fb
Damespraatjes Damespraatjes

Karin doet de elfstedentocht op de fiets en wil nog een keer!

Het was een strenge winter in 1985. Ik was twaalf en zat in de aula. Met de hele school keken we ingespannen naar de Elfstedentocht. Fantastisch vond ik het. Dat ik ‘m nooit zou schaatsen stond als een paal boven water, want schaatsen kon en kan ik niet. Maar dat ik de tocht der tochten 36 jaar later op de fiets zou doen en dat ik dat snel weer wil doen om de 11 Stêden Edysje flessen van Sonnema op de kop tikken, had ik natuurlijk nooit kunnen bevroeden.

En toch is het zo. Want corona maakt creatief en binnen de kaders van wat mag en wat mogelijk is, pak ik mijn momenten. Fietsen mag. Altijd. Sandra en ik zijn fervent fietsers en plannen regelmatig leuke tochten. Die fietsen we soms binnen een dag en soms boeken we een hotel. Twee jaar geleden fietsten we een rondje Zuiderzee. We kwamen eind van de dag aan in Sneek, doken het café in, sloegen een Berenburger of twee achterover en vielen als een roos in slaap in het hotelbed. De volgende dag stapten we vol goede moed weer op.

Snits

In Makkum, waar we stopten voor een koffie en appeltaart, vroegen we ons opeens af of het niet enorm leuk zou zijn om de Elfstedentocht te fietsen. Inmiddels kan ik zeggen dat dit inderdaad enorm leuk is. Want ik fietste ‘m een paar weken terug met De Man. We parkeerden de auto in Sneek, haalden de fietsen van de drager en daar gingen we. Dat we eigenlijk moesten opstappen in Leeuwarden negeerden we, we hadden besloten daar te eindigen.

Pittoreske dorpjes

Fietsen in Friesland raad ik iedereen aan. Want je krijgt er een leeg hoofd van, bovenbenen als dijken en een gezond kleurtje. Bovendien is deze provincie onnoemelijk mooi. We peddelden door pittoreske dorpjes met bakkertjes waar het leek alsof de tijd was stil blijven staan. Heerlijke terrassen en verrassend leuke plekken om te overnachten. Zo sliepen we in een Volkswagenbusje op een camping in Workum. Hilarisch.

Fiets op kamer

In het oudste hotel van Leeuwarden vroegen we of we onze fiets ergens veilig konden stallen. Bouke met zijn blonde haar en blauwe ogen knikte vriendelijk. Die nacht trokken we moe maar voldaan het dekbed over ons heen en hadden we uitzicht op onze fietsen die gewoon in de kamer mochten staan. Het zijn avonturen die je je leven niet meer vergeet. Na een goed ontbijt stapten we weer op en fietsten naar Snits, ons eindpunt van de tocht.

Nog een keer!

De toen overvolle terrassen sloegen we even over en we ploften in ons fietskloffie neer op een stoel van café De Bakkersdochter in de Scharnestraat. We bestelden een Sneker Pypke en raakten aan de praat met de andere gasten. Na nog een laatste drankje en een broodje kroket fietsten we naar de auto. Vast van plan om deze tocht nog eens te doen. Maar dan in de juiste volgorde en om de unieke collectie 11 Stêden Edysje flessen van Sonnema te verzamelen.

Verzamelobject

Bijzondere herkenningspunten van Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum zijn afgebeeld op de opvallende mat-witte flessen van Sonnema Berenburg. “Een zintuigelijke rit langs de 11 mooiste steden van Friesland” zo omschrijft de jeneverstoker het nieuwste project. Ik vind het reden genoeg om snel weer ’s 265 kilometer te fietsen.

Even ter info, op dit moment zijn de edities van Leeuwarden en Sneek te koop bij de slijterij. De andere edities volgen later.

WINNEN!

Wist je dat je via onze zusterpagina Kookpraatjes een van de flessen kunt winnen? Speel hier mee!

Reageer ook