fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sharon kan de ouderbijdrage van de school van haar kinderen niet betalen: “Mensen hebben meteen hun oordeel klaar”

Welke keuzes zou jij maken als je zou moeten leven van een uitkering? Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het niet weet. Zelf heb ik nooit in een dergelijke situatie gezeten en ik denk dat het heel lastig is om te oordelen over een situatie waar je nog nooit in hebt gezeten. Wie momenteel wél in deze situatie zit, is Sharon. Ze kwam tijdens een vreselijke periode in de bijstand en dat brengt meer narigheid met zich mee dan je zou denken. 

Dochtertje overleden

“Ik heb een enorm lastige tijd achter de rug. Drie jaar geleden zijn mijn ex-vriend en ik een kind verloren. Ons dochtertje van twee maanden vonden we ’s ochtends dood in haar wiegje. Ik kon er met mijn vriend Richard helemaal niet over praten. Hij trok zich na het overlijden volledig terug en liet mij vaak dagenlang alleen met onze tweeling Sam en Max (toen twee jaar oud). Na een jaar was ik het zat en ben ik met de jongens vertrokken.”

Rondkomen van een uitkering

Sharon krijgt van de gemeente met voorrang een woning toegewezen en komt in de bijstand terecht. “Wij leven met z’n drieën van zo’n € 900 per maand. Hier moeten we alles van doen. Ik ben er steeds beter in geworden, maar het blijft een uitdaging. Zo heb ik al twee jaar geen kleding meer gekocht, blijven we in de vakanties thuis, gaan nooit naar een pretpark of dierentuin en geven maximaal tien euro per dag uit aan boodschappen, kleding en dat soort dingen.” Van haar ex krijgt Sharon geen alimentatie. “Ook hij heeft een uitkering. Het verlies van ons dochtertje heeft er bij ons allebei zo hard ingehakt, dat we allebei de grootste moeite met de gewone, dagelijkse dingen hebben. Het is voor Richard al zwaar om in het weekend Sam en Max te logeren te hebben. Laat staan dat hij kan werken.”

Meedoen in de maatschappij

Met de inmiddels vijfjarige tweeling gaat het goed. “Ze vinden het natuurlijk verdrietig dat hun zusje er niet meer is, maar waren toen het gebeurde nog veel te jong om te begrijpen wat er aan de hand was. Nu zitten ze op school en hebben het heel erg naar hun zin. Voor mij is het ook fijn dat ik overdag wat meer ruimte en tijd voor mezelf heb en ik denk dat ik binnenkort zelfs wil solliciteren. Ik geloof dat het goed is om meer uit huis te zijn en een dagindeling te hebben.” Ook voor het geld zou Sharon graag willen werken. “Ik ben het zat om elk dubbeltje tien keer te moeten omdraaien. Ik wil het gevoel hebben dat ik wat bijdraag aan de maatschappij.”

Moeder uit de ouderraad

Een andere reden waarom Sharon graag meer geld zou willen, is omdat ze dan de ouderbijdrage van school kan betalen. “Ik heb vorig jaar geen vrijwillige ouderbijdrage kunnen betalen en het lijkt erop dat ik het dit jaar weer niet kan. Een moeder uit de ouderraad vroeg me waarom ik het niet wilde betalen en toen ik haar vertelde dat ik het geld niet had, vroeg ze mij waarom ik mijn zoontjes die week wel nieuwe schoenen had gegeven. Die schoenen hebben ze van mijn moeder voor hun verjaardag gekregen, omdat ik niet genoeg geld had om schoenen voor ze te kopen. Ik voelde me gedwongen om die vrouw over het overlijden van mijn dochtertje en mijn uitkering te vertellen. Ineens vond ze het allemaal heel erg en voelde ze zich schuldig dat ze er zo over begonnen was, maar dat heeft ze aan zichzelf te danken. Mensen moeten niet zomaar een oordeel over elkaars keuzes en elkaars situatie hebben. Soms zit er een verhaal achter, waar mensen liever niet over praten. En al helemaal niet op een schoolplein”

Bescherm jij je kind tegen dit verschrikkelijke virus?

HPV minder kans

HPV. Het is een zeer besmettelijk virus dat kan leiden tot HPV-gerelateerde kankers en genitale wratten. Daarom krijg je als ouder in het jaar dat jouw kind 10 wordt een brief van het RIVM. Een oproep voor zowel jongens als meisjes om hun HPV-vaccinatie te halen. Maar hoe besmettelijk is het virus eigenlijk? Hoe wordt het overgedragen op kinderen en wat zijn de symptomen? Verder lezen

 

8 reacties

Anita -

Dus de ouderraad moeder vindt eigenlijk dat de ouderbijdrage belangrijker is dan goede schoenen voor het kind.

Silvana -

Sorry mevrouw Olivia weet niet of u het weet maar er zijn heel veel mensen die van 900 moeten rondkomen ik ken er genoeg en luister als u is wat meer zou kijken naar zulke mensen en hun leven en is niet iedereen aan de buitenkant al beoordeeld misschien zie je dan ook wel dat je diep respect voor deze vrouw moet hebben want ze knokt maar door voor haar kinderen hoe moeilijk ze het ook heeft jij heb misschien geen geld problemen dus ook geen stress en deze vrouw heeft wel geld problemen en dus ook hartstikke veel stress en stress maakt je kapot mocht je het nog niet weten in ieder geval Lieve sharon ik heb niks minder als diep respect voor jou !!

Harry -

Sorry, echt heel erg allemaal maar heb een vriendin die 2 kinderen heeft en ook vet veel mee gemaakt van stalking dat met 2 kinderen
Maar werkt toch 24 uur heel erg als je kindje verliest spreek helaas uit ervaring. Maar werken en anders niet klagen sorry hoor krijg tenslotte kindgebonden budget kb en wat dacht je van zorg en huurtoeslag

Sylvie -

Er staat toch niet te lezen dat mevr maar 900€ bijstandsuitkering krijgt?! Er staat dat mevr met haar tweeling 900€ heeft om van te leven. Daar zijn waarschijnlijk al kosten van getrokken. Wij werken gelukkig met 2, maar we leven ook zuinig… maar het meeste geld gaat naar voeding… als je uw kids met verse groenten en fruit wilt laten opgroeien dan ben je al een reuze hap kwijt aan uw budget. En dan zwijgen we nog van een biefstuk of een stukje vis…
Chapeau voor die mensen die het dagelijks doen, overleven met een klein budget…

Joris -

Het stellen dat een genoemd bedrag moet klopt, heeft niets met gebrek aan empathie te maken en is ook geen oordeel.

Luckyluk -

Wat fijn dat een bijstands consulente zo empathies reageert zeg. Chapeau mevr Olivia. 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

Marjan -

Heerlijk oordelen weer door een gemeentemedewerkster😡

Gelukkig op de basisschool van mijn dochter een systeem dat sommige ouders een fonds hadden opgericht voor deze situatie en hieruit werden de kosten uit betaald. Zodat iedereen mee kon doen.

Olivia -

Sorry maar ik ben bijstands consulente en een bijstandsuitkering is 1136 euro daarboven komen nog de toeslagen en kinderbijslag, 900 Euro is pertinent niet waar!

Reageer ook