in vlammen zijn opgegaan. Oude foto’s van de kinderen, hun eerste kleertjes, mijn trouwjurk en natuurlijk onze lieve hond Bobby… Dat krijgen we allemaal nooit meer terug.”

Lees ook: Mara heeft het moeilijk op Blue Monday

Grapjes

Inmiddels wonen Kate, Florian en de kinderen weer in hun eigen huis. “Emmelien past hier weer regelmatig op. Ze vond het in het begin heel erg moeilijk, maar wij hebben haar verteld dat we haar niks kwalijk nemen. Zoiets kan gebeuren, we hopen dat ze er van heeft geleerd. We zijn haar eeuwig dankbaar dat ze direct naar kinderen is gegaan. Een andere oppas had misschien eerst zichzelf in veiligheid gebracht. De band met haar en haar ouders is nog sterker geworden dan hij al was. Steeds vaker kunnen we er ook grapjes over maken. ‘Brand je het huis niet af?’ zegt Florian bijvoorbeeld als wij samen weggaan. Ze kan er nu hard op lachen.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Reageer ook