fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kan je glijmiddel in combinatie met condooms gebruiken?

Glijmiddel: het is een product dat eigenlijk elke vrouw op het nachtkastje zou moeten hebben staan. Het gebruik ervan kan in heel veel situaties prettig zijn, denk aan (periodes van) vaginale droogheid, bij anale penetratie, om het voorspel spannender te maken of tijdens het masturberen. Het is een veelzijdig product en er zijn veel varianten te koop. Maar welke kies je nou?

Smaakjes, tintelingen en merken

Wanneer je voor het (digitale) glijmiddel-schap staat, zal het je vast opvallen dat er niet alleen neutrale glijmiddel, maar ook heel veel spannende smaakjes te koop zijn. Denk aan glijmiddel met aardbeiensmaak, een middel dat een tintelend gevoel geeft of een warme of juiste koude sensatie kan opwekken. Het maakt hierin eigenlijk niet uit wat je kiest, als jij (en je eventuele bedpartner) het maar fijn vinden! Van een Durex glijmiddel tot een huismerk: zoek vooral naar een middel dat jullie een goed gevoel geeft én aan de onderstaande eisen voldoet. Soms moet je even zoeken totdat je een glijmiddel hebt gevonden wat jullie allebei prettig vinden, maar ik weet zeker dat dit lukt. En met een beetje experimenteren is ook niks mis toch 😉

Kan je glijmiddel in combinatie met condooms gebruiken?

Of je glijmiddel in combinatie met een condoom kunt gebruiken, is afhankelijk van het materiaal waar het van gemaakt is. Een glijmiddel op basis van water en een glijmiddel op basis van siliconen kunnen in combinatie met een condoom gebruikt worden. Een glijmiddel op oliebasis kan NIET in combinatie met een condoom gebruikt worden. De oliën kunnen het condoom aantasten en in sommige situaties zelfs helemaal oplossen. Glijmiddel op oliebasis zorgt er dus voor dat het condoom niet meer betrouwbaar en veilig is.

Glijmiddel op oliebasis

Naast het feit dat glijmiddel op oliebasis dus niet met condooms gebruikt kan worden, kan dit soort glijmiddel ook voor flinke vlekken in kleding en beddengoed zorgen. Deze vlekken zijn vaak lastig schoon te maken en zijn in sommige gevallen zelfs helemaal niet meer te verwijderen. De combinatie van de onbetrouwbaarheid met condooms en de vlekken die het veroorzaakt zorgen ervoor dat glijmiddel op oliebasis steeds minder wordt verkocht. Wij raden het dan ook zeker niet aan.

Glijmiddel op waterbasis

Twee goede alternatieven zijn een glijmiddel op waterbasis op op siliconenbasis. Glijmiddel op waterbasis was lang het meest gebruikte glijmiddel. En dat is niet zonder reden! Het grote voordeel van glijmiddel op waterbasis is dat het niet alleen veilig met condooms te gebruiken is, maar ook dat het geen vlekken achterlaat. Het ‘nadeel’ van op waterbasis is dat het iets sneller opdroogt en je er dus mogelijk wat extra bij moet pakken.

Glijmiddel op siliconenbasis

Het tweede goede alternatief is glijmiddel op siliconenbasis. Dit is iets duurder dan een glijmiddel op waterbasis, maar daar staat tegenover dat het niet zo snel opdroogt en het dus langer werkt. Je hebt er dus minder van nodig. Een nadeel van een middel op siliconenbasis is dat het niet water-oplosbaar is en dus (net als een glijmiddel op oliebasis) wat lastiger schoon te maken is.

Vlekken

Of je voor een glijmiddel op waterbasis of op siliconenbasis gaat, is een hele persoonlijke keuze. Kies je voor een middel op siliconenbasis en heb je geen zin in gedoe met vlekken? Leg er dan altijd even een handdoekje onder. Ook als je bijvoorbeeld ergens te gast bent of in een hotel slaapt!

Huisarts

Gebruik je toch per ongeluk een condoom in combinatie met een glijmiddel op oliebasis? Neem dan contact op met je huisarts. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn een soa-test af te nemen of noodanticonceptie te gebruiken. Het beste is natuurlijk om dit te voorkomen en te kiezen voor een veilig glijmiddel!

Heb jij ervaring met het gebruik van verschillende soorten glijmiddel? Wat vond jij prettig? En wat misschien juist niet? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook