fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van plan kippetjes te houden? Vijf tips waar je dan rekening mee moet houden

Ik denk dat ik het wel zou kunnen, leven op een boerderij. Met vroeg opstaan heb ik geen probleem, dus die koeien kunnen op me rekenen ’s ochtends. En van een vers eitje bij mijn ontbijt word ik heel vrolijk. Bianca, mijn vriendin overweegt kippen te houden. Het lijkt mij ook leuk, maar ook enorm veel werk. Of niet?

Bij mij in de buurt is een theetuin waar ik in de zomer regelmatig ben te vinden met vriendinnen. Onder het genot van thee en zelfgebakken appeltaart nemen we het leven door. Terwijl we dat doen scharrelt er zo nu en dan een kippetje rond onze tafel, op zoek naar gevallen appeltaartkruimels. Ik vind die scharrelende dames iets gezelligs hebben. Als het aan Robert lag, hadden we allang een deel van de tuin opgeofferd aan het ei-leggende pluimvee. De reden dat ik het niet wil, is dat ik denk dat het heel veel werk is om kippen te houden. En ook omdat ik nu al weet wie dat werk kan verzetten…

Uitbreiding beestenboel
Bianca is net verhuisd en heeft een grote achtertuin. Naast twee honden, een konijn en parkietje wil ze haar beestenboel uitbreiden met kippen. “Je moet wel een leuk kippenhok voor de dames kopen, hoor,” raad ik haar aan. Maar waaraan moet je nog meer denken? We zochten het op en lazen de volgende tips.

Tips voor het houden van kippen

1. Denk na over wat van je kippen verwacht. Wil je ze houden voor de eitjes die ze leggen? Kies dan voor kleinere krielkippen. Heb je kinderen? Kijk dan uit naar een tam ras. Koop de kuikentjes van het ras en maak ze handtam.

2. Het kippenhok is belangrijk. Ze schuilen er, leggen eitjes, broeden en slapen erin. Van tocht houden kippen niet, maar er moet wel frisse lucht zijn. Denk erom dat het hok waterdicht is zodat bacteriën geen kans krijgen.

3. Een kip houden kan niet; de dames hebben gezelschap nodig. Vijf is een mooi aantal. Zet er een haan bij, die is een kei in het bewaren en beschermen van de rust.

4. Kippen zijn geen kliko. Dat wil zeggen: je moet ze niet alles geven. Zout, uienschillen en prei vinden ze heel smerig. Blij maak je ze met een gekookt aardappeltje, pasta, oud brood of kaas. Graan hebben ze nodig zodat ze voldoende koolhydraten binnenkrijgen.

5. Houd de gezondheid van je gevederde vriendjes goed in de gaten. Is er eentje ziek? Haal haar er zo snel mogelijk uit zodat ze de andere dames niet aansteekt.

Bianca is, tot mijn grote vreugde, om en gaat kippen houden. Dat komt mooi uit, dan kan ik zien hoe zij dat allemaal regelt en als het nou meevalt dan overweeg ik scharrelende dames in mijn tuin te laten wonen.

Heb jij kippen? Hoe gaat dat? Is het veel werk? Of valt dat reuze mee? We zijn heel benieuwd. Vertel het ons in de comments onder dit artikel. 

Reageer ook