fb
Damespraatjes Damespraatjes

Karin fietst tijdens zomervakantie Tour de Papier van CODA Museum

Ook dit jaar gaan we niet op vakantie naar Zuid Frankrijk. Hoewel ik verlangend terugdenk aan de zomervakanties waarin ik elke dag even naar St. Tropez fietste, de zon drie weken onophoudelijk scheen, ik de heerlijke geur van lavendel rook en genoot van velden vol zonnebloemen, vind ik het ook mijn taak mijn jongens Nederland te laten zien. Vorig jaar zette De Man de vouwwagen op in de Achterhoek, dit jaar gaan we rechts van het midden van het land kamperen.

Dat ze niet twee dagen in een bloedhete auto hoeven te overleven, vinden ze aantrekkelijk aan de Nederland-vakanties. Maar voor de rest moeten de jongens wennen aan hun eigen land. Mijn broer en ik hebben de Nederlandse provincies bijna allemaal gezien vanuit onze tent, en toen we daarmee klaar waren, trokken mijn ouders met de ons de Benelux in. Ik vond het heerlijke vakanties.

CODA Museum

De bestemming deze zomer is de Veluwe waar we drie weken lang op een camping in Lieren, een gemeente vlakbij Apeldoorn, vertoeven. Van tevoren bedenk ik wat we, naast zwemmen en chillen op de camping, in de omgeving kunnen doen. De Apenheul en Paleis het Loo heb ik vast genoteerd en als derde komt daar CODA bij. Een bezoek aan dat museum staat al heel lang op mijn lijstje en nu helemaal omdat er tot 28 oktober de tentoonstelling CODA Paper Art is te zien. Bijna veertig kunstenaars uit binnen- en buitenland laten hun mooiste papierkunst zien. Ik ben zo benieuwd naar de kleurrijke paradijstuinen van Anne ten Donkelaar die wereldwijd bekend zijn net zoals de YouTube-filmpjes waarin te zien is hoe Kensuke Koike heuse kunstwerken maakt met een pastamachine en ansichtkaarten.

Coda-Paper-Art-2019-©Angela-Stouten

Levensgroot schetsboek

Hoewel het CODA Museum elke twee jaar in het teken staat van het allerlaatste wat gemaakt is in de wereld van papierkunst en –design, ben ik er niet eerder geweest. Maar daar komt nu verandering in. Heb zin om me te laten te verrassen. Ik wil me wanen in een botanische tuin van papier, de wereld van de ‘selfie’ zien en me vergapen aan een levensgroot schetsboek. Benieuwd ben ik ook naar het gevangeniswezen, communicatie in het dierenrijk en culturele connecties zijn verwerkt in papieren kunstwerken.

Workshops

Waarnaar ik ook uitkijk, zijn de workshops die worden gehouden. Mag ik lekker zelf aan de slag met papier. Er zijn workshops waarin ik bloemencorsages in de stijl van Anne ten Donkelaar en Katinka van Haren kan maken maar ook is er een workshop ansichtkaarten bewerken, sieraden creeren of zelf papier maken op ambachtelijke wijze. Bekijk hier alle workshops.

Tour de Papier

Maar wat me dus ook enorm leuk lijkt, is de Tour de Papier. Een fietstocht over de Veluwe, geinspireerd op en gevuld met Tour de France-elementen. Van bergetappe tot kasseienpad. En waarmee ik de jongens over de streep kan trekken is ongetwijfeld het uitgebreid interactief programma in samenwerking met Nintendo rondom de Labo-serie. Daarin staan karton en 21st century skills centraal.

Nog even en dan zit ik op de Veluwe en op mijn fiets om de Tour de Papier te fietsen. Ik kan niet wachten…

Je kunt CODA Paper Art bezoeken van 10 juni t/m 27 oktober. Meer info vind je op: coda-apeldoorn.nl/paperart

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook