Sharon kan de ouderbijdrage van de school van haar kinderen niet betalen: “Mensen hebben meteen hun oordeel klaar”

Welke keuzes zou jij maken als je zou moeten leven van een uitkering? Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het niet weet. Zelf heb ik nooit in een dergelijke situatie gezeten en ik denk dat het heel lastig is om te oordelen over een situatie waar je nog nooit in hebt gezeten. Wie momenteel wél in deze situatie zit, is Sharon. Ze kwam tijdens een vreselijke periode in de bijstand en dat brengt meer narigheid met zich mee dan je zou denken. 

Dochtertje overleden

“Ik heb een enorm lastige tijd achter de rug. Drie jaar geleden zijn mijn ex-vriend en ik een kind verloren. Ons dochtertje van twee maanden vonden we ’s ochtends dood in haar wiegje. Ik kon er met mijn vriend Richard helemaal niet over praten. Hij trok zich na het overlijden volledig terug en liet mij vaak dagenlang alleen met onze tweeling Sam en Max (toen twee jaar oud). Na een jaar was ik het zat en ben ik met de jongens vertrokken.”

Rondkomen van een uitkering

Sharon krijgt van de gemeente met voorrang een woning toegewezen en komt in de bijstand terecht. “Wij leven met z’n drieën van zo’n € 900 per maand. Hier moeten we alles van doen. Ik ben er steeds beter in geworden, maar het blijft een uitdaging. Zo heb ik al twee jaar geen kleding meer gekocht, blijven we in de vakanties thuis, gaan nooit naar een pretpark of dierentuin en geven maximaal tien euro per dag uit aan boodschappen, kleding en dat soort dingen.” Van haar ex krijgt Sharon geen alimentatie. “Ook hij heeft een uitkering. Het verlies van ons dochtertje heeft er bij ons allebei zo hard ingehakt, dat we allebei de grootste moeite met de gewone, dagelijkse dingen hebben. Het is voor Richard al zwaar om in het weekend Sam en Max te logeren te hebben. Laat staan dat hij kan werken.”

Meedoen in de maatschappij

Met de inmiddels vijfjarige tweeling gaat het goed. “Ze vinden het natuurlijk verdrietig dat hun zusje er niet meer is, maar waren toen het gebeurde nog veel te jong om te begrijpen wat er aan de hand was. Nu zitten ze op school en hebben het heel erg naar hun zin. Voor mij is het ook fijn dat ik overdag wat meer ruimte en tijd voor mezelf heb en ik denk dat ik binnenkort zelfs wil solliciteren. Ik geloof dat het goed is om meer uit huis te zijn en een dagindeling te hebben.” Ook voor het geld zou Sharon graag willen werken. “Ik ben het zat om elk dubbeltje tien keer te moeten omdraaien. Ik wil het gevoel hebben dat ik wat bijdraag aan de maatschappij.”

Moeder uit de ouderraad

Een andere reden waarom Sharon graag meer geld zou willen, is omdat ze dan de ouderbijdrage van school kan betalen. “Ik heb vorig jaar geen vrijwillige ouderbijdrage kunnen betalen en het lijkt erop dat ik het dit jaar weer niet kan. Een moeder uit de ouderraad vroeg me waarom ik het niet wilde betalen en toen ik haar vertelde dat ik het geld niet had, vroeg ze mij waarom ik mijn zoontjes die week wel nieuwe schoenen had gegeven. Die schoenen hebben ze van mijn moeder voor hun verjaardag gekregen, omdat ik niet genoeg geld had om schoenen voor ze te kopen. Ik voelde me gedwongen om die vrouw over het overlijden van mijn dochtertje en mijn uitkering te vertellen. Ineens vond ze het allemaal heel erg en voelde ze zich schuldig dat ze er zo over begonnen was, maar dat heeft ze aan zichzelf te danken. Mensen moeten niet zomaar een oordeel over elkaars keuzes en elkaars situatie hebben. Soms zit er een verhaal achter, waar mensen liever niet over praten. En al helemaal niet op een schoolplein”

Reageren op dit verhaal? Graag met respect!

18 reacties

Rieneke -

Ik snap je gevoel. Je voelt je straks met scheve gezichten aangekeken als je bijvoorbeeld niet mee betaald aan cadeau voor juf haar verjaardag en ze bijvoorbeeld je kind zien met een nieuwe jas. Je hoort ze dan denken….

Bij mijn kind op school zat ook zo’n moeder. Ze liep wel met een dure mobiel die ik nooit kon betalen en wij hadden als moeders het over haar op het schoolplein. Wel lopen in dure kleren en mooie mobiel en geen 2 euro kunnen afstaan voor een cadeautje.
Op een dag kregen wij via de juf een mail die zij had doorgestuurd namens de moeder. Ze had haar hele verhaal verteld en waarom ze in dure kleding liep en haar dochter een nieuwe rugzak had. Dat had ze zelf nooit kunnen betalen. Ze heeft alles zo haarfijn uitgelegd. Wij schaamden ons als moeders best van onze vooroordelen.
Daarna werd ze van alle kanten geholpen. Ik had voor haar anders wel kleding maar ze had geschreven dat ze kleding genoeg had en het kreeg van buren etc. Wel was het zo als er een kinderfeestje was dat een moeder appte “ik heb hier thuis nog een doos splinternieuwe playmobil liggen. Zou ik die inpakken zodat Minke dat kan geven?” Of als er met Kerst van alles voor een kerstuk moest worden aangeschaft dan appte een moeder “je hoeft nergens aan te denken ik heb voor Minke een bakje,oase,kaars en versieringen” Zo had ik gevraagd toen ouders voor Kerstdiner iets moesten maken voor school of ze het leuk vond om bij mij te komen en dat ik alles betaalde zodat de meiden samen een schaal vol lekkere hapjes mee konden nemen naar school” Ook heb ik haar met Kerst een kerstpakket gegeven want wij kregen er zoveel. En met Sinterklaas hebben wij als ouders allemaal 1 euro gedoneert op iniatief van een moeder. Sommige gaven nog meer want ze had ruim 40 euro om Sinterklaas cadeautjes te kunnen kopen.
Ik denk dan op dat soort momenten ze heeft meer te besteden dan ik voor Sinterklaas. Maar als ik dan van het meisje zelf sommige verhalen hoor dan dacht ik wel weer ” ze hebben het echt moeilijk”

Edwin -

Welke maat heeft mevrouw? Ik wil de kinderen graag helpen….

Het staat er echt …

Marion -

We hebben t over n vrijwillige bijdrage, dan hoort niemand zich er mee te bemoeien. Verdrietig verhaal, beetje begrip en steun is op z’n plaats .

Elly -

Ik denk dat mvr bedoelt, dat ze 900 heeft nadat alle vaste lasten zijn betaald.

Mari -

Vervelend om te lezen, wij zitten in het zelfde schuitje. Bij ons werd er een berichtje rond gestuurd om een cadeautje voor de juf te kunnen kopen. Dat zat er niet in, kapotte wasmachine… Meteen scheve gezichten, jammer dan.

Joris -

Aan *. Misschien moet u wat minder uitgeven. Met minimumloon en alle subsidies moet rond te komen zijn.

Ron -

Die 900 lijkt me sterk. De netto bijstand is op dit ogenblik 1052. Daarbij komt nog KGB .zorgtoeslag en huurtoeslag bij. En ook nog kinderbijslag en ook nog eens vakantietoeslag. Verder hoef je vaak in deze situaties geen gemeente belastingen te betalen. En zijn er diverse potjes voor dingen. Hoogstwaarschijnlijk kun je ook nog in aanmerking komen voor de voedselbank.

Paula -

Mevrouw hoeft zich helemaal niet te verantwoorden over waarom zij de Vrijwillige ouderbijdrage niet betaald, veel scholen vergeten wat het woord Vrijwillig betekent. Scholen krijgen genoeg geld van de overheid en als ze te kort komen moeten ze beter met het budget om gaan. Besteed lekker je geld aan je gezin, das veel belangrijker. Schandalig dat er gevraagd word waarom kinderen nieuwe schoenen aan hebben, gelukkig hebben ze schoenen aan. Wat een trieste wereld leven we Sharon ik wens je veel liefs, sterkte en gezondheid en ik hoop dat je een leuke baan vindt waar je goed salaris krijgt. Liefs paula

chantal -

Hoi wat een rot verhaal maar u krijgt echt te weinig de bijstand is namelijk 1037 daarbovenop heeft u recht op kgb dit is met 1 kind 395 met 2 iets meer, ook heeft u recht op max zorgtoeslag deze is 111, dan heeft u ook nog recjt op max huurtoeslag deze is ongeveer 325 maar dat ligt aan uw huur maar u minimale (inkomen) besteedbaar bedrag zou ongeveer 1875 moeten zijn u kunt daarbij ook nog gebruik maken van een stadspas soms gratis ov. En stichting leergeld kunt u dingen zoals zwem lesgeld en een andere sport en fiets en dergelijke vergoed krijgen. U komt ook in aanmerking voir speelgoed en kledingbank. U kunt ook 1 maal per jaar een bijstand vergoeding aanvragen deze verschilt per gemeente van 150 tot 500. Woont u in de gemeente rotterdam dan wordt er per kind op de stadspas zon 375 gestort voor kleding en schoolspullen. En u heeft natuurlijk recht op kinderbijslag. U verhaal lijkt me zeer onwaarschijnlijk maar het kan natuurlijk dat u maar 900 krijgt. Ik heb een aantal jaar bijstand dus weet waar ik over praat ben nu weer aan het werk

* -

Ikzelf werk fulltime en Twee avondvanen. En een avondje vrijwilligerswerk ik Kom nergens voor in aanmerking. Ik kom elke maand tekort en ben blij dat ik eten krijg van collega’s. Op vakantie al lang niet geweest. Als ik zou stoppen zou ik meer overhouden door alle regelingen! Te gek voor woorden. Ik ben er erg verdrietig van.

Helena -

Kan mevrouw geen kindsgebondenbudget aanvragen en kinderbijslag? Een bijstandsuitkering is ook meer dan 900 euro.

Katinka -

Nou, als ik moest kiezen tussen schoenen voor mijn kind en “verplichte” vrijwillige ouderbijdrage betalen, dan is de keus snel gemaakt.

Cyci -

Welke maat heeft mevrouw? Wil graag helpen met de kinderen.

A.moreno -

Welke maat heeft die mevrouw?

Een moeder -

Ik snap dat je weer mee wil draaien in de maatschappij, maar probeer eerst eens wat je aankunt. Bv door vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik kom uit bijna dezelfde situatie, 2 stilgeboren kindjes aan het einde vd zwangerschap. Inmiddels wel 2 gezonde kinderen, maar het heeft me jaren gekost mezelf weer op de rit te krijgen, maar het kost me ook nog steeds de nodige energie om op de rit te blijven. Met mijn vrijwilligerswerk maak ik me toch nuttig in de maatschappij, maar kan ik ook nog naar mijn eigen lichaam luisteren. En het maatschappelijk werk van je gemeente zou je véél beter moeten begeleiden in wat voor vergoedingen je allemaal kunt krijgen, waar je recht op hebt. En ja, je behoudt dan nog enige tijd je uitkering, maar bij een baas kun je niet om de haverklap zeggen dat het je ‘even’ niet goed gaat. Wie weet kun je in overleg wel bij de gemeente als vrijwilliger aan de slag en begeleiden zij je op die manier naar betaald werk. Ik wens je heel veel sterkte, maar ook wijsheid in de je keuzes voor de toekomst

Liesbeth -

Heel triest om dit te lezen de mevr. in kwestie mag met mij contact op nemen als ze wil praten heb ook nog moderne kleding voor haar
Ik heb in het zelfde schuitje gezeten kocht ook nooit kleding voor mezelf en bijdrage in school dat wat ik kon missen en dat maandelijks in overleg met school directie
Hoor graag van haar succes gr. Liesbeth

Puntje -

Wat onwijs lief van jou. Gelukkig bestaan er ook nog zulke mensen.

Heidie -

Heel verdrietig wat gebeurd is. Ik denk dat het inderdaad goed is om weer aan het werk te gaan, op andere gedachtes komen en bezig zijn, zal goed doen. En een mooi voorbeeld voor de kinderen hoe je na zware tegenslag toch weer voor een goede toekomst gaat.
Als je een minimuminkomen hebt, kun je gebruik maken van regelingen die de gemeente heeft voor minimagezinnen met kinderen. Bv. stichting Leergeld. Die kunnen ook de ouderbijdrage of zwemlessen of contributie sportclub etc. (uiteraard zit er een maximale vergoeding aan maar het is in veel gemeenten een mooi bedrag) vergoeden.
En de sociale dienst van de gemeente kun je natuurlijk ook vragen om hulp met solliciteren of eventueel een opleiding of werkervaringstraject. Ze zullen je graag helpen lijkt me.

Reageer ook