fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kan je ruiken dat er brand in huis is als je ’s nachts ligt te slapen?

ruiken brand

Een van mijn vriendinnen maakte een paar weken geleden iets vreselijks mee. Ze was thuis met haar vier weken oude dochtertje, toen er brand uitbrak. Gelukkig was ze wakker, zag ze het snel en kon ze meteen met haar baby naar buiten rennen. Op een verbrande eettafel, een vies huis en de enorme schrik na, was alles goed. De brand werd geblust en mijn vriendin en haar gezin konden gewoon hun huis weer in. 

Erg geschrokken

Het verhaal van mijn vriendin heeft een diepe indruk achtergelaten. Niet alleen zij is natuurlijk heel erg  geschrokken, maar ook ik heb er veel over nagedacht. Wat als ze meer schade hadden gehad? Wat als ze geen brandalarm hadden gehad? En wat als dit ’s nachts was gebeurd? Ik wil er echt niet over nadenken, maar soms is dat goed om wel te doen. Woningbranden zijn namelijk altijd een actueel onderwerp en je denkt er vaak pas over na als het jou of een naaste overkomt.

Kan je de brand ruiken als je slaapt?

Ik vroeg me af, stel dat je geen rookmelder in huis hebt, word je dan wakker van de geur van de brand? Brown University deed hier onderzoek naar en het antwoord is helder: nee, je wordt niet wakker van de geur van de brand. Ook je neus ligt ’s nachts te slapen. Alleen als je al wakker bent kan je de brand ruiken. Doordat je tijdens je slaap dus niet ruikt dat er iets aan de hand is, is de kans groot dat je te laat wakker wordt en het huis niet meer ongedeerd kunt verlaten.

Wat kan je hier tegen doen?

Op tijd ontdekken dat je huis in brand staat, kan maar op één manier: wanneer het brandalarm afgaat. Het grootste deel van de doden bij brand had voorkomen kunnen worden als er een rookmelder in huis had gehangen. Zorg er daarom voor dat je ze hebt hangen, dat er volle batterijen inzitten en dat ze het doen. Het kan je leven redden!

Wil je meer informatie over brandveiligheid in huis? Kijk dan op de website van de Brandweer!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook