fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kan je dik worden van nagellak?

Een paar dagen geleden lazen we op Metronieuws een artikel met de titel: “Nagellak kan overgewicht veroorzaken“. Veel van onze lezeressen gebruiken nagellak dus het leek ons wel goed om dit uit te zoeken.

Nagellak kan wel degelijk doordringen in je lichaam

Het artikel van Metronieuws is gebaseerd op een onderzoek dat in 2015 aan de Amerikaanse Duke University in samenwerking met de Enviromental Working Group is gedaan. Naar aanleiding hiervan verschenen er vorig jaar al allerlei publicaties onder andere in de Huffingtsonpost. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat nagellak wel degelijk kan doordringen in je lichaam en dat is geen fijn nieuws, want er zitten stofjes in die je liever niet in je lichaam hebt.

https://youtu.be/wch56l9Ep_s

Nagellak kan TPHP hormoonontregeling veroorzaken

In Nederland verscheen er rond die tijd ook een artikel in HP/De Tijd:

Onderzoekers van Duke University vonden al enkele uren na het lakken van de nagels sporen van hormoonverstorende stoffen in de lichamen van onderzochte vrouwen. Slechts een half etmaal na het aanbrengen van de nagellak konden in het bloed reststoffen teruggevonden worden van trifenylfosfaat. De concentratie aan difenylfosfaat, de stof die achterblijft nadat het lichaamtrifenylfosfaat heeft afgebroken, was bijna verzevenvoudigd.

De uitkomsten van de studie lijken het bewijs te leveren dat TPHP, dat gebruikt wordt om de nagellak flexibeler en duurzamer te maken, maar ook wordt toegepast in de kunststofindustrie en als brandwerend schuim in meubelen, via nagellak in het lichaam terechtkomt. Daarbij veroorzaakt TPHP hormoonontregeling, wat betekent dat het normale functioneren van hormonen wordt verstoord. Uit studies met dieren is al gebleken dat de stof onregelmatigheden in groei en voortplanting teweeg brengt. Recent onderzoek wijst ook in de richting van obesitas.

De Internationale Federatie van Gynaecologen en Verloskundigen waarschuwt dan ook dat de blootstelling aan giftige chemicaliën dramatisch is toegenomen en dat er steeds meer bewijs is voor de negatieve gevolgen op de gezondheid, met name de voortplanting. Geschat wordt dat de blootstelling aan hormoonverstoorders in Europa alleen al oploopt tot minimum 157 miljard euro per jaar aan medische kosten.”

De andere kant van het verhaal

Na het lezen van het bovenstaande durf je toch bijna geen nagellak meer te gebruiken? Het beautyjournaal besloot ook naar de andere kant van het verhaal op zoek te gaan en mailde met Ronald van Welie, directeur van de NVC, de Nederlandse Vereniging van Cosmeticaproducenten. Zijn reactie: “De waargenomen hoeveelheden DPHP in urine zijn extreem laag. TPHP moet er voor zorgen dat de nagellak flexibel is, daarvoor moet TPHP aanwezig zijn in de nagellak. Als TPHP wordt opgenomen door het lichaam, dan bevindt de stof zich niet meer in de nagellak en kan de stof ook niet meer zijn functie vervullen. Tot slot is het zo dat de wetenschappelijk vastgestelde niveaus voor TPHP die nodig zijn om negatieve gezondheidseffecten te veroorzaken nooit bereikt kunnen worden door het gebruik van nagellak.” Lees hier de hele reactie van Ronald van Welie op het Beautyjournaal.

Gaan jullie nu stoppen met nagellak gebruiken?

Als we het bovenstaande lezen denken we dat het wel mee zal vallen met het overgewicht dat je gaat oplopen door nagellak. Wat ik eigenlijk veel verontrustender vind is dat chemische stofjes uit de nagellak aantoonbaar door je lichaam worden opgenomen. Dat had ik niet verwacht. Verder zal het ook wel uitmaken hoe vaak je het gebruikt. Doe je het van jongs af aan en iedere dag, dan zal het anders uitpakken dan wanneer je het af en toe gebruikt.

We zijn benieuwd hoe jullie met de informatie hierboven omgaan? Blijven jullie het gewoon gebruiken omdat het misschien wel meevalt? O gaan jullie op zoek naar nagellak zonder TPHP? Wij zijn heel benieuwd!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook