fb

Snurken: hoe kom jij (of je partner) er vanaf?

Normaal gesproken slaap ik als een roosje. Mijn vriend zegt ook weleens: ‘jij kan zo lekker slapen!’. En dat klopt. Ik kan heerlijk slapen, zeker 8 tot 9 uur per nacht. Menig mens zou er jaloers op worden. Maar eens in de zoveel tijd slaap ik niet zo lekker, en dat is wanneer mijn vriend snurkt. Jullie zijn er vast ook wel mee bekend, want als iemand bij je in huis snurkt, merk je dat vrijwel meteen. En dat is heel erg irritant. Maar hoe komt het eigenlijk dat iemand snurkt en hoe kom je ervan af? Olivier Oelemans (voorlichter van de Kliniek voor Slapen en Apneu Nederland) was te gast bij RTL Late Night en geeft antwoord op deze vragen:

Waarom snurk je?

“Als je gaat slapen verslappen de spieren in je lichaam. Dat is normaal, anders kan je niet slapen. De tong is ook een spier, dus die verslapt ook. Hij zakt dan in de luchtweg en veroorzaakt daar een vernauwing. Door die vernauwing komen er trillingen vrij en dat veroorzaakt gesnurk.”

Hoe kom je ervan af?

“Door middel van een beugeltje kan je het snurken laten stoppen. Hoe werkt dat? Dit begeultje zorgt ervoor dat je tong ’s nachts dezelfde positie aanneemt als overdag. Hierdoor blijft de keelholte vrij, zijn de trillingen verdwenen en stopt dus het snurkgeluid.

Bekijk hier het hele gesprek en ontdek nog meer over snurken en apneu:

 

 

1 reactie

Ine -

Waar wordt dat beugeltje verkocht?

Reageer ook