fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kan je luizen bij je kinderen voorkomen?

Wanneer het over luizen gaat, luister en praat ik graag even mee. Als kind heb ik regelmatig luizen gehad en mijn moeder eindigde hierdoor als luizenmoeder van de school. Gelukkig heb ik al jaren geen luizen meer gehad, maar van veel ouders hoor ik dat het bij hun kinderen op school nog steeds een groot probleem is. Tijd om er weer aandacht aan te besteden! Want, zijn luizen bij kinderen eigenlijk wel te voorkomen?

Hoe verspreiden luizen zich?

Luizen kunnen niet vliegen of springen. De manier waarop ze zich voortbewegen, is via de benenwagen. Luizen lopen van hoofd naar hoofd en dit is de enige manier hoe ze zich kunnen verspreiden. Een luis is een parasiet en heeft dus een gastheer/-vrouw nodig om te kunnen overleven. Hoofdluizen kunnen alleen leven van mensenbloed en komen niet voor bij dieren. Wanneer je kind luizen heeft, is het dus waarschijnlijk dat hij het heeft opgelopen toen hij met zijn hoofd vlakbij het hoofd van een besmet kind is geweest. Wanneer je veel kinderen dichtbij elkaar hebt, is de kans dat hoofdluizen zich snel verspreiden dus groot.

Kan je luizen bij kinderen voorkomen?

Helaas kan je hoofdluizen niet helemaal voorkomen. Het is niet tot nauwelijks mogelijk om ervoor te zorgen dat de luizen niet meer van hoofd naar hoofd overlopen. Je kind thuishouden van school, clubjes of feestjes is immers geen optie.

Hoe voorkom je dat het luizenprobleem uit de hand loopt?

Door je kind regelmatig te controleren kan je ervoor zorgen dat je een eventuele besmetting snel ontdekt en behandelt. Controleer wekelijks met een luizenkam en kam tweemaal per dag wanneer je luizen hebt geconstateerd.

Ga ook het gesprek met school aan en zorg ervoor dat er ook daar regelmatig op luizen wordt gecontroleerd. Jij kan het thuis wel goed onder controle hebben, maar er zijn altijd ouders die hun kinderen niet controleren en kammen. Uiteindelijk worden jouw kinderen hierdoor dan steeds opnieuw besmet. Ook het gebruiken van luizenzakken voor de jassen kan ervoor zorgen dat de luizen niet makkelijk van jas naar jas lopen als de jassen op de kapstok hangen.

Er zijn veel chemische shampoo’s en sprays die worden aangeboden als behandeling van luizen. De producten werken vaak goed, maar stinken flink en bevatten zeer agressieve bestanddelen. Probeer de luizen dan ook zo veel mogelijk met een goede luizenkam te verwijderen.

Heb jij nog goede tips voor ons en onze lezeressen? Deel ze dan in de  comments!

Reageer ook